A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Befőttek, dzsemek

II. évfolyam 6. szám

Szerző

Kiadó: Pannon-Literatúra Kft.
Kiadás helye: Kisújszállás
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 48 oldal
Sorozatcím: Kiskukta-sorozat
Kötetszám: 16
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A befőzés nem nagy munka, ha mindent gondosan előkészítünk. Megfelelő nagyságú edény kell végül a gőzöléshez, a száraz gőzhöz pedig pokrócok, azonkívül újságpapír az üvegek betekeréséhez. A... Tovább

Előszó

A befőzés nem nagy munka, ha mindent gondosan előkészítünk. Megfelelő nagyságú edény kell végül a gőzöléshez, a száraz gőzhöz pedig pokrócok, azonkívül újságpapír az üvegek betekeréséhez. A befőzéshez lehetőleg új vagy csak erre a célra tartott fakanalat és lábost használjunk. Az övegeket szódabikarbónás vagy mosószeres vízzel mossuk, forrázzuk ki, meleg vízzel öblítsük és tiszta konyharuhára borítsuk le, hogy a víz kicsöpögjön belőlük. Kitörölni nem kell. Az egyes recepteknél közölt cukormennyiség nem szigorú törvény, amit mindenképpen be kell tartani. Ezt csökkenthetjük is, de mivel a cukor nemcsak édesít, hanem konzervál, ha kevesebbet használunk belőle, akkor növeljük a gőzölési időt vagy a konzerválószer mennyiségét. Konzerválószerként szalicilt vagy benzoesavas nátriumot szoktunk használni, az egészségre egyik sem ártalmas. (Az aszpirin, a kalmopyrin is szaliciltartalmú.) Aki idegenkedik tőle, az ne keverje el az egész befőzendő mennyiséggel - kivéve, ahol a recept azt írja elő -, hanem csak a gyümölcs tetejére tegye és az üveg felbontása után ezt a réteget távolítsa el. Célszerű a tartósítőszert egy kevés rumban, alkoholban, szirupban vagy ecetben feloldva önteni a befőtt tetejére. Ha forró lekvárt stb. töltünk az üvegekbe, azokat állítsuk lábosba - egyujjnyi meleg vízbe -, így az üveg nem reped el a forró anyagtól. A lekötésre használt celofánt alkohollal, rummal vagy tiszta vízzel megnedvesítve feszítsük az üveg szájára, mindig dupla rétegben, és gumigyűrűvel vagy zsineggel rögzítsük. A pergamenpapírt előbb vízben puhítsuk meg és alá egy tiszta vászondarabot téve erős zsineggel kössük körül." Vissza

Tartalom

Jó tanácsok a befőzéshez
Befőttek
Cseresznye5
Szamóca borban6
Cseresznye vagy meggy nyersen, réteshez6
Rumos cseresznye vagy meggy7
Rumos meggy másképpen7
Sárgabarack egészben8
Sárgabarack rummal vagy konyakkal8
Őszibarack egészben9
Őszibarack alkoholban9
Fán termő, savanykás eper9
Apró aranyalma10
Alma sütemények töltésére vagy mártásnak10
Alma réteshez11
Körte12
Mézes körte12
Nyersen eltett vegyes gyümölcs13
Szőlő14
Mézes ringló15
Ringló és vörösszilva15
Szilva vagy ringló napon érlelve16
Hámozott szilva vagy ringló16
Szilva nyersen, rummal17
Szilva vörösborban17
Som18
Szeder18
Konyakos szeder18
Berkenye19
Birsalmabefőtt19
Birsalma mustban20
Mézes dió20
Narancshéjbefőtt20
Cukrozott gyümölcsök
Cukrozott gyümölcs21
Rebarbara cukorban22
Szamóca cukorban22
Cseresznye cukorban23
Cukrozott ribiszkefürtök23
Cukrozott sárga- vagy őszibarack24
Őszibarack cukorban24
Tök cukorban25
Görögdinnyehéj cukorban26
Zöld paradicsom cukorban27
Szőlő cukorban28
Zöld mandula cukorban28
Áfonya cukorban29
Hámozott szilva cukorban29
Dió cukorszirupban30
Dióbélbefőtt szirupban30
Narancs cukorban31
Cukrozott narancshéj31
Füge cukorban32
Mustkolbász33
Gyümölcsízek (lekvárok), dzsemek
Gyümölcsízek nyersen33
Szamócadzsem34
Cseresznye- és meggyíz34
Cseresznye- és meggydzsem35
Ribiszkeíz36
Málnaíz36
Vegyes dzsem37
Sárgabarackíz37
Sárga- és őszibarakdzsem38
Almaíz38
Sárgadinnyeíz39
Sárgadinnyedzsem39
Vegyes íz40
Tökdzsem40
Paradicsomlekvár41
Sárgaringlódzsem41
Szőlőlekvár42
Szőlőlekvár birsalmával42
Szilvareszter43
Szilvaíz hámozott szilvából43
Szilvalekvár43
Szilvadzsem44
Somdzsem44
Szederdzsem45
Bodzadzsem45
Csipkebogyóíz45
Narancsdzsem almával46

Pelle Józsefné

Pelle Józsefné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Pelle Józsefné könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Befőttek, dzsemek
Állapot:
930 Ft
690,-Ft 25
5 pont kapható
Kosárba
25% garantált kedvezmény!
konyv