1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kedves vendég, tiszteltessél, nálunk megvendégeltessél (dedikált példány)

A matyó konyha

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Gondolat Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 207 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-281-851-2
Megjegyzés: Pető Margit névre szóló dedikációja látható. Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A szerző - akinek Rozmaring ága, virágnak virága című kötete nagy sikert aratott - új munkájában amolyan "néprajzi szakácskönyvet" nyújt át az olvasónak: Matyóföldön megélt gyermekkorának finom ízeit, paraszti ételeit ismerteti, ínycsiklandozó módon. De ezen felül megtalálható munkájában mindaz, ami az élet alapvető fontosságú tényezőjével, a táplálkozással összefügg: a termesztés, az elkészítés, tartósítás, fűszerezés módja, a hozzá szükséges edények, az étkezési szokások, olykor szertartások élményszerű leírása.
Gyermekkori emlékeit több későbbi gyűjtőút eredményeivel egészítette ki, írását alapvetően mégis az elillant gyermekkor varázsa, az elmúlt idő visszaidézésnek elevensége lengi át, s ezáltal szól oly közvetlenül hozzánk.
Pető Margit az ételek és alapanyaguk (pl. krumpli, káposzta, alma, húsételek, tésztafélék stb.) köré csoportosítja mondandóját, a hozzájuk kapcsolódó tudnivalókat pedig népi szólásokkal, Matyóföldön élő rigmusokkal, dallamokkal, mesékkel is kiegészíti.... Tovább

Fülszöveg

A szerző - akinek Rozmaring ága, virágnak virága című kötete nagy sikert aratott - új munkájában amolyan "néprajzi szakácskönyvet" nyújt át az olvasónak: Matyóföldön megélt gyermekkorának finom ízeit, paraszti ételeit ismerteti, ínycsiklandozó módon. De ezen felül megtalálható munkájában mindaz, ami az élet alapvető fontosságú tényezőjével, a táplálkozással összefügg: a termesztés, az elkészítés, tartósítás, fűszerezés módja, a hozzá szükséges edények, az étkezési szokások, olykor szertartások élményszerű leírása.
Gyermekkori emlékeit több későbbi gyűjtőút eredményeivel egészítette ki, írását alapvetően mégis az elillant gyermekkor varázsa, az elmúlt idő visszaidézésnek elevensége lengi át, s ezáltal szól oly közvetlenül hozzánk.
Pető Margit az ételek és alapanyaguk (pl. krumpli, káposzta, alma, húsételek, tésztafélék stb.) köré csoportosítja mondandóját, a hozzájuk kapcsolódó tudnivalókat pedig népi szólásokkal, Matyóföldön élő rigmusokkal, dallamokkal, mesékkel is kiegészíti. Végezetül pedig helyi eredetű recepteket ad. Vissza

Tartalom

Köszönet7
A szerző előszava8
Testi-lelki táplálékunk10
Füstöl a kémény17
Krumpli24
Káposzta43
Bab62
Tök81
Kukorica84
Paradicsom, paprika, saláta, torma92
Uborka92
Sóska106
Büszke (egres), meggy, cseresznye108
Alma115
Körte120
Barack122
Szilva125
Tésztafélék129
Húsételek156
Gomba177
Tej, vaj, túró, tejfel180
Egyéb ételek190
Mák és dió190
Ételízesítők, fűszerek192
Hasznos jó tanácsok, amelyek Matyóföldön anyáról leányra szállnak195
Jó bor, jó egészség198
A receptek jegyzéke201
Szómagyarázatok203
Kottapéldák jegyzéke207

Pető Margit

Pető Margit műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Pető Margit könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv