1.029.905

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ékszer- és viselettörténet

Kiállítási katalógus

Szerző
Fotózta

Kiadó: Központi Múzeumi Igazgatóság Kiállításrendező Osztálya
Kiadás helye: Keszthely
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 52 oldal
Sorozatcím: A Balatoni Múzeum állandó kiállításainak katalógusai
Kötetszám: 5
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kiállítási katalógus. Fekete-fehér fotókkal, reprodukciókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
A ruha- és ékszerviselet minden kor és minden nép sajátos jellemzője. A ruházat formája és díszítése, az ékszerek gazdagsága tükrözi az adott történelmi kort, melyben viselték... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
A ruha- és ékszerviselet minden kor és minden nép sajátos jellemzője. A ruházat formája és díszítése, az ékszerek gazdagsága tükrözi az adott történelmi kort, melyben viselték és a társadalmi osztályt is, melyhez tulajdonosa tartozott. A ruházkodás az őskortól kezdve fontos szerepet töltött be az emberiség életében, alakulását az életmód és éghajlati tényezők mellett a divat és a társadalmi helyzet befolyásolták.

Kőkor-rézkor
Eleinte a ruházkodás kizárólag az időjáráshoz alkalmazkodott, az elő- és ősember történetéből százezer esztendők teltek el anélkül, hogy ruhát viselt volna. Csupán a természeti népek köréből származó megfigyelések és szegényes régészeti adatok utalnak arra, hogy a ruházkodás divatjellegét a test festése pótolhatta. A jégkor folyamán hűvösebbé váló időjárás, illetve az ősember hidegebb égövek felé történő terjeszkedése, már szükségessé tette a test befedését. Kezdetben az elejtett állatok lenyúzott bőrét terítették magukra, oltalmul a hideg ellen. Az őskor középső szakaszától már tömegesen fordulnak elő kőszerszámok, melyek egy része speciális, bőrök kidolgozására szolgáló eszköz volt.
A testfestés szokása a ruházat megjelenése utána az őskor folyamán továbbra is megmaradt, és elsősorban a neolitikumban és a vaskorban játszott szerepet. Ezekből az időszakokból testpecsétlőket is ismerünk. A kiállított pecsétlő (1) a Dunántúl középső rézkorában is meglévő testfestés szokásának ritka bizonyítéka lehet. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv