| Előszó helyett | 5 |
| Fajtaismeret és a szaporítóanyag-termesztés problémái | 7 |
| Fajtakérdés, fajtaminősítés | 9 |
| Tomcsányi Pál: A fajta, a választék és a fajtapolitika fogalmai | 9 |
| A fajtaellátás forrásai és várható fejlődése | 11 |
| Fajtaminősítés és fajtaigazgatás | 15 |
| Fajtahasználat a gyakorlatban | 18 |
| Fajtaismeret (pomológia) | 22 |
| Brózik Sándor: A pomológia fogalma, tárgya, feladata és jelentősége | 22 |
| A pomológiák felosztása | 23 |
| A gyümölcsfajták pomológiai leírása | 23 |
| A gyümölcsfajták ismertetése | 42 |
| Faluba Zoltán: Alma | 42 |
| Fontosabb üzemi fajták | 46 |
| Új minősített fajták | |
| Vizsgálatba vont fontosabb külföldi fajták | 55 |
| Egyéb fajták | 56 |
| Körte | 58 |
| Fontosabb üzemi fajták | 59 |
| Vizsgálatba vont fontosabb fajtajelöltek és külföldi fajták | 63 |
| Egyéb fajták | 64 |
| Birs | 67 |
| Fontosabb fajták | 67 |
| Őszibarack | 68 |
| Fontosabb üzemi fajták | 69 |
| Új minősített fajták | 72 |
| Vizsgálatba vont fontosabb külföldi fajták | 76 |
| Egyéb fajták | 78 |
| Nektarinok | 80 |
| Konzervipari fajták | 81 |
| Cseresznye és meggy | 82 |
| Fontosabb üzemi cseresznyefajták | 82 |
| Új minősített cseresznyefajták | 85 |
| Egyéb cseresznyefajták | 86 |
| Fontosabb üzemi meggyfajták | 87 |
| Új minősített meggyfajták | 92 |
| Egyéb meggyfajták | 92 |
| Kajszibarack | 93 |
| Fontosabb üzemi fajták | 94 |
| Új minősített fajták és fontosabb fajtajelöltek | 97 |
| Egyéb új fajták | 98 |
| Egyéb fajták | 98 |
| Szilva | 100 |
| Fontosabb üzemi fajták | 100 |
| Vizsgálatba vont fontosabb külföldi fajták | 103 |
| Egyéb fajták | 104 |
| Málna | 105 |
| Fontosabb üzemi fajták | 105 |
| Vizsgálatba vont fontosabb külföldi fajták | 108 |
| Egyéb fajták | 108 |
| Szamóca | 109 |
| Fontosabb üzemi fajták | 110 |
| Vizsgálatba vont fontosabb külföldi fajták | 112 |
| Porpáczy Aladár: Piros ribiszke | 113 |
| Fontosabb üzemi fajták | 114 |
| Vizsgálatba vont fontosabb külföldi fajták | 116 |
| Fehér gyümölcsű fajták | 116 |
| Egyéb fajták | 117 |
| Fekete ribiszke | 117 |
| Fontosabb üzemi fajták | 118 |
| Harmat László: Köszméte | 121 |
| Fontosabb üzemi fajták | 122 |
| Egyéb fajták | 123 |
| Faluba Zoltán: Mandula | 124 |
| Fontosabb fajták | 125 |
| Dió | 126 |
| Fontosabb fajták | 127 |
| Gesztenye | 128 |
| Fontosabb fajták | 128 |
| Mogyoró | 130 |
| Fontosabb fajták | 130 |
| A gyümölcsös szaporítóanyaga | 136 |
| Probocskai Endre: A gyümölcsfák szaporítása | 137 |
| Ivaros szaporítás | 137 |
| Ivartalan szaporítás | 138 |
| Az alany és nemes egymásra hatása | 142 |
| Oltás a gyümölcsösben | 143 |
| A szaporítóanyag-előállítás vírusproblémái | 146 |
| V. Német Mária: A vírusos fertőzöttség terjedésének összefüggése a szaporítóanyaggal | 146 |
| A gyümölcsfavírusok elleni védekezés lehetőségei | 146 |
| Vírusmentes faiskolai szaporítóanyag előállítása | 148 |
| A hazánkban előforduló gyümölcsfa-vírusos betegségek és felismerésük tüneteik alapján | 153 |
| A vírusos betegségekhez hasonló, genetikai eredetű rendellenességek | 163 |
| A fejezet megírásához felhasznált és a téma további tanulmányozásához javasolt szakirodalom | 166 |
| Az egyes gyümölcsfélék termesztéstechnológiája | 177 |
| Almatermésűek | 179 |
| Alma | 179 |
| Gyúró Ferenc: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 180 |
| A termés felhasználásának módja | 180 |
| Nagy Pál: Almaalanyok | 181 |
| Gyúró Ferenc: Telepítés | 193 |
| Az almatermesztés technológiája | 199 |
| Gyúró Ferenc - Geiszler János - Mihályffy József: Az almafák metszése | 199 |
| Zatykó Imre: Az almafa termésszabályozása | 227 |
| Gyúró Ferenc: Tápanyag- és vízgazdálkodás | 239 |
| Jenser Gábor: Növényvédelem | 248 |
| Gyúró Ferenc: Szüret és árukikészítés | 268 |
| Az almaültetvények gépesített termesztéstechnológiája | 273 |
| Víg Péter - Kállayné Müller Erzsébet: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai | 278 |
| Velich Sándor: A gyümölcstermesztés erőgéprendszere | 286 |
| Körte | 289 |
| Janikovics János - Nyéki József: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 289 |
| A termés felhasználásának módja | 289 |
| A körte ökológiai igénye | 290 |
| A körte alanyai | 291 |
| Fajták | 292 |
| Művelésmód | 293 |
| Telepítés | 294 |
| Termékenyülési viszonyok | 295 |
| Gyümölcshullás | 300 |
| A körte termesztéstechnológiája | 300 |
| Termőfelület- és termésszabályozás | 301 |
| Talajművelés, tápanyag- és vízgazdálkodás | 304 |
| Jenser Gábor: Növényvédelem | 306 |
| Jankovics János - Nyéki József: Szüret | 313 |
| Birs | 326 |
| Gyúró Ferenc: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők, termesztéstechnológia | 326 |
| A fejezet megírásához felhasznált és a téma további tanulmányozására javasolt szakirodalom | 328 |
| Csonthéjas gyümölcsűek | 345 |
| Őszibarack | 345 |
| Timon Béla: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 345 |
| Termesztésének ökológiai feltételei | 346 |
| Telepítés | 350 |
| Alanyai | 350 |
| Az őszibaracktermesztés technológiája | 353 |
| Metszés | 353 |
| Nyéki József - Timon Béla: Gyümölcsritkítás | 376 |
| Timon Béla: Trágyázás és talajművelés | 381 |
| Az őszibarack talajművelési rendszere | 392 |
| Öntözés | 393 |
| Jenser Gábor: Növényvédelem | 395 |
| Timon Béla: Betakarítás | 406 |
| Árukikészítés | 413 |
| Velich Sándor: Az őszibaracktermesztés gépesítése | 416 |
| Víg Péter - Kállayné Müller Erzsébet: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai | 417 |
| Kajszi | 422 |
| Kovács Sándor: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 422 |
| A termés felhasználásának módja | 422 |
| Telepítés | 423 |
| A kajszi termesztéstechnológiája | 425 |
| Művelésmódok | 425 |
| Metszés | 428 |
| Gyümölcsritkítás | 429 |
| Tápanyag- és vízgazdálkodás | 430 |
| Janser Gábor: Növényvédelem | 432 |
| Kovács Sándor: A kajszi szedése | 441 |
| Velich Sándor: A kajszitermesztés gépesítése | 446 |
| Víg Péter - Kállayné Müller Erzsébet: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai | 448 |
| Cseresznye és meggy | 456 |
| Víg Péter: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 456 |
| Éghajlati és talajigény | 456 |
| Sebőkné Lovász Lívia: Alanyai | 457 |
| Brózik Sándor: Fajtaproblémák | 458 |
| Víg Péter: Termékenyülési viszonyok | 461 |
| Víg Péter: Telepítés | 474 |
| A cseresznye és meggy termesztéstechnológiája | 484 |
| Mihályffy József: Nevelés és koronaalakítás | 485 |
| Víg Péter: Talajművelés, vegyszeres gyomirtás | 491 |
| Tápanyag- és vízgazdálkodás | 493 |
| Jenser Gábor: A cseresznye növényvédelme | 494 |
| A meggy növényvédelme | 503 |
| Víg Péter: A betakarítás | 505 |
| Víg Péter - Kállayné Müller Erzsébet: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai | 507 |
| Szilva | 521 |
| Kovács sándor: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 521 |
| A termés felhasználásának módja | 521 |
| Telepítés | 521 |
| A szilvatermesztés technológiája | 524 |
| Termőfelület- és termésszabályozás | 524 |
| Tápanyag- és vízgazdálkodás | 525 |
| Jenser Gábor: Növényvédelem | 526 |
| Velich Sándor: A szilvatermesztés gépesített technológiája | 536 |
| Víg Péter - Kállayné Müller Erzsébet: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai | 538 |
| A fejezet megírásához felhasznált és a téma további tanulmányozására javasolt szakirodalom | 541 |
| Bogyós gyümölcsűek | 553 |
| Málna | 553 |
| Papp János: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 553 |
| A málnanövény biológiai sajátosságai | 554 |
| Ökológiai igénye | 558 |
| Telepítési rendszerek és művelésmódok | 559 |
| Telepítés | 561 |
| A málna termesztéstechnológiája | 563 |
| Talajművelés és vegyszeres gyomirtás | 563 |
| Trágyázás | 564 |
| Öntözés | 567 |
| Metszés | 568 |
| Jenser Gábor: Növényvédelem | 569 |
| Papp János: Szedés, csomagolás | 576 |
| Velich Sándor: A málnatermesztés gépesítésének lehetőségei | 577 |
