1.035.139

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Napraforgó emlékalbum (dedikált példány)

Gróf Károlyi Lászlóné és a VirágEgylet Zebegény

Szerző
Róla szól

Kiadó: Sonnenblumen Hagyományőrző Alapítvány
Kiadás helye: Zebegény
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 103 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-217-535-2
Megjegyzés: Paulisineczné Willem Vera szerző által dedikált példány. Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A címlapra egy csoportkép lenne stílszerű „Napraforgó kis védencei, virágai körében" aláírással, de a felvételek között nem találunk ilyen képet, mert a grófnő nem engedte magát fényképezni. Ha... Tovább

Előszó

A címlapra egy csoportkép lenne stílszerű „Napraforgó kis védencei, virágai körében" aláírással, de a felvételek között nem találunk ilyen képet, mert a grófnő nem engedte magát fényképezni. Ha néha mégis rákerült egy fotóra, utólag kivágta magát a képről, ő teljesen a háttérben kívánt maradni. Nem én vagyok a fontos, hanem a gyerekek - volt a véleménye. Szerencsére sok képet sikerült összegyűjteni az egykori virágok, fák, cserjék, kismadarak, cserkészek albumából, és így ezt a könyvet lapozgatva teljes képet kapunk arról, miért bálványozzák a zebegényiek „Napraforgót".
Emlékszem, gyerekkoromban névnapokon, születésnapokon felkeresték egymást a barátok, szomszédok, rokonok. Ilyenkor egy kis bor és sütemény mellett megtárgyalták a falu dolgait. Nem siettek, előkerültek a régi, gyerekkori élmények, néha a fényképek is. Jó hangulatú esték voltak, szerettük hallgatni ezeket a történeteket. Miután szüleink és az egész rokonságunk mind Virágegylet, azaz VEZtagok voltak, a legtöbbet emlegetett név a Napraforgó és a VEZ volt és az ott történt régi események. Mi gyerekek szinte folytatni tudtuk volna a megkezdett történeteket, annyiszor hallottuk. Már régen nem volt VEZ, de mi is azt mondtuk: lemegyek a VEZ pályára játszani.
Azóta felnőttem, a gyermekkori emlékek ott motoszkáltak a szívemben akkor is, mikor már Pesten laktam. Gyűjtögettem a szülőfalummal és környékével kapcsolatos újságcikkeket, meghívókat, régi dokumentumokat. A sors úgy hozta 1992-ben, hogy családommal együtt visszaköltöztem Zebegénybe, ekkor számtalan családi és egyéb fotót tudtam a falubeliektől összegyűjteni. Férjem anyagi támogatásával és a színes technika jóvoltából a fotókat megnagyíttattam és az általunk bérelt Fenyőgyöngye étteremben kiállítottam. Nagy sikerük volt a kiállításoknak, hiszen a nagyított képeken sokan felismerték a feledésbe merült őseiket, rokonaikat és saját magukat fiatalon. A számtalan összegyűjtött képből nyolc alkalommal rendeztem tematikai kiállítást. Kár lenne azonban, ha ezek a falu történetét hordozó fotók csak néha-néha kerülnének nyilvánosságra. Múltunk ismerete összetartó erőt ad az utókor számára is, ezért Pillanatképek Zebegény történetéből címmel tematikus albumokban szeretném megjelentetni az összegyűjtött emlékeket.
Az első kötet NAPRAFORGÓRÓL szól, akinek tevékenységére minden Zebegényben élő szeretettel gondol. Vissza

Tartalom

Köszöntő 5
Ajánlás 7
Előszó 9
Miért Napraforgó az első? 10
Hogyan került Zebegénybe a grófnő 12
A Virágegylet 14
Fák és cserjék 18
Rózsák, a női munkatársak: 22
Tropikus fák, a férfi munkatársak: 24
Virágok 26
Kismadarak 32
Szabadidős programok és sport 36
Zászlószentelés, ünnepségek 46
Cserkészélet 52
Farkaskölyök és cserkész nevek 54
Új VEZ játszótér 58
Gyermek-olimpiász Zebegényben 62
Virágnyaralók 68
Az „Aranyvonat" a Szent Jobbal 74
Gr. Károlyi Lászlóné, gr. Apponyi Franciska 80
Az utókor emlékezete 96

Paulisineczné Willem Vera

Paulisineczné Willem Vera műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Paulisineczné Willem Vera könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv