| Bevezető megjegyzések | 9 |
| A nyugati civilizáció betegségei evolúciós nézőpontból | 14 |
| Táplálkozási betegségek | 22 |
| 2-es típusú cukorbetegség: mesterségesen fenntartott anyagcserezavar? | 24 |
| A cukorbetegség-járvány okai | 24 |
| Ahol a dolgok rossz irányt vettek | 24 |
| Ami még a tüzes víznél is rosszabb | 28 |
| A testsúly és a cukorbetegség kockázata | 30 |
| Az elhízás és cukorbetegség-járvány oka a közegészségügyi étrendi ajánlás | 32 |
| Megtévesztő cukorbetegség-definíció | 35 |
| Azok a kis piszok gének | 39 |
| A 2-es típusú cukorbetegség rejtett kockázati tényezői | 42 |
| Hogyan függ össze az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség? | 45 |
| Mit tegyünk a 2-es típusú cukorbetegség esetén? | 48 |
| A 2TC és a D-vitamin | 49 |
| "Az arzén kis mennyiségben csökkenti a halálozást" | 52 |
| Palmitolsav: új remény? | 53 |
| Diabétesz és fruktóz | 55 |
| Diabétesz és táplálkozás | 55 |
| A kávé | 61 |
| Fehérjekorlátozás vesebeteg cukorbetegeknek? | 62 |
| Mozgás és diabétesz | 62 |
| Rák: szélmalomharc a karcinogénekkel? | 65 |
| Valóban a "karcinogén" anyagok felelősek a rákért? | 65 |
| A hógolyóeffektus | 67 |
| Rák a természeti népeknél és a 20. században | 69 |
| Elhízás és rák | 71 |
| Minden az üzemanyag-ellátáson múlik | 73 |
| Az inzulin | 74 |
| Az inzulinszerű növekedési faktor | 77 |
| Gyulladásfaktorok | 78 |
| Leptin | 80 |
| Metabolikus szindróma | 80 |
| A D-vitamin és a rák | 82 |
| A melanoma két mechanizmusa | 85 |
| A D-vitamin-ajánlás rejtélyei | 86 |
| D-vitamin és megelőzés | 87 |
| Rák és gének? | 91 |
| Omega-3 és rák | 93 |
| Spontán gyógyulások | 95 |
| A makrobiotika | 97 |
| A glutén és a rák | 101 |
| A hús, a zsír és a rák | 105 |
| A gyümölcs, a zöldség és a rák | 107 |
| A rák megelőzése a táplálkozás módosításával | 109 |
| A rákos beteg táplálkozása | 111 |
| A rákos beteg étrendje | 112 |
| És a hetedik napon az ember megteremté a refluxot | 117 |
| A Helicobacter pylori a barátunk?! | 117 |
| Mi ellen véd(ett) a HP? | 123 |
| A reflux oka és megszüntetése | 126 |
| PCOSZ: az evolúció győztese a jelen vesztese? | 139 |
| Mi az a PCOSZ? | 139 |
| A PCOSZ felismerése | 140 |
| Kiket és milyen arányban érint a betegség? | 141 |
| Mi a mechanizmus? | 141 |
| Betegség vagy alkalmazkodás? | 142 |
| Inzulinrezisztencia és evolúció | 143 |
| A kétféle elhízás és a PCOSZ | 145 |
| Az emberi reprodukció szezonalitása | 146 |
| A PCOSZ evolúciós elméletei | 149 |
| Össze nem illés és PCOSZ | 151 |
| Miért segít a paleolit táplálkozás? | 152 |
| A környezet betegsége | 162 |
| Allergiák: a fürdővízzel együtt kiöntött gyerek | 164 |
| Az allergia története | 164 |
| Tisztítani vagy nem tisztítani, ez itt a kérdés | 165 |
| Táplálkozás és atópia | 169 |
| Bélflóra, elhízás, atópia | 178 |
| Pár gondolat az ekcémáról | 179 |
| Étrend és asztma | 181 |
| A megtévesztett immunrendszer | 189 |
| 1-es típusú cukorbetegség: az autoimmunitás állatorvosi lova | 191 |
| Az 1-es típusú cukorbetegség és a D-vitamin | 193 |
| Az anya szerepe a gyermek cukorbetegségének kialakulásában | 195 |
| Az 1-es típusú cukorbetegséget provokáló tápanyagok | 196 |
| A gluténhipotézis | 198 |
| A szivárgóbél-szindróma | 199 |
| Az 1-es típusú cukorbetegség megelőzése | 200 |
| Mit lehet tenni a már kialakult 1-es típusú cukorbetegség esetén? | 201 |
| A paleolit lowcarb változata és az 1TC | 204 |
| Pajzsmirigybetegség: lassú víz partot mos | 214 |
| Az alulműködő pajzsmirigy: Hashimoto-betegség | 214 |
| A Graves-betegség | 216 |
| Az autoimmun pajzsmirigybetegség és a glutén | 218 |
| D-vitamin és AP | 221 |
| Megelőzés és kezelés | 221 |
| Szklerózis multiplex: egy testben az ellenséggel | 226 |
| Az SM civilizációs betegség? | 226 |
| D-vitamin és SM | 228 |
| A táplálkozás szerep az SM-ben | 233 |
| Szivárgó bél és SM | 235 |
| Élelmi anyagokra adott autoimmun válasz és SM | 238 |
| Paleolit táplálkozás és SM | 235 |
| Élelmi anyagokra adott autoimmun válasz és SM | 238 |
| Paleolit táplálkozás és SM | 243 |
| Reumatoid artritisz: Köszönjük néked, Kolumbusz! | 249 |
| Újkori vagy régi betegség az RA? | 249 |
| Az RA kapcsolata a táplálkozással | 250 |
| Dohányzás | 253 |
| D-vitamin | 254 |
| Omega-3 | 254 |
| Az RA és a paleo | 255 |
| Az elme betegsége | 261 |
| Skizofrénia: a fordítva megült ló esete | 263 |
| A skizofrénia diagnózisáról | 264 |
| Különös eredmények a skizofrénia kapcsán | 266 |
| A civilizáció hatása | 268 |
| Skizofrénia és glutén | 270 |
| Új utak a skizofrénia kezelésében? | 271 |
| Hamis próféták | 273 |
| Vércsoportdiéta: a pszeudotudomány újabb hajtása | 275 |
| A vércsoportdiéta születése | 275 |
| A lektinekről | 275 |
| D'Adamo a vércsoportok keletkezéséről és elterjedéséről | 276 |
| Betegségek és vércsoportok | 278 |
| Étrendi ajánlások | 279 |
| PH-csoda: a kilúgozott értelem | 281 |
| Tényleg olyan veszélyesek a fehérjék? | 282 |
| A mikrozimateória | 283 |
| Sav-bázis és rák | 284 |
| A tisztítókúra | 285 |
| Miért hat? | 286 |
| Jegyzetek | 287 |