| Víg Péter - Kollár Gábor: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai | 578 |
| Szamóca | 583 |
| Kovács Sándor: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 583 |
| A termés felhasználásának módja | 583 |
| Telepítés | 584 |
| A szamócatermesztés technológiája | 586 |
| A termőfelület megválasztása | 586 |
| Művelési módok | 586 |
| Ápolási munkák | 587 |
| Talajművelés | 588 |
| Pápainé Kobzos Ilona: Trágyázás | 588 |
| Kovács Sándor: Öntözés | 593 |
| Pápainé Kobzos Ilona: A szamóca hajtatása | 594 |
| Jenser Gábor: Növényvédelem | 596 |
| Kovács Sándor: Termésbetakarítás | 600 |
| Víg Péter - Kollár Gábor: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai | 600 |
| Ribiszke | 603 |
| Porpáczy Aladár: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 603 |
| A termés felhasználásának módja | 603 |
| Telepítés | 604 |
| A fajták termékenyülése és társítása | 607 |
| A ribiszke termesztéstechnológiája | 614 |
| A termőfelület szabályozása | 614 |
| Tápanyag- és vízgazdálkodás | 617 |
| Jenser Gábor: Növényvédelem | 619 |
| Porpáczy Aladár: Termésbetakarítás | 623 |
| Velich Sándor: A ribiszketermesztés gépesítésének lehetőségei | 625 |
| Víg Péter - Kollár Gábor: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai | 626 |
| Köszméte | 632 |
| Harmat László: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 632 |
| A termés felhasználásának módja | 632 |
| Telepítés | 633 |
| A köszméte termesztéstechnológiája | 639 |
| Termőfelület- és termésszabályozás | 639 |
| Tápanyag- és vízgazdálkodás | 641 |
| Növényvédelem | 644 |
| Termésbetakarítás | 645 |
| Velich Sándor: A köszmétetermesztés gépesítésének lehetőségei | 646 |
| Víg Péter - Kollár Gábor: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai | 646 |
| A fejezet megírásához felhasznált és a téma további tanulmányozására javasolt szakirodalom | 650 |
| Héjas termésűek | 657 |
| Mandula | 657 |
| Tamási János - Szentiványi Péter: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 657 |
| A termés felhasználásának módjai | 657 |
| Telepítés | 657 |
| A mandulatermesztés technológiája | 660 |
| Tápanyag- és vízgazdálkodás | 661 |
| Jenser Gábor: Növényvédelem | 661 |
| Tamási János - Szentiványi Péter: Termésbetakarítás | 664 |
| Víg Péter - Kállayné Müller Erzsébet: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai | 666 |
| Dió | 668 |
| Tamási János - Szentiványi Péter: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 668 |
| A termés felhasználásának módja | 668 |
| Telepítés | 668 |
| A dió termesztéstechnológiája | 670 |
| Művelésmód | 670 |
| A dió alanyai, szaporítási módok | 671 |
| Termőfelület- és termésszabályozás | 672 |
| Tápanyag- és vízgazdálkodás | 673 |
| Körtvély Attila: Növényvédelem | 674 |
| Tamási János - Szentiványi Péter: Termésbetakarítás | 680 |
| Velich Sándor: A diótermesztés gépesítésének lehetőségei | 680 |
| Víg Péter - Kállayné Müller Erzspébet: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai | 682 |
| Gesztenye | 684 |
| Tamási János - Szentiványi Péter: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 684 |
| A termés felhasználásának módja | 684 |
| Telepítés | 684 |
| A gesztenyetermesztés technológiája | 685 |
| Tápanyag- és vízgazdálkodás | 686 |
| Körtvély Attila: Növényvédelem | 687 |
| Tamási János - Szentiványi Péter: Termésbetakarítás | 690 |
| Víg Péter - Kállayné Müller Erzsébet: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai | 690 |
| Mogyoró | 693 |
| Tamási János - Szentiványi Péter: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 693 |
| A termés felhasználásának módja | 693 |
| Telepítés | 693 |
| A mogyorótermesztés technológiája | 694 |
| Tápanyag- és vízgazdálkodás | 695 |
| Jenser Gábor: Növényvédelem | 695 |
| Tamási János - Szentiványi Péter: Termésbetakarítás | 697 |
| A fejezet megírásához felhasznált és a téma további tanulmányozására javasolt szakirodalom | 698 |
| Összefoglaló forrásmunkák | 703 |
| Tárgymutató | 707 |