A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

A mezőgazdaság szerepe a halmozottan hátrányos helyzetű térségek fejlesztésében

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztálya
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 295 oldal
Sorozatcím: "Magyarország az ezredfordulón"
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-508-162-6
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér ábrákkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A halmozottan hátrányos helyzetű területek, illetve ezen térségekben élő közösségek sorsának alakítása, jobbítása az egész társadalom közös ügye. A problémák gyökerei mélyek, és csak az... Tovább

Előszó

A halmozottan hátrányos helyzetű területek, illetve ezen térségekben élő közösségek sorsának alakítása, jobbítása az egész társadalom közös ügye. A problémák gyökerei mélyek, és csak az agrárgazdaság általános helyzetébe ágyazottan értelmezhetők és ítélhetők meg.
Szomorú tény, hogy az utóbbi években, évtizedekben - számos látványos program ellenére - e térségek társadalmi-gazdasági leszakadása relatíve nem csökkent, sőt még nőttek is a különbségek. A lemaradások fokozatosan, illetve csak következetes agrár- politikával és hosszú távon szüntethetők meg. Ennek hiányában számolnunk kell a gondok örökös újratermelődésével.
A probléma, s ennek megfelelően a megoldás is összetett. Ezeken a területeken rossz a befektetések hatékonysága, még az egyszerű újratermelés feltételei sem teremtődnek meg. A térségek gondjainak megoldását akadályozta a mezőgazdasági termelői árrendszer, amely évtizedeken keresztül nem ismerte el a marginális területek egyedi ráfordításait, nem volt mód a termelés erőteljesebb és racionálisabb diverzifikálására, e területek népességmegőrző képességének fokozására. Mindez a mezőgazdasági termelés jövedelemtermelő és eltartóképességének nagyfokú visszaesésében jelentkezett, továbbá abban, hogy nem haladt kellőképpen előre a vertikális kapcsolatok szerveződése, az élelmiszeripari feldolgozás helyi viszonyokhoz, ökológiai adottságokhoz, társadalmi körülményekhez igazodó kiépítése stb. Erősítette a folyamatot a mezőgazdaság magára maradása e térségekben. Rossz volt az ország regionális politikája, az ipar a nagyvárosokba koncentrálódott, a vidék infrastrukturális fejlesztése is háttérbe szorult.
E kutatási munka során azt tűztük ki célul, hogy - főleg a korábbi tudományos eredmények szintézisével — bemutassuk azokat a lehetőségeket, amelyeket a mezőgazdasági termelés kínál e térségek felemelkedésének elindításában, a társadalmi leszakadás mérséklésében.
A javaslatok megfogalmazásakor mindvégig figyelembe vettük, hogy a jövőbeni változásokat stratégiailag három tényező befolyásolja:
• az infrastruktúra kiépítésének felgyorsítása:
• az agrár- és vidékfejlesztés szerves összekapcsolása, a termelés erőteljes és határozott diverzifikálása, a vidék eltartóképességének növelése;
• a hazai agrár- és vidékfejlesztési politika integrálása az EU-ban zajló, s hozzánk is átgyűrűződő folyamataihoz, s a lehetséges közösségi támogatások felhasználása a vidéki népesség megélhetési körülményeinek javítására.
Vissza

Tartalom

Bevezető 3
I. A halmozottan hátrányos helyzetű területek problémáinak közgazdasági gyökerei 5
II. A halmozottan hátrányos helyzetű térségek lehatárolása 17
III. A talaj adottságok szerepe a hátrányos helyzet kialakulásában 29
IV. A hátrányos helyzetű kistérségek ökológiai jellemzése, a mezőgazdasági termelés helyzete 37
V. A halmozottan hátrányos térségek gazdasági-társadalmi lemaradása 57
VI. A növénytermelés lehetőségei és korlátai a hátrányos helyzetű térségek gazdasági fejlesztésében 85
VII. A kertészeti termesztési ágazatok szerepe és lehetőségei a halmozottan hátrányos helyzetű régiók fejlesztésében 97
VIII. Az állattenyésztés lehetőségei és korlátai a hátrányos helyzetű térségek gazdasági fejlesztésében 127
IX. A halmozottan hátrányos kistérségek mezőgazdasági extenzifikálási programja 143
X. A mezőgazdasági termeléshez kapcsolódó ipari és egyéb tevékenység fejlesztésének lehetőségei a hátrányos helyzetű térségek gazdasági stabilizálásában 151
Összefoglaló következtetések és javaslatok 191
Irodalomjegyzék 218
Mellékletek 223
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A mezőgazdaság szerepe a halmozottan hátrányos helyzetű térségek fejlesztésében A mezőgazdaság szerepe a halmozottan hátrányos helyzetű térségek fejlesztésében A mezőgazdaság szerepe a halmozottan hátrányos helyzetű térségek fejlesztésében A mezőgazdaság szerepe a halmozottan hátrányos helyzetű térségek fejlesztésében A mezőgazdaság szerepe a halmozottan hátrányos helyzetű térségek fejlesztésében

A gerinc enyhén kopott, a lapélek foltosak.

Állapot:
4.480 ,-Ft
36 pont kapható
Kosárba
konyv