1.034.197

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Beethoven és a magyarok

Szerző
Róla szól

Kiadó: Szerzői magánkiadás
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Aranyozott kiadói egész vászonkötés
Oldalszám: 149 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Negyvenöt fekete-fehér képpel és műmelléklettel - némelyik kihajtható - illusztrálva. Általános Nyomda, Könyv és Lapkiadó Részvénytársaság, Budapest nyomása.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Könyvemről.
Szerény mécses ez a könyv azon az oltáron, melyet a világ gyújtott Beethovennek centenáriuma alkalmából. Tudom, hogy munkám nem hiánytalan. De mégis első összefoglalása e gyönyörű... Tovább

Előszó

Könyvemről.
Szerény mécses ez a könyv azon az oltáron, melyet a világ gyújtott Beethovennek centenáriuma alkalmából. Tudom, hogy munkám nem hiánytalan. De mégis első összefoglalása e gyönyörű tárgykörnek. Teljességre törekedtem, de szárnyszegetten kellett látnom, hogy külföldi kutatások nélkül az irodalomnak Beethoven magyar vonatkozásaival összefüggő több kérdése tisztázhatatlan. Aztán sietnem is kellett, hogy könyvem - ha nem is a centenáriumra - de legalább a centenárium évében megjelenhessen. Az anyag a kezem között folytonosan nőtt. Annyi úton kellett volna még végigmennem, hogy esztendőkbe telhetett volna. A Mesterek Mesteréről mindent megírtak már csak a magyar terület kiaknázatlan és mondhat még újat. Az idegen zenetörténészek, ha nem is akarták elejteni, nem igyekeztek kivirágoztatni a magyar vonatkozásokat. Megtettem az első lépést, járják majd végig az utat nálam hivatottabbak. Könyvem megírásában három szempont vezetett. Az első, hogy ne nagyon száraz tudományt adjak; a második, hogy a Beethoven irodalom magyar vonatkozásait kritikai mérlegeléssel foglaljam össze s harmadszor, hogy új kutatásaimat, mely a Beethoven-literatúra hatalmas folyamába bizonyára bele fog ömleni - napvilágra hozzam. Kutatásaim közben olyan magyar Beethoven-anyag került a kezembe, melyet kötelességem ismertetni. Könyvemnek ez az alapja s talán nincs is több érdeme. Munkámat nem a zenetörténész hajszálnyi pontosságával írtam, de nem minden gondosság nélkül. Mellőztem minden jegyzetezést és utalást, mert úgy tartom, hogy ha az adat megérdemli, a folyó szövegben a helye. Hogy könyvem ennyire gazdag, dr. herceg Esterházy Pál Őfőméltóságának köszönhetem. Tudomány, művészet és irodalomszeretetével módot adott nekem arra, hogy kismartoni fraknói és eszterházai levéltárában húzamosabb ideig kutathassak. így kerültek kezembe az új adatok, melyeket az ő kegyes engedélyével bocsátok közre.
Budapest, 1927. december. Papp Viktor. Vissza

Tartalom

Könyvemről1
Beethoven3
Beethoven Budán7
Beethoven és Brunsvikék17
Beethoven és az Esterházyak51
Beethoven és a pesti Királyi Városi Színház89
"Athén romjai" szövegkönyve102
Magyar Beethoveniana117
Beethoven és Pozsony117
Beethoven hajfürtje123
Keglevich Borbála128
Kisebb nyomok Beethoven magyar útján131
Beethoven gyóntatója134
Beethoven-zongorák141
Beethoven-kóta143
Magyar dal Beethoven feldolgozásában143
Egy megírandó magyar Beethoven-könyv margójára144
Forrásmunkák147

Papp Viktor

Papp Viktor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Papp Viktor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv