A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Józsefvárosi orvosok, kórházak, klinikák

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Fotózta

Kiadó: Budapest Józsefvárosi Önkormányzat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 188 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 30 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az Istenáldotta Józsefváros egészségügyi intézményeivel hatvankét esztendővel ezelőtt ismerkedtem meg. Új és igen modern volt a Magdolna Baleseti Kórház, amikor megnyitása évében gyermekként... Tovább

Előszó

Az Istenáldotta Józsefváros egészségügyi intézményeivel hatvankét esztendővel ezelőtt ismerkedtem meg. Új és igen modern volt a Magdolna Baleseti Kórház, amikor megnyitása évében gyermekként kísérgettem nagyanyámat rádiumkezelésre, mert sajnos, végzetes daganatos betegsége volt. E gyönyörű kórháznak sugárkezelési osztálya is volt a kisebbik épületben. Akkor még sejtésem sem volt arról, hogy 1952-től pedig folyamatos látogatója leszek, de arról sem, hogy ez lesz a munkahelyem, - mind a mai napig. Testem-lelkem minden porcikája kötődik elszakadhatatlanul ehhez az intézethez, közvetve pedig a kerülethez.
Ennek a kerületnek az orvosai igencsak húzós-hajtós munkát végeznek, nem holmi előkelő szanatóriumokban, kiemelt városrészeken. A beteganyag sem az előkelő tíz(száz?)ezrekből adódik, hanem leginkább a legszegényebb rétegekből. De meglátja az olvasó a későbbiekben, hogy mindezek ellenére a Józsefváros híres-régi épületeiben a híres-régi orvosok, de a maiak is olyan kiváló munkát végeztek, amelyről a haza és Európa egyaránt nagy elismeréssel beszélt. És nem a saját anyagi előnyeiket tekintve, mert dúsgazdag orvos sem a múltban, sem a jelenben nemigen volt a kerületben. Mert manapság is csak sóvárogva várjuk a számtalanszor megígért fizetésemelést.
De vígasztalom kollégáimat, mondván: az általam ismert legelső pesti orvos is így járt valahogy, mint mi. Fülöpnek hívták az Istenadtát, akinek Albert hatvani prépost, végrendelete szerint 27 arannyal tartozott. A végrendeletet elolvastam, abból azonban nem derült ki, megkapta-é Fülöp doktor az ő járandóságát.
Hogy itt Pesten hol gyakorolta a mesterségét helyileg Fülöp, azt nehéz kideríteni, mert Aeineas Silvius tudós humanista szerint még meglehetősen falusias városka volt ezidőtájt, 1444-ben Pest, hiszen erős falai is csak Mátyás alatt épültek fel. Ezerszer áldott, de sokszor átkozott kerületünkről még ennyire sem lehetett szó, mert a táltosok, sámánok ezidáig még csak a Duna jobbpartján voltak jobbára, az „urusok" (az orvos középkori megnevezése) a Nyulak szigetén (a későbbi Margit-szigeten), borbélyokat, chirurgusokat, medicusokat pedig ugyancsak Budán találhattunk.
IV. Ince pápa 1246. évi bullája francia és olasz egyetemek mellett magyar egyetemet is említ, amely feltehetően egy veszprémi, úgynevezett studium generale, azaz általános tudományokat oktató intézmény volt.
Az 1367-ben a Nagy Lajos - alapította pécsi egyetemen már volt orvosi fakultás, ezt V. Orbán pápa bullája erősítette meg. Utóda, Luxemburgi Zsigmond királyunk is alapított, bár rövidéletű, négyfakultásos egyetemet Óbudán Sigmundea néven. Hollós Hunyadi Mátyásunk alatt, 1465- ben kapott működési engedélyt a pozsonyi egyetem orvosi kara, - neve Academia Istropolitana volt. Vitéz János írásos bizonyítéka szerint Magister Petrus doctor artium et medicinae, azaz Péter mester a művészetek és a gyógyítás doktora oktatta ott az orvosi tant. Bár tervbe vette nagy királyunk, hogy Budán is létesít egyet, nem maradt rá ideje, mivel minden valószínűség szerint orv kezek siettették az árnyékvilágból való kimúlását. Igazság azóta sincs. Azóta is úgynevezett jogászok billentgetik a bekötött szemű Justitia mérlegének serpenyőjét.
Felsőoktatás Budán mégiscsak volt 1475-től 1490-ig. A XVI-XVII. században azonban a török hódoltság alatt ez megszűnt. Főúri, vagy egyházi támogatással külföldre kényszerültek a tanulnivágyó magyar ifjak, - főként német és holland egyetemekre. Nagy időbeli megszakítással 1769-től kezdte meg működését az egri Schola Medicinalis (Orvosi Iskola). A legjelentősebb tanítás azonban a nagyszombati Studium Generale-ban volt, 1635-ben alapítva, a halhatatlan Pázmány Péterünk anyagi támogatásával. Ennek az „általános foglalatoskodást (mint neve is mutatja) egyetemnek a felvirágoztatása 1769-ben kezdődött, a Leidenből ideszármazott holland van Swieten. királynőnk Mária Terézia udvari orvosa és tanácsosa közreműködésével. Gerhardt van Swieten az akkor Európa legnagyobb orvosa, Boerhaave mellett dolgozott Leidenben két évtizeden keresztül, azután csábult el Bécsbe. Az ottani egyetem mintájára szervezte meg a nagyszombatit. Az addig három karút (hittudomány, jog és bölcsészet) akkor egészítette ki az orvoskarral. A Jézus-társasági kolostorban voltak mindaddig, amíg 1772-ben meg nem épült a Franz Anton Hillebrandt. a kor neves építésze által készített új épület. Vissza

Tartalom

Egyetemi Intézetek 6
Belső Klinikai Telep 6
Egyetemi Központi Épület 6
Orvoskari Könyvtár 6
Orvoskari Gyógyszertani Intézet 6
Orvosegyetemi Testnevelési Tanszék 7
II-es számú Belklinika 7
A régi II-es számú Belklinika 14
Egyetemi Bőrklinika 15
Transplantációs és Sebészeti Klinika 16
I-es számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika 21
II-es számú Szemészeti Klinika 23
I. számú Kórbonctani és Rákkutató Intézet 31
Gazdasági és -Műszaki Főigazgatóság 32
Intézetek a Belső Józsefvárosban 35
Közegészségügyi és Járványtani Tanszék 35
Szájsebészeti és Fogászati Klinika 37
Központi Stomatológiai Intézet 38
Fogpótlástani Klinika 38
Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika 38
Konzerváló Fogászati Klinika 38
Parodontológiai Klinika 38
Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet 38
Élettani Intézet 40
Országos Dietetikai Intézet 43
Orvosi Biokémiai Intézet 43
Külső Klinikai Telep 46
I. számú Sebészeti Klinika 46
II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika 49
Fül-, Orr-, Gége Klinika 51
Neurológiai Klinika és Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika 56
I. számú Szemészeti Klinika 62
Urológiai Klinika 66
I. számú Belgyógyászati Klinika 71
Röntgen Klinika 76
A Külső Klinikai Telepen kívül eső intézetek 79
Anatómiai Intézet 79
Törvényszéki Orvostani Intézet 88
I. számú Gyermekklinika 94
II. számú Gyermekklinika 98
Nagyvárad téri Elméleti Tömb 101
Józsefvárosi kórházak, illetve Országos Intézetek 105
Szent Rókus kórház 105
Országos Traumatológiai Intézet 112
Fényképmelléklet 118
Orvosok életrajza 124
Orvosokról elnevezett utcák a Józsefvárosban 175
Névjegyzék 179

Pestessy József

Pestessy József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Pestessy József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv