1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A második világháború története II.

Sztálingrádtól Hirsimáig/A BBC History különszáma

Szerkesztő

Kiadó: Kossuth Kiadó Zrt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 146 oldal
Sorozatcím: BBC History
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 22 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal illusztrálva. DVD-melléklet nélkül.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Kedves Olvasó!
Adataim nincsenek, de a könyvpiac és a folyóirat-irodalom némi ismeretében merem megkockáztatni: a világban átlagosan minden órában megjelenik legalább egy könyv vagy terjedelmesebb... Tovább

Előszó

Kedves Olvasó!
Adataim nincsenek, de a könyvpiac és a folyóirat-irodalom némi ismeretében merem megkockáztatni: a világban átlagosan minden órában megjelenik legalább egy könyv vagy terjedelmesebb tanulmány a második világháborúról. Ez évente 8760 mű volna és a televíziók dokumentumfilmjeiről, valamint szépirodalmi művekről nem is beszéltünk. Mi lehet az oka ennek a nem szűnő és - mondhatom - tömegérdeklődésnek? Ráadásul akkor - hogy tovább játsszunk a számokkal -, amikor Földünkön alig 100 milliónyian vannak, akik a háború alatt születtek meg, a 85 éven felüliek száma - nekik még lehetnek gyermekkori emlékfoszlányaik a háborúról - mindössze 34 millió. Folytassam a sort? A népesség legalább harmadának már a dédszülője is a háború után született. A demográfia számsorai szerint nagyon messze volt a háború. Az érdeklődés mértékének mutatói szerint nagyon közel.
Ha egyetlen tőmondattal kell válaszolnom a feltett kérdésre, akkor azt mondhatom: a második világháború az emberiség történetében a legnagyobb, legdrámaibb és leggyorsabban végbement cezúra volt, ennek következtében a mai világ megértéséhez elengedhetetlen az előzmények ismerete. Adolf Hitler háborúja nemcsak egy franciaországnyi lakosságú embertömeget gyilkolt meg, hanem lerombolt évezredes hiteket, morális pilléreket és megsemmisített egy világrendet. 1945 után úgy fordult meg a világ sorsa, hogy az új világrend nemcsak a háborúban közvetlenül érintetteknek - az akkori népesség felének - a jövőjét befolyásolta, hanem azon földrészek nemzeteiét is, amelyeket közvetlenül nem sújtott a poklok pokla.
Ezért lett a második világháború az emberiség egyetemes élménye, amelybe minden nemzedék a maga jelenéből, a maga sűrűn változó értékrendjéből és a világhoz való viszonyából próbál behatolni. Sokadszor teszi ezt, és ezentúl sem fog fölhagyni vele. Bele lehet lépni kétszer ugyanabba a folyóba, de nem érdemes. Reméljük, hogy számos nagy hírű tudósunk és érzékeny szemű szerzőnk révén ebben a kötetünkben is sikerült a második világháború végeláthatatlan, teljesen soha be nem járható folyamának olyan áramlataiba, sodrába, szigeteire eljuttatni a kedves Olvasót, amelyekben plasztikusabb képet és sok új ismeretet is kap az emberiség történelmének egyik zéró pontjáról.
Tudjuk, fájó hiányérzete is lehet az Olvasónak. Kötetünkben a háború sok hadszínterére eljuthat - kivéve hazánkat. Kiadványsorozatunkban méltányos arányokra törekedtünk, s ezért döntöttünk úgy, hogy egy hasonló terjedelmű és kiállítású teljes kötetet szánunk Magyarország második világháborús történetének, a téma legavatottabb szerzőivel. A türelmüket kérjük. Addig pedig hasznos időtöltést kívánunk ehhez a kötethez. Vissza

Tartalom

6 1943 krónikája
14 A háború legváratlanabb fordulata
20 Sztálingrád
26 A kérlelhetetlen katonai zseni
32 Bombázó férfiak
38 Az elfelejtett tábornok
42 1944 krónikája
54 Nyaralás helyett rémálom
60 Egyazon oldalon
62 D-nap
69 „Befejezni a háborút, idióták!"
74 Aki elfoglalta Közép-Európát
78 Hitler titkos fegyverei
84 1945 krónikája
94 Auschwitz
101 Te mit tettél volna!
108 Miért tartottak ki a végsőkig
116 Hol dőltek el a határok!
122 A Győzelem Napja
126 Japánt utoléri a végzet
129 Hirosima: a visszaszámlálás
134 A nürnbergi per
140 A háború ára
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv