| Előszó | 8 |
| Pár kérdés a tésztákról | |
| Száraztészta | |
| Honnan származik a tészta? | 12 |
| Hol kezdődött a száraztészta gyártása? | 12 |
| Honnan származik az első tésztás recept? | 13 |
| Miért lett olyan népszerű a tészta? | 13 |
| Hogyan indult világhódító útjára a tészta? | 15 |
| Ki volt az első tésztagyáros? | 15 |
| Mi a száraztészta? | 17 |
| Minden tésztában van tojás? | 17 |
| Mit jelent az olasz típusú tészta? | 17 |
| Mi a tojásos tészta? | 18 |
| Igaz, hogy a tojásos tiszta divatja a Kárpát-medence jellegzetessége? | 18 |
| Meddig tartható el a száraztészta? | 18 |
| Mitől színesek egyes tészták? | 19 |
| Mikor együnk tésztát? | 19 |
| Hogyan lesz száraz a száraztészta? | 21 |
| Hogyan oldották meg a szárítást az elmúlt századokban? | 21 |
| Miben és hogyan főzzük meg a száraztésztát? | 22 |
| Mennyi tésztát számítsunk egy főre? | 22 |
| Mit jelent az "al dente" kifejezés? | 23 |
| A megfőtt tésztát szűrjük le, vagy hagyjuk a főzővízben? | 23 |
| Milyen alakú tésztát vásároljunk? | 24 |
| Melyek a tészta alapanyagai? | 25 |
| Liszt | 26 |
| A tojás | |
| Miért tojás alakú a tojás? | 29 |
| Fehér vagy barnahéjú tojást válasszunk? | 29 |
| Hűtőben kell-e tartani a tojást? | 30 |
| Miért más színű a téli és a nyári tojások sárgája? | 30 |
| Mennyi ideig tartható el a tojás? | 30 |
| Már vásárlás után, vagy csak felhasználáskor tisztítsuk meg a tojást? | 31 |
| Mire jó a tojáshéj? | 31 |
| Mi a tojásos tészta előnye? | 32 |
| Fűszernövények | |
| Mivel fűszerezzük tésztaételeinket? | 37 |
| Melyek a legnépszerűbb tésztafajták? | 42 |
| Fogyaszthatnak-e tésztát a lisztallergiások? | 52 |
| Hízlal-e a tészta? | 52 |
| Milyen tápértéke van a tésztáknak? | 52 |
| Szószok, mártások | |
| Mi a sugo? | 55 |
| A száraztészta Magyarországon | |
| Melyik alegrégibb magyar száraztészta? | 61 |
| Mi a lebbencs? | 62 |
| Mi a lúdégetészta? | 63 |
| Ázsia és a tészta | |
| Mi a rizsliszt tészta? | 74 |
| Mi az üvegtészta? | 74 |
| melyek a száraztészta készítésének lépései? | 78 |
| Mit nevezünk gépi száraztésztának? | 78 |
| Mit nevezünk kézi száraztésztának? | 78 |
| Melyek a szálastészták? | 78 |
| Melyek az aprótészták? | 78 |
| Hogyan készítik a hússal töltött tésztaféléket? | 92 |
| Szárított vagy friss tésztát válasszunk? | 92 |
| Könnyen emészthető a tészta? | 92 |
| Hogyan készítsük el a tésztaételt, hogy valóban ne hízlaljon? | 93 |
| A tészta a diéta barátja? | 99 |
| A fittség titka a tésztában van? | 100 |
| Mitől egészséges a tészta? | 100 |
| Hogyan ellenőrízzük a tészta minőségét? | 101 |
| A sajtok | |
| Hogyan lesz a tejből sajt? | 112 |
| Milyen sajtot használjunk a tésztaételekhez? | 112 |
| A laktózérzékenyek is fogyaszthatnak sajtot? | 112 |
| Mit kell tudni a parmezán sajtról? | 113 |
| Milyen sajttípusok léteznek? | 113 |
| Az olívaolaj | |
| Melyik olívaolajat mire használjuk? | 119 |
| Olívaolajat csak salátákhoz? | 119 |
| Mi fán terem az olívabogyó? | 120 |
| Miből lesz az olívaolaj? | 120 |
| Milyen típusú olívaolajok léteznek? | 121 |
| Receptek | |
| Articsókás masni tészta tejszínes mártásban | 50 |
| Bárányborda spárga duett | 130 |
| Báránymirigy nyitott ravioli | 134 |
| Chilis, olívás makaróni | 126 |
| Fokhagymás-gombás spagetti | 48 |
| Gnocchi baconos, brokkolis, tejszínes mártással | 89 |
| Gnocchi sajtmártással | 114 |
| Gombás-zöldséges tészta | 102 |
| Japán metélt retekkel | 75 |
| Kakukkfüves bárány-ragu leves rozscipóban | 70 |
| Lasagne | 129 |
| Lebbencsleves | 64 |
| Lecsó tarhonyával | 67 |
| Mustáros-boros rostélyos | 82 |
| Paprikás csirke, túrós csuszával | 69 |
| Paradicsomos, marhahúsos tortellini | 96 |
| Parajjal és ricottával töltött canelloni | 94 |
| Parajos masnitészta | 86 |
| Pisztáciás, sajtos tésztasaláta | 116 |
| Pozsonyi kocka | 138 |
| Rozmaringos kacsamellfilé canelloni pudinggal | 125 |
| Route con fungi di Bosco | 59 |
| Sonkás-ananászos tészta | 80 |
| Sonkás spagetti fokhagymás, tejszínes mártásban | 90 |
| Sprotnis spagetti | 79 |
| Tenger gyümölcsei tésztával | 108 |
| Tésztasaláta | 122 |
| Tollhegytészta sajtmártással és dióval | 137 |
| Tonhalas kagylótészta | 104 |
| Trenette barca | 106 |
| Üvegtészta cukkinivel, csirkével | 76 |
| Vénusz lazacrózsái tejszínes tészta ölelésében, fóliában sült tonhal | 85 |
| Zöldséges papardelle | 133 |