| Kiadó: | Kossuth Könyvkiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 227 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 19 cm x 13 cm |
| ISBN: | |
| Bevezetés | 5 |
| A mindennapi kenyér | 13 |
| A kenyér kialakulása | 14 |
| Kenyérpótlékok különleges körülmények között és ínséges időkben | 21 |
| Főbb kenyérgabona-növények | 29 |
| A búza | 29 |
| A rozs | 33 |
| Az árpa | 35 |
| A zab | 36 |
| A rizs | 38 |
| A világ kenyérgabona-termesztése | 41 |
| A kenyérgabonák termesztésének területi megoszlása | 41 |
| A kenyérgabona-termesztés színvonala | 46 |
| A kenyérgabona termesztése a szocialista országokban | 55 |
| A világ lakosságának kenyérgabona-igénye és ellátása | 64 |
| A világ kenyérgabona-forgalma | 64 |
| A kenyérgabona-kérdés az Európai Gazdasági Közösség országaiban | 70 |
| Kenyérgabona-ellátás szocialista viszonyok között, és a nemzetközi kooperáció | 74 |
| A kenyérgabona-ellátás kérdései Magyarországon | 94 |
| A búza termesztésének biológiai és ökológiai feltételei | 108 |
| A búza biológiája | 111 |
| A gyökérzet | 111 |
| A szár | 112 |
| A levél | 113 |
| A kalász | 114 |
| A szemtermés | 116 |
| A búza fejlődése | 118 |
| A csírázás | 118 |
| A bokrosodás | 118 |
| A szárfejlődés | 119 |
| A virágzás | 120 |
| A szemfejlődés | 121 |
| A búza táplálása | 122 |
| A nitrogén | 123 |
| A foszfor | 125 |
| A kálium | 125 |
| A környezeti tényezők szerepe és jelentősége a kenyérgabona-termesztésben | 127 |
| A talaj | 127 |
| A talajnedvesség | 127 |
| Az időjárás | 128 |
| A búza kártevői, betegségei, gyomfertőzése | 131 |
| A kenyérgabona termesztése Magyarországon | 135 |
| A kenyérgabona-termesztés kialakulása és színvonala Magyarországon | 135 |
| A hazánkban termesztett búzafajok és búzafajták | 141 |
| A hazai búzanemesítés eredményei | 144 |
| A külföldi fajták szerepe köztermesztésünkben | 156 |
| A búzanemesítés időszerű feladatai | 162 |
| A kenyérgabona minősége | 166 |
| Minőségi követelmények a kenyérgabona iránt | 166 |
| Beltartalmi követelmények | 167 |
| A kenyérgabona fizikai tulajdonságára vonatkozó követelmények | 171 |
| A kenyérgabona minőségét befolyásoló tényezők | 174 |
| A fajtatulajdonság | 175 |
| Az éghajlat | 176 |
| A talaj | 177 |
| Az agrotechnika | 180 |
| A betegségek és kártevők | 181 |
| A kenyérgabona minőségének megállapítása | 183 |
| A kenyérgabona újta a termeléstől a fogyasztásig | 185 |
| A malomipar | 185 |
| A liszt | 191 |
| A kenyér és készítése. Péksütemények | 194 |
| Mire jó még a kenyérgabonák termése? | 199 |
| A kenyérgabona-termesztés gazdaságossága | 204 |
| Összefoglaló | 213 |
| Irodalomjegyzék | 223 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.