A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Örökbe fogadott találmányok

Szerkesztő

Kiadó: Magyar Szabadalmi Hivatal
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 233 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9157-15-5
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Több mint száz munkatársunk élt a lehetőséggel és "örökbe fogadott" egy-egy találmányt a hivatal Belső Hírek című lapjában közzétett felhívás alapján.
Az örökbefogadás ez esetben nem a hagyományos... Tovább

Előszó

Több mint száz munkatársunk élt a lehetőséggel és "örökbe fogadott" egy-egy találmányt a hivatal Belső Hírek című lapjában közzétett felhívás alapján.
Az örökbefogadás ez esetben nem a hagyományos értelmű felnevelést, gondoskodást jelenti valakiről, és nem a napjainkban gyakorta előforduló anyagi támogatást egy könyv, egy művészi alkotás megőrzésére, hanem kötődést jelent, kötődést az iparjogvédelmi szakmához, a mindennapokban végzett munkához.
Nem csupán a találmányokkal érdemben foglalkozó, műszaki tartalmuk jelentőségét vizsgáló, szabadalmi elbírálni kör érezte magát megszólítva és választott ki egy-egy hozzá közel álló műszaki megoldást, hanem sokan azok közül is, akik számára az akták, a szabadalmi leírások nem elevenednek meg, mert csak közvetett a kapcsolat saját feladataik és az akták között.
Közülük legtöbben közismert feltalálókat, híres szabadalmakat választottak Puskás Tivadartól kezdve, Gábor Dénesen és Bay Zoltánon keresztül a napjainkban is alkotó neves feltalálókig, és így most először kutattak mélyebben és célirányosan a Hunpatéka-adatbázisban, vagy tanulmányozták a technikatörténeti szakirodalomban a feltalálók életútját.
A hivatal műszaki szakemberei - vegyészek, gyógyszerészek, gépészmérnökök, elektromérnökök - a találmányok korszakos jelentőségét érzékelve választottak, vagy a megoldás szellemesen egyszerű, érdekes volta ragadta meg őket, megint mások tisztelettel adóztak ez alkalomból az egyetemi évek nagy tanáregységei emlékének.
A személyes és egyben szakmai indíttatású választások mellett a feltalálókhoz fűződő személyes kapcsolat, valamint a praktikusan használható tárgyak, megismert és hasznos készítmények bemutatása is oka volt a választásnak.
Ajánljuk a kiadványt április 26-a, a Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából minden munkatársunk és az érdeklődő olvasóközönség figyelmébe, mert példa ez az összeállítás arra, hogy a munkaterhet jelentő bejelentések és akták sokasága nemcsak a nap mint nap végzett szakmai feladatok teljesítését jelenti, hanem annál több, becsesebb, magunkhoz köthető élménnyé és értékké válik. Vissza

Tartalom

Beköszöntő5
Közismert feltalálók, híres szabadalmak7
Jelentős magyar találmányok59
Egyszerű, szellemes vagy érdekes megoldások103
Személyes jellegű szakmai választások137
Személyes kötődések163
Apró tárgyak, hasznos szerek191
Örökbe fogadók és örökbe fogadottak232
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Örökbe fogadott találmányok Örökbe fogadott találmányok

A borító enyhén foltos.

Állapot:
2.900 ,-Ft
15 pont kapható
Kosárba
konyv