1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A tereskei templom

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Grafikus
Lektor
Fotózta

Kiadó: Osváth Gedeon Múzeumi Alapítvány
Kiadás helye: Aszód
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 120 oldal
Sorozatcím: Múzeumi füzetek
Kötetszám: 50
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-7148-22-1
Megjegyzés: 1000 példányban jelent meg. Fekete-fehér és színes fotókkal, ábrákkal illusztrálva. Angol és német nyelvű összefoglalót tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ez a szerény könyv, amit az olvasó most kezébe vesz, olyan, mint a kertemben a közelmúltban a már eljegesedett havat megolvasztó és azon áttörő hóvirág.
Télben született, amikor a magyar... Tovább

Előszó

Ez a szerény könyv, amit az olvasó most kezébe vesz, olyan, mint a kertemben a közelmúltban a már eljegesedett havat megolvasztó és azon áttörő hóvirág.
Télben született, amikor a magyar keresztény életet az istentelen nemzetköziség fagykérge szorította föld alá. Egy szabadságától megfosztott, deportált magyar püspök - amikor a kis nógrádi faluba kényszerültem - azzal a bölcsességgel bátorította optimizmusomat: "A magok is az avar alá kerülnek, a fagy és a hó alá, de így maradnak meg. Biztosan jön tavasz, amikor kihajtanak, és biztos, hgoy lesz aki megéri." Ő nem érte meg. Jelmondata szerint: "Pro fide et populo" - Ő az a mag volt, akinek az Írás szerint úgy kellett földbe hullania, áldozatul, hogy belőle mégtöbb termés fakadjon. Vissza

Fülszöveg

A könyv szerzője, Pálos Frigyes hatvani prépost-plébános, a Váci Egyházmegye őrkanonoka, művészettörténész akkor volt Tereske plébánosa, amikor megtörtént a középkori bencés apátság és templomának régészeti feltárása, majd műemléki helyreállítása.
Az olvasó megismerkedhet az apátság történetével, az értékmentő helyreállítás során feltárt és megőrzött román, gót, reneszánsz és barokk építészeti elemekkel. Bár a megtalált és feltárt legapróbb kő- és tégladarab is építészeti emlék, a múlt féltve őrzött tárgya, azért a XII. században létesített és folyamatosan fejlesztett apátságnak kiemelkedő értéke a templomban látható középkori falfestmény, a Szent László legenda, a szép reneszánsz pasztofórium és az épségben megmaradt altemplom.
A Nógrád megyei kis templom a magyar kereszténység ezer éves történetének, Jézus Krisztus Örömhírének nagyszerű hirdetője.

Pálos Frigyes

Pálos Frigyes műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Pálos Frigyes könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv