1.034.887

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Pálinkavilág 2008. november

I. évfolyam, 3. szám/Csalló Jenő hisz a kisüstiben - Titok a Vödörvölgyből/Remek formában a Zsindelyes - Látvány, hangulat, turizmus/Hol tart a pálinka?

Szerző
Szerkesztő
Fotózta

Kiadó: Sprint Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 48 oldal
Sorozatcím: Pálinkavilág
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 22 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Szemérem
Akkora pofont kapott a pálinka szakma a minap, amilyet falusi búcsúban szokás osztogatni közvetlenül a bicskanyitogatás előtt. És jószerével észre sem vette senki. Nagy András, a Magyar... Tovább

Előszó

Szemérem
Akkora pofont kapott a pálinka szakma a minap, amilyet falusi búcsúban szokás osztogatni közvetlenül a bicskanyitogatás előtt. És jószerével észre sem vette senki. Nagy András, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács ügyvezetője azt találta nyilatkozni az MTI-nek - nyilván bántó szándék nélkül -, hogy nem szerettük meg a pálinkát, mert nem ittunk többet belőle 2007-ben, mint 2006-ban.
A baj csak az, hogy éppen aznap délután ismertették a pálinkaszakmának - közte neki is - az FVM megbízásából készült legújabb piackutatás eredményét. Eszerint a szeszesital-fogyasztás csakugyan csökkent Magyarországon, ám a prémium pálinka fogyasztása 2007-ben 45 százalékkal nőtt az előző évihez képest. Az MTI-hírben bújkáló ellentmondás talán felnyitja végre sokak szemét, és rádöbbennek: sok-sok érdek feszül egymásnak pálinkafronton, az egység csak látszólagos, sőt nincs is, ezért aztán véget kell vetni a szemérmességnek. Ha sikerre akarjuk vinni a pálinka ügyét.
A szakmának nyíltan ki kell mondani, hogy a pálinka legfőbb ellenfele nem a whisky, a konyak vagy a keserű likőrök, hanem a pálinka tradícióit felhasználó, magát pálinkának mutató szeszes italok.
És azt is: a másik nagy ellenfél a bérfőzés keretében készült "házi pálinka". Nem a bérfőzés, hanem a termék. Nos, az így főzött 5-6 millió hektoliterfok pálinka nagy része silány gyümölcsből készült silány pálinka, és ráadásul a java részét a törvényi tiltás ellenére értékesítik is. Szóval, nem az intézménnyel van itt baj, hanem a termékkel. És egyesek szemléletével: a bérfőzés mögé bújó ügyeskedőket kellene kisöpörni a piacról. Mert a sok cukrozott hamisítványról (az igazi pálinka presztízsének óvása okán) én is inkább hallgatnék.
Erről kellene hát beszélni, és a valót mondani. Szemérmesség ide vagy oda. Vissza

Tartalom

Magyarország
A hónap fotója 3
Hírek, emberek, események 4
Címlapsztori
Hol tart a pálinka? 5-9
HunDeszt
Verseny a javából 10-11
Pálinkateszt
Kiváló párlatok a Promenádon 12-15
Pálinkaképző
A lepárlás titka 16-17
Pálinkamester
Letette a voksát a kisüsti mellett 18-21
Fehér abrosz
Gasztronómiai élmény könnybelábadt szemmel 22-23
Fesztivál
Újra Pálinka Árkádia a Kossuth téren 24-25
Helyszíni szemle
amikor az ital megismeri az embert 26-28
Pálinkatúra
Zsindelyes kóstolóház: a hagyomány tisztelete 30-33
Közérzet
Bárándy Péter: jól áll a pálinka ügye 34-37
Buké
Furmint: országimázs lehetne 38-39
Világjáró
Őszi séta Barcelonában 41-45
Szubjektív
Hol vásároljunk pálinkát? 46
Pálinkakultúra-ajánló
Kiállítás, zene, könyv 47-48
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv