1.034.879

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az ú és ű hangok a hosszúpályi népnyelvben

Különlenyomat a Magyar Népnyelv VI. kötetéből

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Magyar Nyelvtudományi Intézet
Kiadás helye: Debrecen
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 63 oldal
Sorozatcím: A Debreceni Tudományegyetem Magyar Nyelvtudományi Intézetének Kiadványai
Kötetszám: 29
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Különlenyomat. Nyomtatta az Alföldi Nyomda N. V., Debrecen. Francia nyelvű összefoglalóval.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

Bár a magyar irodalmi nyelv megszületése és tudatos használata előtt minden nyelvemlékünk egy-egy nyelvjárás nyelvemléke, mai nyelvjárásaink pedig hozzáférhetők a kutató... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

Bár a magyar irodalmi nyelv megszületése és tudatos használata előtt minden nyelvemlékünk egy-egy nyelvjárás nyelvemléke, mai nyelvjárásaink pedig hozzáférhetők a kutató számára, egy-egy nyelvjárás nyelvtörténeti vizsgálata mégis nehéz feladat, de nem hanyagolható el. A nyelvtörténeti vizsgálódás módszertani elveit azonban nem lehet olyan könnyen alkalmazni ilynemű munkánkban, ahogy pl. Klemm ajánlja (vö. Az Alföld nyelvi földolgozása. Az Alföldi Tud. Int. évk. 1944-45. Szeged, 1946. 82). Sem az ascendens, sem a descendens módszerrel nem lehet hiánytalanul nyomon követni egy-egy nyelvjárás akárcsak egy nyelvi jelenségét is.
A differenciáló és integráló erők dialektikus küzdelme, mely a nyelv életét állandóan jellemzi, azt követeli tőlünk, hogy nyelvjárástanulmányainkban ne elégedjünk meg a puszta ténymegállapítással, az adott nyelvi állapot ábrázolásával, hanem tekintsünk szét minden irányban, s vizsgáljuk, hogy miből és hogyan jött létre a mai állapot. Vagyis módszertani szempontból nem tartjuk helyesnek a synchronicus és diachronicus nyelvvizsgálati mód merev szétválását.
Vissza

Papp László

Papp László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Papp László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv