1.035.488

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Székelyföld ízei

Szerző
Szerkesztő
Fotózta

Kiadó: Székelykő Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 215 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 20 cm
ISBN: 963-874-070-1
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

ELŐSZÓ

Székelyföld. A harapnivaló kristálytiszta levegő, a zúgó fenyvesek a Hargitán, évszázados templomok, rohanó patakok, hegyoldalban legelésző birkanyájak. Mit érne mindez a csoda a 700 ezer... Tovább

Előszó

ELŐSZÓ

Székelyföld. A harapnivaló kristálytiszta levegő, a zúgó fenyvesek a Hargitán, évszázados templomok, rohanó patakok, hegyoldalban legelésző birkanyájak. Mit érne mindez a csoda a 700 ezer székely-magyar nélkül. Csodálatos és messze földön híres székely vendégszeretetük egyik kihagyhatatlan gyöngyszeme a székely konyhaművészet. Mi az amitől szinte elérzékenyülve kóstoljuk a nálunk már elfeledett finomságokat, és az ismert ételeink is ízletesebbnek tűnnek?! A közös múlt genetikai öröksége, gyermekkorunkban ízlelt, nagyanyáink és édesanyáink által sütött-főzött régi emlékek simogató és bizsergető valósága a szánkban, ez adja a csodát. A csodát, amely az egyszerű és célszerű ételekben, a friss zöldfűszerek harmonikus együttesében jelenik meg. A székely ember abból készítette az ételeit, amit maga termesztett, vagy az erdőn-mezőn talált. Fűszerezésében jelentősen eltér a mai magyarországi ételek ízétől, hiszen az erős borsos paprikás ízvilág helyett a zöldfűszerek bájos ízharmóniája dominál. Mindennapos fűszerek a csombor, a kapor, a tárkony, gyakori a rozmaring, lestyán, kömény, majoránna, bazsalikom. A székely ember a természettel való harmóniáját kiterjesztette az étkezési kultúrájára is. Az asztalra kerülő ételek követték a természet váltakozását, figyelemmel voltak az ünnep és hétköznapokra. A székely konyha természetesen a magyar gasztronómián kívül legalább annyira erdélyi is. Erdélyi abban az értelemben, hogy az itt élő népek, magyarok, románok, szászok, örmények, zsidók kultúrájának, egyéniségének egy-egy lenyomata megjelenik a közös konyhaművészetben is, átvéve egymástól ételeket, szokásokat. Mindamellett megmaradt székely-magyarnak, egy rendkívüli nép, több évszázados küzdelmes történetének eszenciájaként a gasztronómiában. Bízom benne, hogy ez a kötet több célt is szolgál. Segít megőrizni a székely kultúra egy fontos szeletét, akik elkészítik a recepteket egy kicsit nosztalgiázhatnak székelyföldi útjaikról, s visszarepülhetnek gyermekkoruk világába a régi ízek által. A könyv ételei a bálványosi Vár-panzió étteremben készültek, amiért ismételt köszönet a Daragus házaspárnak.

Vissza

Tartalom

Előszó 7
Levesek
Almaleves 10-11
Babérleveles krumplileves 12-13
Babgulyás cipóban 14-15
Csalános bárány leves 16-17
Csirke becsinált 18-19
Fuszulyka leves 20-21
Erdélyi fokhagyma leves 22-23
Háromszéki agyas leves 24-25
Gyümölcsleves 26-27
Húsgombóc leves 28-29
Köménymagleves 30-31
Pacal csorba 32-33
Lucskoskáposzta 34-35
Paraszt csorba 36-37
Paradicsomleves 38-39
Saláta leves 40-41
Rókagomba leves 42-43
Székelygulyás 44-45
Tyúkhúsleves székelyesen 46-47
Tárkonyos krumplileves 48-49
Zöldpaszuly leves 50-51
Előételek, ízelítők
Disznófősajt 54-55
Juhtúróval töltött gombafejek 56-57
Medveszalámi 58
Májpástétom 59
Körözött 59
Padlizsánkrém 60-61
Töltött paprika juhtúróval 62-63
Juhtúróval töltött tekercses puliszka 64-65
Krumplilángos 66-67
Tejfeles puliszka 68-69
Vad ízelítő 70-71
Zakuszka 72-73
Főzelékek, köretek
Csalánfőzelék tükörtojással 76-77
Kapros zöldborsófőzelék füstölt csülökkel 78-79
Fuszulykafőzelék füstölt oldalassal 80-81
Murok főzelék 82-83
Krumplifásírt 84-85
Lencsefőzelék füstölt kolbásszal 86-87
Csomboros-kapros tökfőzelék 88-89
Héjában sült krumpli 90-91
Kelkáposzta főzelék Háromszékiesen 92-93
Töltött padlizsán 94-95
Főételek
Báránycsülök kemencében 98-99
Bálványosi oldalas 100-101
Kolozsvári rakott káposzta 102-103
Sóban főn csirkemell borsos krumplival, meggymártással 104-105
Töltött paprika 106-107
Rablóhús 108-109
Rostélyos 110-111
Tokány puliszkával 112-113
Rozmaringos tűzdelt nyúlgerinc 114-115
Székely fatányéros 116-117
Sült pisztráng fokhagymamártással 118-119
Tavaszi báránykorona 120-121
Székely máj 122-123
Töltelékes káposzta puliszkával 124-125
Székelykáposzta 126-127
Tűzdelt báránycomb 128- 129
Majorsághús szilvával 130-131
Vaddisznósült áfonyával gyümölcskörettel 132-133
Tárkonyos csirke 134-135
Zöldséges harcsa szalonnás párolt zöldborsóval 136-137
Zsályás bárány máj szilvával 138-139
Bálványosi sült kacsa 140-141
Berakott pityóka 142-143
Fürjek kelkáposztaágyon 144-145
Fonott sertésszűz 146-147
Káposztás laska 148-149
Kemencében sült malac 150-151
Töltött lucskos káposzta édes káposztából 152-153
Véreshurka puliszkával és dinsztelt káposztával 154-155
Mézes-mustáros vadkacsasült áfonyával töltött körtével 156-157
Natúr szelet rókagomba mártással 158-159
Mics 160-161
Grillezett libamáj sült almával 162-163
Nyúlpaprikás 164-165
Tejfölös csirkepaprikás 166-167
Pityókatokány 168-169
Pisztráng puliszkalisztben 170-171
Saláták
Gombasaláta erdei gombákból 174-175
Káposzta saláta 176-177
Krumplisaláta178-179
Édességek, desszertek
Áfonyás palacsinta 182-183
Barátfüle 184-185
Erdei szamócahab 188-189
Csörögefánk 190-191
Kürtőskalács 192-193
Sült alma 194-195
Ordás pite 196-197
Szilvalekváros puliszka 198-199
Ordás, kapros palacsinta 200-201
Szilvás gombóc 202-203
Túrógombóc 204-205
Túrófánk 206-207
Töpörtyűs pogácsa 208-209
Diós-mákos székely patkó 210-211
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv