1.034.977

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mazarin biboros

Szerző
Róla szól

Kiadó: Pantheon Kiadás
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 228 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatta a Klein Jenő nyomda, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a kötetből:

RICHELIEU ÉS MAZARIN

XIV. Lajos napkirálysága nem a saját műve volt, hanem azé a két férfiúé, akik fénnyel övezték kiskorú gyermekségét, betöltve a küldetést, melyet a... Tovább

Előszó

Részlet a kötetből:

RICHELIEU ÉS MAZARIN

XIV. Lajos napkirálysága nem a saját műve volt, hanem azé a két férfiúé, akik fénnyel övezték kiskorú gyermekségét, betöltve a küldetést, melyet a történelem követelt a koronától, de amely felülmúlta a király korát.
Ez a két férfiú két bíbornok: Richelieu és Mazarin.
Franciaországnak XVII. századbeli historikumát ennek a. két férfinek neve jelenti, ők e század oszlopcsarnokának kariatidjai.
Mind a két férfi csaknem egykorú volt, mind a kettő egyformán 18 éven át volt Franciaország koronázatlan királya.
Sorsuk csillagai közösek, mint ahogy lángeszük szerkezetében is sok a közös vonás.
Mind a kettő nagy, termékeny építőelme, mindkettőben megvan a látóhatár széles áttekintése, mindkettő hatalmas valóságérzék mellett is idealista, - idealista illúziók nélkül.
Mindkét lángelmét elöntötte Franciaország nagy küldetésének gondolata, mindkettő az abszolút királyi hatalom kiépítésének munkása volt, mindkettő odaadta egész erejét egy nagy eszméhez: a középkori monarchia palotájának újkori átépítéséhez.
Még a tragikuma is közös e két embernek, mindkettőnél az akadályok elhárítására pazarolt erőmennyiséggel kell lemérni nagyságukat. Mazarin tragikuma is az, ami Richelieué, - alkotások helyett 12 évet kellett feláldoznia, hogy eszméi irányában annyi hitet és bizalmat fakasszon kortársaiban, hogy dolgozni engedjék.
Közös tragikumuk, hogy népszerűtlenségük járatlan és országos, hogy mindkettőjük esetében az ő piros kalapjuk által látta a nemzet fenyegetve a trónt, melyet ők ácsoltak magasabbra. Vissza

Perlaky Lajos

Perlaky Lajos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Perlaky Lajos könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv