1.031.308

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vaszary János (1867-1939) gyűjteményes kiállítása

Kiállítási katalógus/Magyar Nemzeti Galéria, 2007. október 18 - 2008. február 10.

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az alapításának 50. évfordulóját ünneplő Magyar Nemzeti Galéria Vaszary János alkotásainak monografikus tárlatával - mintegy folytatva a tavasz és a nyár tematikus kiállításainak sorozatát - most a... Tovább

Előszó

Az alapításának 50. évfordulóját ünneplő Magyar Nemzeti Galéria Vaszary János alkotásainak monografikus tárlatával - mintegy folytatva a tavasz és a nyár tematikus kiállításainak sorozatát - most a múzeumi munka egy újabb fontos ágazatát kívánja bemutatni. Úgy gondoljuk ugyanis, hogy a Magyarország művészeti emlékeit az államalapítástól napjainkig terjedő időből teljes körűen gyűjtő Magyar Nemzeti Galériának az évforduló kapcsán kötelessége hivatását és feladatrendszerét az intézményben folyó munka felmutatásával is dokumentálni.
A Magyar Nemzeti Galéria - nem a társadalmi státuszát, hanem a gyűjtemények jellegét tekintve - nemzeti gyűjtemény. Feladata, hogy gyűjtse, megőrizze, feldolgozza, dokumentálja és közreadja a magyar történelem menetében született képzőművészeti értékeket. Hivatásának betöltésével - hitünk szerint - az országos kulturális közélet egészét tekintve, és a globalizálódó világban is, egyedülállóan reászabott feladatnak felel meg, hiszen történetiségében tudja felmutatni - elsősorban állandó kiállításain - egy ország, egy nép, egy nemzet szellemi életének kimagasló teljesítményeit.
Természetesen a művekkel való foglalkozás mindennapi munkájában sokféle feladatnak kell megfelelni. Másfajta felkészültséget kíván a gyűjtés, mást az őrzés, s mindenkor műtárgycentrikusnak kell lennie a dokumentálásnak és a feldolgozásnak. Különösen izgalmas kérdés a közreadás, hiszen a látogatók - akiknek az adójából tartja fenn az intézményt az állam - ezen a téren találkoznak legközvetlenebbül a múzeumban folyó munka eredményeivel. 2007-ben, az alapítás ünneplésének évében ezért igyekeztünk kiállítási programunkban a múzeumi szakmunka különféle ágazatait bemutatni. A gyűjtésről és részben a feldolgozásról szólt A szóra bírt műtárgy című kiállításunk; az őrzés egyik legfontosabb mozzanatát mutatta be a Restaurálás művészete-, a kortárs művészethez való - speciális muzeológiai és művészettörténészi feladatot jelentő - viszonyt a Festmény ideje című tárlatunk jelenítette meg. A művészettörténet és a múzeumban végzett szakmai munka klasszikus kapcsolatát pedig a Vaszary János életművét feldolgozó és bemutató monografikus tárlatunk képviseli.
Nem túlzás azt állítani, hogy keresve sem találhattunk volna jobb alanyt ennek a feladatnak a bemutatására, mint a rendkívül összetett oeuvre-t ránk hagyományozó Vaszary János életművét. Vaszary, aki a 19. században a kiegyezés évében született, és a világégést hozó II. világháború kitörésének évében halt meg, olyan alkotó volt, aki eredendő tehetsége mellett hihetetlen nyitottsággal fordult a korában jellemző különféle progresszív művészeti törekvések felé, és a saját ars poeticájához igazítva alkalmazta azok eszköztárát a maga művészetében. Számtalan törekvést, kezdeményezést élt meg és értelmezett, és ezt a művészeti hatást művek sorában élte sajátjává. És ami igazán lenyűgöző, hogy ezekben az - időben is eltérő és igazodás szerint más-más kötődést jelentő - alkotói periódusokban szellemileg egységesen volt képes megnyilatkozni. Művészettörténésznek, múzeumi szakembernek igazi próbatétel Vaszary műveivel úgy szembesülni, hogy megértse az ember és az alkotó személyiség vívódásait, átlássa a programját, vigyázva közben, hogy ne ragadtassa el magát különféle, a művekkel nem összefüggő elméletek alkalmazásával. A kiállítással kapcsolatos tudományos kutatómunka és a megrendezését előkészítő tennivalók során a kurátor kollégák ahhoz tartották magukat, hogy a lehető legszélesebb és legautentikusabb Vaszary-életművet tárják a közönség elé, tanulságosan és lelkeket gyönyörködtetően.
Ezért a nem könnyű munkáért, és hogy a kiállítás méltó megemlékezés az 50 évről is, szeretnék köszönetet mondani a kurátoroknak: Gergely Mariannak és Plesznivy Editnek, és mindazon kollégáknak, akik ebben a kiállításban és a Magyar Nemzeti Galéria klasszikus értelmű múzeumi munkájában eredményesen tevékenykedtek. Vissza

Tartalom

BERECZKY LÓRÁND: Előszó 7
Foreword 8
KOVALOVSZKY MÁRTA: A stíluskereső 9
The Style Seeker 20
Tanulmányok:
BOROS JUDIT: Naturalista életképektől a realista kompozíciókig.
Vaszary János festői pályájának első korszaka 23
From Naturalistic Conversation Pieces to Realistic Compositions.
The First Period in the Art of János Vaszary 32
PLESZNIVY EDIT: „Aranykor". Vaszary János művészete 1896-1910 között 33
The "Golden Age". The Art of János Vaszary between 1896 and 1910 55
DANYI ORSOLYA: Újreneszánsz és avantgárd.
Vaszary János művészete 1910-1914 között 57
Neo-Renaissance and Avant-Garde.
The Art of János Vaszary between ipio and 1914 67
SZÜCS GYÖRGY: „Kárpátoktól le az Adriáig".
Vaszary János és az első világháború 68
"From the Carpathians down to the Adriatic"
János Vaszary and the First World War 78
GERGELY MARIANN: „Kelet és Nyugat".
Vaszary János művészete a húszas-harmincas években 79
"East and West". János Vaszary's Art in the Twenties and Thirties 101
ŐRINÉ NAGY CECÍLIA: Vaszary János iparművészeti tevékenysége 103
János Vaszary the Applied Artist 110
FÖLDI ESZTER: "...modern plakátot csinálni..."
Vaszary János alkalmazott grafikai tevékenységéről 111
"The Making of Modern Posters". János Vaszary and Graphic Design 120
RÉVÉSZ EMESE: „Modern művészetet - az ifjúságért!"
Vaszary János művészetpedagógiája 121
"Modern Art - For the Youth!". János Vaszary's Art Pedagogy 128
PATAKI GÁBOR: Helyzeti hátrány. Vaszary János írásairól 129
KOPÓCSY ANNA: A modern magyar művészet emancipációja.
Vaszary János és a művészcsoportok, művésztársulatok 137
The Emancipation of Modern Hungarian Art.
János Vaszary and Artist Groups and Societies 146
KOVÁCS BERNADETT: A „lefejezett szobacicus" esete.
avagy Vaszary János műveinek (félre)értelmezése a korabeli karikatúrákban 147
"The Beheaded Chambermaid", or the (Mis-)Representation of János Vaszary's
Works in the Caricatures of the Time 154
Katalógus
Festmények 156
Grafikák 296
Iparművészet 350
Dokumentumok 370
Géger Melinda: A Vaszary család 375
The Vaszary Family 379
Életrajzi kronológia / Biographical Chronology 381
Rövidítések jegyzéke 385
Vaszary János művei kiállításokon 386
Válogatott bibliográfia 398
Melléklet
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv