1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Nyelvjárás és köznyelv

A nyelvjárás hatása a köznyelvre

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Forum Könyvkiadó
Kiadás helye: Újvidék
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 86 oldal
Sorozatcím: Nyelvművelő Füzetek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 86-323-0061-X
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Németh G. Béla írta Lőrincze Lajos Édes anyanyelvünk című kötetét ismertetve: "A mai nyelvművelő is tudja, hogy elsődlegesen fontos a szabályok ismerete, de azt is, hogy ez magában nem üdvözít.... Tovább

Előszó

Németh G. Béla írta Lőrincze Lajos Édes anyanyelvünk című kötetét ismertetve: "A mai nyelvművelő is tudja, hogy elsődlegesen fontos a szabályok ismerete, de azt is, hogy ez magában nem üdvözít. Ezért mindenekelőtt gondolkodni, eszmélkedni, ítélni akarja megtanítani az olvasót, a hallgatót. Tulajdonképpen nem is nyelvművelés, a szó hagyományos értelmében, hanem nyelvi népművelés.
A régi nyelvművelő munkája rendszerint két tevékenységre korlátozódott: ostorozta a hibásat; s javaslattal - új szóval, fordulatformával - állt ki a hibás kiküszöbölésére.
A mai viszont emellett, sőt ez előtt igyekszik bevezetni, járatossá tenni a nyelv sajátos logikájában, sajátos szellemében a hallgatót, az olvasót, hogy aztán a maga lábára állítsa a nyelvi eszmélkedés és ítélet területén."
Mi sem klasszikus nyelvművelő könyvvel jelentkezünk. Mi is inkább csak néhány nyelvi kérdésre szeretnénk ráirányítani a figyelmet.
Nem az elvont, nagybetűs "Nyelv"-ről akarunk elmélkedni, nem az vizsgálatunk tárgya, hanem a konkrét nyelv, a konkrét megjelenési formák, mégpedig a mai vajdasági nyelvhasználatot szeretnénk tetten érni, a ma folyamatban levő nyelvi változást, a változás okozta nyelvi konfliktusokat a tényleges beszédtevékenység során, tehát a nyelv tényleges használatának képét szeretnénk felvillantani a beszédfunkció függvényében, a konkrét beszédhelyzetben. Vissza

Tartalom

Előszó7
A nyelv és a beszéd10
Tájnyelv, nyelvjárás, dialektus12
Irodalmi nyelv, köznyelv, regionális köznyelv22
A beszélő nyelvi repertoárja, nyelvi tartaléka25
A beszédhelyzetekben tanúsított nyelvi viselkedés27
A kommunikációs szerep30
A nyelvjárások hatása a köznyelvre31
Hangtani szint31
Alaktani szint44
Szószint56
Mondatszint62
Szövegek71
Források84

Penavin Olga

Penavin Olga műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Penavin Olga könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv