1.034.737

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Nyársapát története

A középkortól napjainkig

Szerző

Kiadó: Nyársapát Község Önkormányzata
Kiadás helye: Nyársapát
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 294 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-216-710-4
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal, illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

E könyv, amelyet kezében tart a tisztelt olvasó, egy kis település első történeti kiadványa. A középkori Nyárasapát területén, a 20. században végzett valamennyi ásatásról készültek tanulmányok.... Tovább

Előszó

E könyv, amelyet kezében tart a tisztelt olvasó, egy kis település első történeti kiadványa. A középkori Nyárasapát területén, a 20. században végzett valamennyi ásatásról készültek tanulmányok. Ezekből az írásokból ismerhettük meg a korabeli település felépítését jelentőségét és azoknak a nevét, akik - a fennmaradt oklevelek bizonysága szerint - kapcsolatba kerültek a falu történetével. A Középkori Nyársapát c. fejezetet dr. Benkő Elek régész készítette el a rendelkezésre álló kutatási jelentések alapján.
Az egykor virágzó település a török hódoltság végén teljesen elnéptelenedik, helyén végtelen legelők alakulnak ki. Nyársapát, mint település, legújabb kori hivatalos története az 1954-es újralapításával folytatódik. Némileg ellentmond ennek a ténynek történeti munkánk tartalma, hiszen írásunk a 19. század végétől kíséri nyomon e terület fejlődését. Az itt élő emberek azonban pontosan tudják- saját vagy szüleik, nagyszüleik visszaemlékezései alapján - hogy a Nagykőrös pusztájaként nyilvántartott terület megőrizte a Nyársapát nevet. Bizonyítja ezt sok hivatalos okirat, levelezés, a vasúti megállóhely neve és egy korabeli képeslap is.
Azt azonban, hogy történeti írásunk az elmúlt körülbelül 120 év eseményeit dolgozza fel, nem a név fennmaradása indokolja - hiszen a középkorból fennmaradt helynevek jelölhetnek puszta területet is - hanem az a gazdasági és társadalmi fejlődés, amely a mai község megalakulásának feltételeit megteremtette. A gazdasági fejlődés lehetőségeit az 1853-ban elkészült vasútvonal jelentősen befolyásolta. A szomszédos városokból és falvakból idetelepült kisebb és nagyobb birtokosok meghódítva a puszta homoksivatagát és mocsarait, olyan virágzó szőlő és gyümölcskultúrát létesítettek, amely híressé tette Nagykőrös városát, de Nyársapát nevét is. A fejlődő gazdaság törvényszerűen megteremtette a társadalmi fejlődés lehetőségeit, amelynek következménye volt először egy összetartó közösség, majd - igaz felsőbb kezdeményezésre - egy község kialakulása.
Ennek az útnak a feldolgozására, bemutatására vállalkoztak e könyv szerzői. Többen írói, kutatói tapasztalatok nélkül, de lelkesedéstől hajtva fogtak munkához.
Amikor Ön kedves olvasó kezébe veszi e könyvet, kérem ne azt keresse mit nem írtunk meg, mit felejtettünk ki, mit nem fogalmaztunk meg elég körültekintően, hanem azt próbálja méltányolni, amit sikerült felkutatni Nyársapát múltjából, s Önök elé tárni e könyv oldalain. Tudjuk, hogy munkánk nem tökéletes. Ha az egész mű megírását a különböző területekkel foglalkozó tudósok kezére bízzuk, biztos egy teljesebb értékű település monográfiát adhatnánk át az olvasónak. Nem ezt tettük, vállalkoztunk - utóbb visszatekintve - a lehetetlenre. Lehetnek írásunkban tévedések, az egyes fejezetek megítélésében lehetnek különbözőségek, de a szándék, hogy a múltunkban fellelhető adatok, emlékek egy közös kiadványban kerüljenek Nyársapát polgárainak kezébe, megvalósult. Kérjük Önöket és az utókort, így forgassák e könyv lapjait. Tudjuk, biztos maradtak még ki rendelkezésre álló forrásanyagok, vagy nem mindenkit kérdeztünk meg, akit lehetett volna. Bizonyára lesz majd, aki a következő történeti írásban ami munkánkat is fölhasználva pótolja e hiányosságokat.
E sorokkal ajánlom elolvasásra e történeti összefoglalót. Vissza

Tartalom

Előszó 5
Bevezetés 6
Földrajzi fekvés és domborzat (Pataki Istvánné) 8
Nyársapát a középkorban (Dr. Benkő Elek) 15
Nyársapát a 16. század közepétől a 20. század közepéig
(Nóvák László Ferenc) 37
Virágzó mezőgazdaság a homokon (Pataki Istvánné) 67
Szarka Mihály élete (Kovácsné Csonk Katalin) 94
Nyársapát iskoláinak története a tanyasi iskolák bezárásáig
(Kovácsné Csonki Katalin) 105
Társadalmi kezdeményezések, egyesületek a 20. század első felében
(Csonki Lászlóné) 121
Az önálló település története
Nyársapát közigazgatása 1954-től napjainkig
(Orbán Lehel) 130
Oktatás, Művelődés
Erdei Ferenc Általános Iskola története (Vígné Kerekes Magdola) 155
Óvoda története (Fodor Ferencné, Bíró Józsefné) 178
Művelődés (Kovácsné Csonki Katalin) 184
A lakosság községépítő tevékenysége (Flórián Sándorné) 200
Társadalmi szervezetek, közösségteremtés (Bognár István) 224
Egyházak tevékenysége (Orbán Lehel) 238
A nyársapáti termelőszövetkezetek története (Dr. Szabó Attila) 243
Gazdaság (Bognár István) 262
Közlekedés (Csonki Lászlóné) 272
Közellátás fejlődése (Kovácsné Csonki Katalin) 278
Színes képek - válogatás 288
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv