| Előszó az I-ső kiadáshoz | |
| Előszó a II-ik kiadáshoz | |
| Előszó a III-ik kiadáshoz | |
| Előszó a IV-ik kiadáshoz | |
| Előszó az V-ik kiadáshoz | |
| Bevezetés | |
| A ló teste és az alapját képező csontváz | 1 |
| A pata egyes részeinek szerkezetéről, egymás között való összeköttetéséről és céljukról | |
| A patacsont | 5 |
| A nyírcsont | 5 |
| A pártacsont | 7 |
| A csüdcsont | 8 |
| A pata porcogói | 9 |
| A lábvég szalagairól | 10 |
| A pataporcogó szalagairól | 10 |
| A lábvég inairól | 13 |
| A sejtes nyírről és a sarokvánkosokról | 13 |
| A szarut termelő részekről | 15 |
| A pata ereiről | 15 |
| A vérerek | 17 |
| A pata visszereiről | 18 |
| A pata nyirokereiről | 19 |
| A pata idegeiről | 20 |
| A szarutokról | 21 |
| A szarufalról | 21 |
| A szarufalról | 21 |
| A szarutalpról | 24 |
| A szarunyírról és a szaru-sarokvánkosokról | 25 |
| A pata egyes részeinek utánpótlásáról | 25 |
| A pata szarujának szöveti alkatáról | 27 |
| A pata szaruanyagának vegyi összetételéről | 31 |
| Az egészséges és helyes alakú patáról | 31 |
| Az elülső pata helyes alakja | 32 |
| A hátulsó pata helyes alakja | 35 |
| A pata rendeltetéséről és annak viszonyairól az állat mozgása alkalmával | 37 |
| A pata mechanizmusáról | 39 |
| A patkolásról általában | 51 |
| A patkolás történelméből | 53 |
| A lófajtákról | 63 |
| A patkókészítéshez szükséges eszközökről | 67 |
| Az ép és helyes alakú patára való közönséges patkó készítéséről | 70 |
| A közönséges patkó különféle nemeiről | 76 |
| A téli patkolásról | 79 |
| A patkószegekről | 88 |
| A lovakkal való bánásmódról patkolás alkalmával | 91 |
| A lóláb felvételéről és tartásáról a patkolás alkalmával | 98 |
| A pata ápolásáról | 102 |
| A lóláb helyes megbírálásáról, tekintettel a patára | 106 |
| A ló testsúlya viseléséről állás és járás közben | 113 |
| A lóláb mozgási mozzanatairól | 114 |
| A lópatkoláshoz használni szokásos eszközökről | 116 |
| A patkolás helyes végrehajtásáról | 118 |
| Az ócska patkónak a patáról való levétele módjáról | 118 |
| Az ép és helyes alakú patának patkoláshoz való előkészítéséről | 118 |
| A patkó kiválasztásáról és annak a patára való helyes igazításáról | 119 |
| Az igazított patkó lyukasztásáról és helyes reszeléséről | 119 |
| A patkónak a patára való helyes felszegeléséről | 120 |
| Az istállóban való patkolásáról | 122 |
| A patkolás helyes megbírálásáról | 123 |
| A hibás alakú és hiányos paták s azok helyes patkolásáról | 127 |
| A meredek patáról | 127 |
| A meredek pata keletkezésének okairól | 128 |
| A meredek pata káros következményeiről | 129 |
| A meredek pata helyes patkolása- és faragásáról | 129 |
| A terült vagy lapos patáról | 130 |
| A terült patát előidéző okokról | 130 |
| A terült pata káros következményeiről | 132 |
| A terült pata helyes faragása- és patkolásáról | 132 |
| A ferde alakú patáról | 133 |
| A pata ferdeségének előidéző okairól | 134 |
| A ferde alakú pata helyes faragása- és vasaslásáról | 137 |
| A szűkült patáról | 139 |
| A törékeny patáról | 141 |
| A puha és porhanyó patáról | 143 |
| A pata szarufala repedéseiről | 143 |
| A szarucsorbás patáról | 151 |
| Az üres fallal bíró patáról | 152 |