| A szeszes (alkoholos) erjedés története | |
| A szesz- és pálinkafőzés első átfogó szabályozása | 19 |
| A pálinkakészletek növekedése, a szabályozás módosításai | 20 |
| A feles főzés megszüntetése | 24 |
| A szeszfőző kapacitás csökkenése | 25 |
| Magánszemély is létesíthet szeszfőzdét | 26 |
| A pálinka minőségének javítása, kötelező minőségvizsgálat | 28 |
| A gyümölcsszeszfőzdék területi elhelyezkedése, irányítása, kapacitása, feladata | |
| A gyümölcsszeszipar alapanyagai | |
| Leggyakoribb gyümölcsök | 37 |
| Alma | 37 |
| Cseresznye | 38 |
| Eper | 39 |
| Kajszibarack | 39 |
| Körte | 39 |
| Meggy | 40 |
| Őszibarack | 40 |
| Szilva | 41 |
| Egyéb gyümölcsök | 41 |
| Áfonya | 41 |
| Berkenye | 41 |
| Bodza | 41 |
| Boróka | 42 |
| Málna | 42 |
| Szeder | 42 |
| Vegyes gyümölcs | 42 |
| Borgazdasági termékek | 46 |
| Bor | 46 |
| Szőlőtörköly | 47 |
| Borseprő | 47 |
| Egyéb alapanyagok | 50 |
| Az alapanyagok átvétele és előkészítése a cefrézéshez | |
| Az alapanyagok átvétele | 52 |
| Gyümölcsök átvétele | 52 |
| Borgazdasági termékek átvétele | 55 |
| Gyümölcsök előkészítése a cefrézéshez | 56 |
| Átválogatás | 56 |
| Mosás | 57 |
| Magozás, száreltávolítás | 58 |
| Aprítás, zúzás | 60 |
| Préselés | 62 |
| Pektinbontás | 64 |
| Erjesztést elősegítő anyagok | 65 |
| Savbeállítás | 65 |
| Élesztőadagolás | 66 |
| A levegővel való érintkezés kizárása | 66 |
| Hőmérséklet beállítása | 67 |
| Különleges erjesztési eljárások | 68 |
| A cefre erjesztése | |
| Az erjedés elmélete | 70 |
| Az élesztősejtek jellemzői | 70 |
| Alak, méret, szerkezet, összetétel | 71 |
| Az élesztők szaporodása | 72 |
| Az élesztők enzimjei | 72 |
| Az élesztők tápanyagszükséglete | 74 |
| Az élesztők működésének feltételei | 75 |
| Az élesztők gyakorlati felosztása | 76 |
| Baktériumok, penészek és káros hatásuk | 77 |
| Az erjesztés vezetése | |
| Erjesztőhelyiségek | 80 |
| Erjesztőedények | 81 |
| A cefre beoltása | 82 |
| Irányított erjesztés | 83 |
| Laboratóriumi egysejtkultúra készítése | 84 |
| Üzemi színtenyészet készítése | 84 |
| Üzemi erjesztés | 86 |
| Előerjedés | 86 |
| Főerjedés (zajos erjedés) | 86 |
| Utóerjedés | 87 |
| Az erjedés folyamán bekövetkező változások | 87 |
| Átvágásos erjesztés | 89 |
| A cefre védelme | 90 |
| A lepárlás | |
| A kierjedt cefre összetétele, lepárlásának célja | 91 |
| A lepárlás elmélete | 92 |
| Párolgás, forrás, forráspont | 92 |
| Előgőzölögtetés, cseppfolyósítás | 92 |
| Folyadékelegyek viselkedése forraláskor | 92 |
| Alkohol-víz elegyek lepárlása | 93 |
| Az alkoholkoncentráció változása | 94 |
| A forráspont változása | 96 |
| Módszerek az alkoholkoncentráció növelésére | 96 |
| Többszöri desztilláció | 96 |
| Rektifikáció | 96 |
| Deflegmáció | 97 |
| Mellékalkotórészek elválasztása | 97 |
| Tisztulási hányados | 97 |
| Lepárlókészülékek és -berendezések | 97 |
| Szerkezeti anyagok | 99 |
| A kisüst rendszerű lepárlókészülék | 100 |
| Lepárlókészülék egy művelettel történő lepárlás céljára | 109 |
| Szakaszos, oszloprendszerű lepárlókészülék | 110 |
| Folytonos üzemű borlepárló berendezés | 111 |
| Vákuumos lepárlóberendezés | 112 |
| A lepárlás műveletei | 115 |
| A cefre lepárlása | 115 |
| Az alszesz összetétele, jellemzése | 118 |
| Az alszesz finomítása | 118 |
| A finomítvány (középpárlat) összetétele, jellemzése | 120 |
| Az elő- és az utópárlat feldolgozása | 120 |
| Hibák a lepárláskor | 120 |
| Főzés és finomítás egyetlen művelettel | 122 |
| A folytonos üzemű berendezések kezelése | 123 |
| Vákuumos lepárlás | 124 |
| Lepárlóberendezések tisztítása | 125 |
| Befejező gyártási műveletek | |
| Érlelés | 126 |
| Az érlelés fizikai folyamatai | 127 |
| Az érlelés kémiai folyamatai | 130 |
| Az érlelés időtartama, érlelésgyorsítási törekvések | 131 |
| A pálinka derítése, szűrése | 132 |
| Derítés | 133 |
| Szűrés | 135 |
| Raktározás | 137 |
| Raktárak, tárolóeszközök | 137 |
| Hordók, tartályok hitelesítése | 142 |
| Pálinka továbbítása szivattyúkkal | 142 |
| A szeszfok megváltoztatása | 144 |
| Készletfelvétel | 148 |
| Töltés, palackozás | 151 |
| Hordók töltése | 151 |
| Demizsonok, műanyag kannák töltése | 152 |
| Palackozás | 154 |
| Gyümölcsszeszipari melléktermékek és hulladékok hasznosítása | 155 |
| A környezet kötelező védelme | 157 |
| Gyümölcsszeszipari vizsgálati módszerek | |
| Gyümölcscefrék vizsgálata | 163 |
| Extrakttartalom (cukortartalom) meghatározása | 163 |
| Maradék cukortartalom meghatározása Bertrand-módszerrel | 165 |
| Alkoholtartalom meghatározása Malligand-fokolóval | 165 |
| A hígításhoz használt víz vizsgálata | 167 |
| A víz lúgosságának meghatározása | 167 |
| A víz keménységének meghatározása | 167 |
| Késztermékek vizsgálata | 168 |
| Alkoholtartalom meghatározása | 168 |
| Egyéb anyagok meghatározása | 171 |
| Érzékszervi vizsgálat | 174 |
| A pálinkahibák eredete, megelőzése, javítása | |
| Az alapanyagok előkészítéséből, a cefrézés és az erjesztés helytelen vezetéséből eredő hibák | 180 |
| Ecetsavas szag és íz | 180 |
| Ecetsavas etil-észter jelleg | 181 |
| Penészes, dohos szag és íz | 181 |
| Kén-hidrogénes szag | 181 |
| Akroleinre jellemző, csípős, szúrós szag, íz | 182 |
| Vajsavas jelleg | 183 |
| A technológia hibás vezetése a cefrézéskor | 183 |
| Keserűmandula-illat és -íz (ciántartalom) | 183 |
| Kén-dioxid (kénessav) emlékeztető, szúrós szag | 184 |
| Metil-alkohol jelenléte | 185 |
| Drogos, kesernyés íz | 185 |
| Zamatanyagban szegény, aromacsökkentéses termék | 186 |
| Nem megfelelő tárolóedényzet, illetve technológia alkalmazása | 186 |
| Fémes, fanyar íz | 186 |
| Kátrányos jellegű szag és íz | 187 |
| Színhiba | 187 |
| Zavarosodás, opálosodás | 187 |
| A szeszfőzde karbantartása, energia- és vízgazdálkodása | |
| A szeszfőzde karbantartása | 192 |
| Az üzemi, folyamatos karbantartás | 192 |
| Évenként ismétlődő nagy karbantartás | 194 |
| Energiagazdálkodás a szeszfőzdékben | 195 |
| Földgáz | 196 |
| Tüzelőolaj | 196 |
| Propán-bután (PB-) gáz | 196 |
| Tüzeléstechnikai alapismeretek | 197 |
| A szeszfőzdék vízgazdálkodása | 202 |
| A szesz előállítására, forgalomba hozatalára, jövedéki ellenőrzésére és adóztatására vonatkozó rendelkezések | |
| Általános rendelkezések | 206 |
| A szeszjövedék | 206 |
| Ellenőrző szervek | 208 |
| Az ellenőrzéssel járó jogok és kötelezettségek | 208 |
| Üzemeltetők kötelezettségei | 210 |
| A szesz adóztatása | |
| Adókötelezettség | 211 |
| Szeszadófizetési kötelezettség | 211 |
| Adómentesség | 212 |
| Adóalap | 213 |
| Adótételek | 214 |
| Adó jellegű bírság | 215 |
| Az adófizetés módja és határideje | 215 |
| Egyéb adózási rendelkezések | 217 |
| Szesz (pálinka) előállításának feltételei | |
| Pálinka előállítására jogosultak | 218 |
| Üzemben tartási engedély | 218 |
| Magánszeszfőzde üzemben tartási engedélye | 219 |
| Raktár vagy palackozó létesítése | 219 |
| Üzemben tartási engedélyek nyilvántartása | 220 |
| Üzemben tartási jog megszűnése | 220 |
| Felelős üzemvezető | 220 |
| Szesz (pálinka) előállítására alkalmas készülékek bejelentése | 221 |
| Szeszfőzdék üzemi berendezése | 222 |
| Főzőüst | 222 |
| Finomítóüst | 225 |
| Szeszpáracsövek | 225 |
| Hűtőkészülékek | 226 |
| Összekötőcső | 226 |
| Légcső | 227 |
| Szűrőkészülék | 227 |
| Epruvetta | 228 |
| Alszeszgyűjtő edény | 229 |
| Elő- és utópárlatgyűjtő edény | 231 |
| Levegőztető és a torlasztást megakadályozó csőrendszer | 231 |
| Pálinka-kifolyócső | 232 |
| Szeszmérő gép | 232 |
| Hivatalos zár, műszaki leírás | 236 |
| Hivatalos zár alkalmazása | 236 |
| Műszaki leírás | 236 |
| Hivatalos zár levétele | 237 |
| Szesz (pálinka) előállítása | |
| Az előállítás megkezdése | 238 |
| Feldolgozható alapanyagok | 238 |
| Pálinka előállításának módja | 239 |
| Kereskedelmi pálinkafőzés | 239 |
| Pálinkabérfőzés | 240 |
| Pálinka kiadása a főzetőnek | 240 |
| Pálinkabérfőzés díja | 241 |
| Tüzelőanyag-adás | 241 |
| Pálinka minősítése | 242 |
| Pálinka házasítása | 242 |
| Elő- és utópárlat | 243 |
| Végleges elő- és utópárlat | 243 |
| Újrafinomítás | 243 |
| Mennyiség megállapítása | 244 |
| Mintavétel, vegyvizsgálat | 246 |
| Szesztermelési napló | 247 |
| Időszaki elszámolás | 249 |
| Résztermelés megállapítása | 251 |
| A szesz tárolása | 251 |
| Készletfelvétel | 252 |
| Számadás, zárlat | 253 |
| Többletek és hiányok elszámolása | 253 |
| Veszteségnormák alkalmazása | 254 |
| Termelési veszteség | 254 |
| Finomítási veszteség | 255 |
| Raktározási veszteség | 255 |
| Palackozási veszteség | 256 |
| Szállítási veszteség | 256 |
| A szesz forgalomba hozatala | |
| Forgalomba hozatal | 257 |
| Szállítás | 258 |
| Raktárközi forgalom | 258 |
| Értékesítési forgalom | 259 |
| A származás igazolása | 259 |
| Vegyes rendelkezések | 260 |
| A lefoglalt és elkobzott szesz értékesítése | 260 |
| Megsemmisülés | 261 |
| A szesz megsemmisítése | 261 |
| A kisiparosokra vonatkozó rendeletek, jogszabályok | |
| A kisipar célja, a kisipari tevékenység fogalma | 262 |
| Iparjogosítvány kiadása | 263 |
| Iparhatóságok | 264 |
| A iparjogosítvány kiváltása | 264 |
| Az ipargyakorlás szabályai | 266 |
| Telephely | 266 |
| Az ipargyakorlás megkezdése | 266 |
| Ipar szüneteltetése | 267 |
| Munkakiadás | 267 |
| Az ipar gyakorlásában részt vevő személyek | 268 |
| A foglalkoztatható személyek köre | 268 |
| A kisiparos bejelentési kötelezettsége | 269 |
| Özvegyi jog | 269 |
| A kisipari tevékenység megszűnése | 270 |
| Gazdasági munkaközösség | |
| Általános szabályok | 272 |
| A gazdasági munkaközösség létrehozása | 272 |
| A gazdasági munkaközösség tevékenységi köre | 274 |
| A gazdasági munkaközösség gazdálkodása | 274 |
| A tagok anyagi felelőssége | 275 |
| Alkalmazott, bedolgozó, segítő családtagok és szakmunkástanuló alkalmazásának szabályai | 276 |
| Állami törvényességi felügyelet | 276 |
| Megszűnés | 277 |
| Érdekképviselet | 277 |
| Munkajogi ismeretek | |
| A kisiparos mint munkáltató | 278 |
| Munkaviszony létesítése | 278 |
| Munkaszerződés | 278 |
| Munkakönyv | 279 |
| A munkakönyv kezelése | 280 |
| Bejegyzés az alkalmazott személyi igazolványába | 281 |
| A munkavégzés szabályai | 281 |
| Munkaidő, pihenőidő | 281 |
| Túlóra | 282 |
| Bérpótlék (munkabér-kiegészítés) | 282 |
| Szabadság | 282 |
| Jubileumi jutalom | 283 |
| Munkaruha-, védőeszköz-, védőital-juttatás | 283 |
| Fegyelmi vagy kártérítési eljárás | 284 |
| Levonás a munkabérből | 284 |
| A munkaviszony megszűnésének módja | 284 |
| Katonai szolgálatra behívott alkalmazottak járandóságai | 286 |
| A kisiparos és a megrendelő kapcsolata | |
| A megrendelések elvállalása | 287 |
| Zálogjog | 288 |
| A vásárlók könyve | 288 |
| Szakmai bizottsági eljárás | 288 |
| Társadalombiztosítás | |
| Társadalombiztosítási járulék | 289 |
| KIOSZ értesítése a járulékfizetésről | 291 |
| Mentesülés a járulékfizetési kötelezettség alól | 292 |
| A KIOSZ | |
| Szervezeti felépítés | 294 |
| Tagság | 295 |
| Hatósági feladatok | 296 |
| Általános jövedelemadó | |
| A jövedelemadó fogalma | 297 |
| Adómentesség | 297 |
| Szociális mentesség kor és munkaképesség-csökkenés alapján | 297 |
| Adókötelezettség | 298 |
| Adókötelezettség keletkezése | 298 |
| Adókötelezettség megszűnése | 298 |
| Az adóköteles jövedelem | 298 |
| Az adó alapja | 298 |
| El nem számolható kiadások | 301 |
| Az adó mértéke | 302 |
| Progresszív kulcsok | 302 |
| Adókedvezmények | 303 |
| Az adó fizetése | 303 |
| Előleg és végleges adó | 303 |
| Átalány | 303 |
| Az adófizetés helye, ideje | 304 |
| Bevallásadási kötelezettség | 304 |
| Adóeltitkolás | 305 |
| Könyvvezetési kötelezettség | 305 |
| Pénztárkönyv | 305 |
| Állóeszköz-nyilvántartási könyv | 306 |
| Útnyilvántartási könyv | 306 |
| Számlázási kötelezettség | 306 |
| Leltározási kötelezettség | 307 |
| Alkalmazotti adó | 307 |
| Adóhatóságok | 308 |
| Adóközösségek | 308 |
| Fizetési értékesítések | 308 |
| Jogorvoslatok | 309 |
| Fellebbezések | 309 |
| Felülvizsgálati kérelmek | 309 |
| Gazdasági munkaközösségek adózása | 309 |