A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Friss nyomon/Petőfi adomák

Szerző
Szerkesztő
Róla szól
Grafikus

Kiadó: Kunossy, Szilágyi és Társa Kiadóvállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Aranyozott, színezett kiadói egész vászonkötés
Oldalszám: 331 oldal
Sorozatcím: Petőfi-könyvtár
Kötetszám: 1-2
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz. Két mű egy kötetben. Nyomtatta Kunossy Vilmos és fia nyomdai műintézetéből Budapesten.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

PETŐFI SÁNDORT, ki a magyar szabadságszeretet örökéletű dalaival ajkán tért a halhatatlanságba, jellemileg és alakilag teljesen kidomborodó ember képében csak ugy adhatjuk át a jövő generácziónak,... Tovább

Előszó

PETŐFI SÁNDORT, ki a magyar szabadságszeretet örökéletű dalaival ajkán tért a halhatatlanságba, jellemileg és alakilag teljesen kidomborodó ember képében csak ugy adhatjuk át a jövő generácziónak, ha mi, akiket tőle még csak egy emberöltő választ el, teljesítjük azt a tartozásunkat, hogy összegyűjtünk minden relikviát és följegyzünk minden eddig még ismeretlen adatot, mely reá vonatkozik.
A Petőfi-társaság megtisztelő megbízásából - amennyire hírlapiról elfoglaltságom megengedi - évek óta járom az országot; egyenként fölkeresem a nagy költő életében emlékezetes helyeket, s ahol lehet: emléktárgyait a társaság számára összegyűjtöm és a még életben lévő kortársak előadása után minden adatot följegyzek a költő életéből.
E memoir-gyüjteményemből valók azon adatok is, melyeket itt e könyvben feldolgoztam.
Eddigi kutatásaim során sikerült Petőfi Sándor több eredeti kéziratát összegyüjtenem, melyek közt ismeretlen és kiadatlan is van. Megszereztem néhány művének sajátkezű dedikácziójával ellátott első kiadását; a "Szerelem gyöngyei"-nek ama selyemkötésű példányát, melyet a költő 1845-ben maga készittetett Mednyánszky Berta számára; az ágyat, melyben a költő született; almáriomát, ládáját, borjádi iróasztalát, székét, padját, csutoráját és más kedvesebb emléktárgyát; az 1848-ban kiadott és utczán árusitott hazafias költeményeinek több nyomtatott példányát és Napló-ját; egykoru kül- és belföldi lapokat; megzenésitett dalainak első és későbbi kiadását; számos róla irt életrajzot és tanulmányt; továbbá képeket, szobrokat és érmeket. Kiegészitettem e gyüjteményt Szendrey Júlia, Petőfi István és Petőfi Zoltán költeményeinek, leveleinek kézirataival és olyan iratokkal, okmányokkal, melyek a költőre és családja tagjaira vonatkoznak. Vissza

Tartalom

Bevezetés11
Petőfi dajkája15
Gyermek-évek21
A Sass-család31
Az egri kispapok körében48
A dömsödi ereklyék54
Mednyánszky Berta63
Petőfi szerelme és házassága72
A "legjobban szeretett" anya94
Bem és Petőfi a vajdahunyadi várban100
A költő öccse107
Két özvegy119
Petőfi ládája125
A balázsfalvi koponya128
Iratok Petőfi István hagyatékából135
Apróságok142
Petőfi adomák1-160
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv