A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kádár szakmai ismeret

A szakmunkásképző iskolák II-III. osztálya számára

Szerző
Lektor

Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 328 oldal
Sorozatcím: Szakmunkásképző iskolai tankönyv
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-10-1471-1
Megjegyzés: Megjelent 660 példányban, 154 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Tankönyvi száma: 36 246.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A kádár szakma más faipari szakmákhoz hasonlóan igen széleskörű szakmai (technológiai) ismereteket igényel.
Ez a követelmény a technika századában még fokozottabban nő, ezért szükséges a kádár... Tovább

Előszó

A kádár szakma más faipari szakmákhoz hasonlóan igen széleskörű szakmai (technológiai) ismereteket igényel.
Ez a követelmény a technika századában még fokozottabban nő, ezért szükséges a kádár szakmai ismeretek korszerűsítése is.
Ez a tankönyv az I. évfolyam faipari alapképzés tananyagára épül. A tankönyv első részében a kádár szakma fejlődését, majd a kézműves és a gépesített kádáripari termelés technológiájának jellemzőit, a nagyüzemi termelés feltételeit ismertetjük meg, a második részben pedig a kádáripari termékek fajtáit, szerkezeti és formai jellemzőit, részeit, felhasználási területét, a készítésükhöz szükséges eszközöket. Vissza

Tartalom

BEVEZETŐ 5
I. A KÁDÁR SZAKMA KIALAKULÁSA 7
A) A kádár szakma kialakulása és fejlődése napjainkig 9
B) A kádáripar története 9
C) A magyar kádáripar kialakulása 10
D) A kézműves és a gépesített kádáripari termelés jellemzői 11
E) A nagyüzemi termelés feltételei, lehetőségei 12
II. KÁDÁRIPARI TERMÉKEK FAJTÁI, SZERKEZETÜK 15
A) Kádáripari termékek 17
1. A kádáripari edények csoportosítása 20
2. Az edények formái és jellemzői 21
3. A kádáripari termékek szerkezetei, alkotó részei 23
4. Az edények felhasználási területei 25
B) A kádáripari edények aranyai 27
1. A tűzőminta és készítése 30
2. A tűzőminta használata 34
3. A formaarányok 37
4. A hordóosztások 38
5. A hordók szerkezete, típusai 39
6. Az alak, az arány és a hordóteríték 42
Összefoglaló kérdések 43
Feladatok 43
III. Dongakészités 45
a) Dongakészítés 47
1. A donga fogalma, fajtái, elnevezésük 47
2. Az egyenes dongák kialakítása 48
3. A különleges dongák kialakítása 51
4. Az állítóabroncsok és -formák 51
5. Az összeállítás munkamenete 54
6. Baleseti veszélyek és megelőzésük 54
B) A dongahajlítás 55
1. A hordódongák kialakítása 55
2. A vápás hordó dongái 58
3. Tüzelés módja, eszközei 60
4. A dongahajlítás célja, módjai 61
5. A főzés és a gőzölés módjai 62
6. A hajlítás menete és eszközei 63
7. Baleseti veszélyek és megelőzésük 68
Összefoglaló kérdések 69
Feladatok 70
IV. AZ EDÉNYEK MEGMUNKÁLÁSA 71
A) A hordó- és az edényvégek megmunkálása 73
1. A körülvágás célja, eszközei, módjai 73
2. Az edényvégek kialakítása 74
3. A belső simítás és a kigyalulás eszközei 75
4. A csinvágás eszközei, módjai 75
B) A fenékkészítés 78
1. A fenéklap szerkezete és fajtái, méretvétel 79
2. Az anyagválogatás, a leszabás és a dongafajták 79
3. A fenékkialakítás módjai, eszközei 80
4. A peremképzés és a fenékbehelyezés 83
5. A tömítés és a gyékényezés 86
C) Az abroncsozás 86
1. Az abroncs fogalma, célja 86
2. Az abroncsok anyagai, méretei és megnevezésük 87
3. A méretvétel módja, az abroncskészítés és eszközei 88
4. Az abroncs elhelyezésének szabályai, eszközei 91
5. Egyéb vasalatok 93
D) A befejező munkák 95
1. A külső tisztítás eszközei, módjai 96
2. A furatok készítése és eszközei 96
3. A festés és a lakkozás anyagai, módjai 101
4. Dugókészítés 103
Összefoglaló kérdések 103
Feladatok 104
V. EGYENES DONGÁJÚ EDÉNYEK 105
A) Az edények fogalma és sajátos elnevezésük 107
1. A dongák alakja, hegyesítése, fajtái 108
2. A dongák megmunkálása 110
3. A fenekek fajtái, méreteik, kialakításuk 111
4. Vasalataik, abroncsozásuk 112
B) Különböző edények 113
1. Virágveder 113
2. Kármentő 118
7. Fertálydézsa 120
8. Ovális kiürítőedény 126
9. Töltike 129
10. Savanyító hordó 132
Összefoglaló kérdések 133
Feladatok 134
VI. DONGÁK GÉPI MEGMUNKÁLÁSA 135
A) A gépi megmunkálás, nagyüzemi gyártás elmélete 137
1. Korszerű nagyüzem felépítése 141
2. A gépi forgácsolás elmélete 143
a) Gépi forgácsolással kapcsolatos alapfogalmak 143
b) Forgácsoláskor fellépő mozgások jellemzői 145
c) Forgácsolási sebesség 146
d) Előtolási sebesség és a minőség összefüggése 147
3. A kádáripari áru gépi előállítása 148
B) A gépi megmunkáláshoz szükséges dokumentációk 150
C) Az alkalmazható fűrészgépek 153
1. Láncfűrész alkalmazása 153
2. Körfűrész és szalagfűrész beállítása, alkalmazása 155
a) Szabás 156
b) Szeletelés, szélezés 158
3. Szalagfűrész beállítása görbe alkatrészek kialakításához 162
4. Fűrészekre vonatkozó balesetelhárítási előírások 168
D) A dongák méretre való megmunkálása 169
1. A gépi gyalulás elmélete 170
2. A gyalugépek beállítása, karbantartása 172
a) Egyengető gyalugépen végezhető műveletek 173
b) Vastagoló gyalugépen végezhető műveletek 175
c) Többfejes gyalugépen végezhető műveletek 177
3. A donga élmegmunkálása 180
a) Asztalmarógép beállítása, alkalmazása 180
b) Felső marógép alkalmazása, műveletei 184
c) Másolómaró alkalmazása 187
d) Fenéklapkivágó, éllemetsző 189
4. Balesetelhárítás 191
Összefoglaló kérdések 194
Feladatok 195
VII. Edényvégek gépi megmunkálása 197
A) Edények, hordók palástjának gépi összehúzása 199
1. A hordóvég körülvágása 201
a) Hagyományos gépek segítségével 202
b) Belső fejrész marása 204
c) Kombinált hordó végmegmunkáló gép 205
2. Csinvágás géppel 207
3. Balesetelhárítási szabályok 207
Összefoglaló kérdések 208
VIII. TISZTÍTÁS, LYUKFURÁS GÉPPEL 209
A) Az edények megmunkálása 211
1. Edénypalást készítése köldökcsapozássál 211
a) A hosszlyukfúró gép beállítása 212
b) Sorozatfúrógép beállítása 214
c) A töltő- és a csaplyukak készítésé 214
2. Az edénypalást gyalulással való megmunkálása 215
3. Az edénypalást megmunkálása esztergályoz ássál 215
4. A csiszolás eszközei, módjai 216
a) Csiszolás szalagcsiszológépen 217
5. Balesetelhárítási szabályok 220
Összefoglaló kérdések 220
Feladatok 221
IX. EGYENES DONGÁJÚ EDÉNYEK 225
A) Ipari és mezőgazdasági edények 226
1. A kádak fajtái, méreteik, alakjuk 226
2. A kádak részei, anyagaik megválasztása 228
B) A kádkialakítás módjai 230
1. Dongák, dongafejek kialakítása 230
2. A fenéklap kialakítása, összeépítése 231
3. A vasalatok és az abroncsozás 231
C) Különböző kádak 232
1. Káposztáskád 233
2. Szüretelőkád 235
3. A cserzőkád, -hordó 236
4. Eceterjesztőkád 239
5. Egyéb edényfajták 241
a) Puttony (pitli) 241
b) Vaj köpülő 245
c) Fürdőkád 246
d) Négyzetes kád 248
Összefoglaló kérdések 250
Feladatok 251
X. HORDÓK 253
A) A hordó alakja és fő részei 255
1. A hordóosztások 255
2. Műszaki követelmények 256
B) A hordókészítés technológiája 257
1. Anyagválasztás méret és fafajta szerint 258
2. A palást megmunkálása 259
a) A bütü - és a dongavégek kiképzése 261
b) A fenékárok (csin) kiképzése 261
3. A fenék kialakítás (alakja, vastagsága) 262
4. Vasalás 263
5. Boroshordó 264
6. A söröshordók 266
C) Az ipari hordók fajtái 269
1. Az élelmiszeres hordók 270
2. A vegyipari hordók 273
3. Külső, belső impregnálás 273
4. Lakk- és festékszóró berendezés kezelése 274
D). Egyéb hordók 275
1. Vízszállító hordók 276
2. Vizeslajt 277
Összefoglaló kérdések 278
Feladatok 279
XI. ÁSZOKHORDÓK 281
A) Az ászokhordó fogalma 283
1. Hordóosztás, és az edényteríték 283
2. Az ászokhordó szerkezete, részei 286
3. Az ászokhordó szerkezeti összeépítése és megmunkálása 286
B) A hordóajtók 287
C) Helyszíni összeszerelés 290
D) Balesetelhárítás 292
Összefoglaló kérdések 293
Feladatok 293
XII. KÜLÖNLEGES HAJLÍTOTT DONGÁJÚ EDÉNYEK 295
A) Csobolyó 295
B) Rajnai kanna 299
Összefoglaló kérdések 302
Feladatok 302
XIII. GÉPI ABRONCSOZÁS 303
A) Az abroncsozás gépei 305
1. A gépek ismertetése 305
a) A kombinált abroncsozógép 305
b) Az abroncsvágó gép 306
c) Nyújtó - (káfoló) gép 306
d) Lyukasztógép 307
e) Szegecselőgép 307
f) Abroncshúzó gép 307
Összefoglaló kérdések 308
XIV. JAVÍTÁSI MUNKÁK 309
A) A hordók, edények karbantartása 311
1. A tisztítás módja, végrehajtása 312
2. Átrakás 313
B) Donga (palást) javítása 313
a) Hajlított darabokkal 314
b) Hajlítatlan darabokkal 315
C) A fenék javítása 316
1. A fenékdonga cseréje 317
2. Új fenék beépítése 318
D) Abroncsjavítás 318
Feladatok 319
Felhasznált irodalom jegyzéke 320

Pataky József

Pataky József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Pataky József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv