1.034.170

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A magyar koronázási jelvények

Szerző
Fotózta

Kiadó: Két Hollós Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 32 oldal
Sorozatcím: Hazatalálás füzetek
Kötetszám: 1
Nyelv: Magyar  
Méret: 16 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:

"Koronázási jelvényeinkről
A legkevesebb, amit tudnunk kell róluk
Ismertető füzetünk címében "koronázási jelvények" szerepelnek, a pontosság kedvéért azonban meg kell jegyeznünk: ezek... Tovább

Előszó

Részlet:

"Koronázási jelvényeinkről
A legkevesebb, amit tudnunk kell róluk
Ismertető füzetünk címében "koronázási jelvények" szerepelnek, a pontosság kedvéért azonban meg kell jegyeznünk: ezek a jelvények sem történeti, sem művészeti, sem közjogi, sem vallási szempontból nem egyenrangúak. A palástot, a jogart, az országalmát, és a kardot sohasem illették a "szent" jelzővel, csakis a Szent Koronát. Őt viszont - majd látni fogjuk, az "őt" megjelölés nem indokolatlan! - egyedül illette, pontosabban illeti meg ma is az általunk ismert királyi fejékek közül.
Ami a közjogi szempontból érzékelhető különbséget illeti, tudvalevő, hogy 1440-ben két királykoronázásra került sor Magyarországon. Az egyiknél, a csecsemő V. Lászlóénál a koronázási jelvények közül egyedül a Szent Korona volt jelen. A másiknál - ez I. Ulászlóé volt - az összes többi jelvény, kivéve a Szent Koronát. az előbbit érvényesnek ismerte el a nemzet, az utóbbit csak megszorításokkal. úgyannyira, hogy ennek a királyunknak valamennyi rendelete érvénytelen volt jogi szempontból. Halála után Mátyás királynak kellet megújítania azokat, de ő is csak a megválasztása után négy esztendővel, koronázása után tehette meg ezt.
Ez a figyelemre méltó rangkülönbség indokolhatja, hogy a többi jelvényről összesen sem fogunk annyit írni, mint magáról a Szent Koronáról." Vissza

Pap Gábor

Pap Gábor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Pap Gábor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv