| A kertészeti marketing fogalma és problémái | 13 |
| A piacos kertészet és a marketing fogalma | 15 |
| Mi a piacos kertészet? | 15 |
| Mit értünk ma marketingen? | 16 |
| Nem értékesítés, hanem fogyasztáscentrikus termelésszervezés | 16 |
| A marketing fogalma az agrárágazatokban | 18 |
| A kertészeti marketing feladatai | 21 |
| Miért "speciális" a szocialista kertészeti marketing? | 21 |
| Árubőség és marketing | 22 |
| Tervgazdaság és marketing | 23 |
| Marketing a szocializmusban | 25 |
| A kertészeti marketing néhány "speciális" vonása | 28 |
| Kinek a feladata a kertészeti marketing? | 31 |
| Marketingképesség és kockázatviselés | 31 |
| Kiknek íródott ez a könyv? | 35 |
| A kertészeti termékek áruismeretének alapjai | 37 |
| A kertészeti termékek természetrajza | 38 |
| Az áru létrejöttének növénytani alapjai | 39 |
| A kertészeti áru mint növényi szervezet | 39 |
| Árut képező növényi szervek és kialakulásuk | 41 |
| A termék kifejlődése és növekedése | 43 |
| A termék szövetei | 47 |
| A termék morfológiai szerkezete | 52 |
| Az élő termék fiziológiája és biokémiája | 53 |
| Az anyagcsere és az érés élettana | 53 |
| A termék beltartalma és színe | 62 |
| A termék biofizikája és vízháztartása | 70 |
| A nyers termék reológiája (szilárdságtartalma) | 70 |
| A friss termékek vízháztartása | 77 |
| Az áru használata és megsemmisülése | 80 |
| A felhasználásra való alkalmasság stádiuma | 80 |
| A termék megóvása és felhasználása | 84 |
| A kertészeti termékek használati célja és áruválasztéka | 89 |
| A kertészeti termék mint áru és használati célja | 89 |
| Áruválaszték és fajtaválaszték | 92 |
| A fajtaválaszték jellemzői és fogalmai | 95 |
| A kertészeti növények választékszerkezetének fejlesztése | 98 |
| Új termékek bevezetése és a kertészeti fajtaválasztékok fejlődése | 105 |
| Az áruminőség és mérése | 109 |
| Az áruminőség általános problémái | 110 |
| Az áruminőség "minőségi" változása a marketingben | 110 |
| A piac és a minőség néhány szakmai vonatkozása | 111 |
| A táplálkozás-élettani érték szerepe az áruminőségben | 113 |
| A mintavétel módszerei | 114 |
| A mintavétel minőségvizsgálati alapja | 114 |
| A véletlen mintavétel fogalma | 115 |
| A mintavétellel szemben támasztott követelmények | 116 |
| A mintavételi eljárások bírálata | 117 |
| Szabványos kereskedelmi árumintavétel | 124 |
| A minőség mérése és jelzése | 127 |
| A minőségjellemzés problémái | 127 |
| Az áruminőség-jellemzés vázlata | 131 |
| Az áruminőség vizsgálata | 138 |
| Az áruminőség szabályozása, szabványosítás | 146 |
| Szabványok | 146 |
| A szabványosítás intézményei | 151 |
| A termék azonosítása és megkülönböztetése | 154 |
| A kertészeti termékek és szolgáltatások ökonómiai vonatkozásai | 158 |
| Bevezetés a termék ökonómiájának problémájába | 159 |
| A termék ökonomiai tényezői | 159 |
| A minőség és az ár közgazdasági kapcsolata | 161 |
| A termék gazdaságosságának szintetikus ökonómiai mérőszámmal való becslése | 164 |
| A termék gazdaságossága a kertészeti termelőüzemben | 164 |
| Az összevont ökonómiai mérőszám modellje | 165 |
| A terméktulajdonságok ökonómiai transzformációja | 175 |
| Az ökonómiai transzformáció problémája | 175 |
| Az ökonómiai transzformáció alaptípusai | 178 |
| Az áruminőségi és áruveszteségi tényezők megkülönböztetése | 181 |
| A termék gazdaságossága a marketinggyakorlatban | 183 |
| Az összevont mutatók értelmezése és alkalmazása | 183 |
| Az összevont mutatók egyéb formái | 185 |
| A termék "értékelmezése" | 188 |
| Környezetszépítés mint kertészeti szolgáltatás | 190 |
| A kertészeti termékek piaca | 193 |
| A szükséglet és a fogyasztói szokások | 194 |
| A szükséglet és a fogyasztás jellemzői | 195 |
| A szükséglet dinamikája | 195 |
| A szükséglet nagyságrendje | 196 |
| A fogyasztásnövekedés és a csökkenő fogyasztási kiadások törvényszerűsége | 199 |
| Szükséglet és fogyasztás | 201 |
| A fogyasztási szokások várható fejlődése | 202 |
| Az élelmiszer-fogyasztás folyamata | 202 |
| A fogyasztói szokások változása | 204 |
| A kertészeti termékek és szolgáltatások iránti igények változása | 206 |
| A minőségi igény és a fogyasztói értékítélet | 213 |
| A fogyasztás minőségi igénye | 213 |
| Emberi vágyak és kielégítésük kényelme | 214 |
| A fogyasztó értékítélete | 216 |
| A kertészeti termékek érzékszervi vizsgálata | 220 |
| A szenzorikus értékelés alapjai | 220 |
| Az íz és az illat statisztikai vizsgálata | 221 |
| Pénzértékre való átszámítás | 223 |
| Piac, kereslet-kínálat és áralakulás | 226 |
| A piac elemei | 227 |
| A piac fogalma és funkciója | 228 |
| A kereslet tényezői | 231 |
| A rugalmasság | 236 |
| A kínálat mozgásai | 239 |
| A piaci elemek realizálódása a "piacos kertészetben" | 242 |
| A korlátozott piac és a verseny | 242 |
| A piaci pozíció | 245 |
| A piaci verseny | 250 |
| A piac területi kiterjedése és áttekinthetősége | 254 |
| Az ár "természetes" mozgásai | 254 |
| Piaci áralakulás a kereslet-kínálat alapján | 262 |
| A természetes áringadozás | 264 |
| A kertészeti termékek áralakulása | 275 |
| Szabályozott és manipulált árak | 275 |
| Az eladó árstratégiája | 280 |
| Árrés és fuvarparitás | 284 |
| Árszabályozás és gazdasági ösztönzés | 288 |
| Ártámogatás és árparitás | 292 |
| A piackutatás módszerei | 292 |
| A piackutatás mint a marketing része | 293 |
| Piackutatási feladatok | 293 |
| Keresletkutatás | 296 |
| A piackutatás fontosabb módszerei | 297 |
| Az ökoszkopikus piackutatás | 299 |
| A piackutatási munka megtervezése | 299 |
| A piaci prognózis módszerei | 301 |
| A piacelemzés matematikai módszerei | 305 |
| Demoszkopikus piackutatási módszerek | 312 |
| Az információs panel | 313 |
| A konjunktúrateszt | 315 |
| Az információk tárolása és visszakeresése a piackutató munkában | 316 |
| Információforrások és -szervezetek | 316 |
| Az információk hagyományos nyilvántartása és tárolása | 316 |
| Az ismeretgazdálkodás és technikája | 318 |
| A piacformálás elvei és eszközei | 320 |
| Piacformálás és fogyaszói propaganda | 322 |
| A fogyasztásirányítás lélektana | 322 |
| Képzelet és közvélemény - image és közönségkapcsolatok | 326 |
| A reklám technikája és gazdaságossága | 336 |
| A kertészeti termékek értékesítése | 347 |
| Az értékesítés formái és csatornái | 348 |
| Az értékesítési formák fejlődése | 349 |
| Az értékesítés fejlődési tendeciái | 349 |
| Az értékesítési formák alapelemei | 350 |
| A több csatornás értékesítési rendszer | 353 |
| Az árumozgás rendszere és az áruforgalom gazdaságossága | 354 |
| Az áruforgalom szerkezete és az árumozgás útja | 354 |
| A termékút és az árupálya szakaszai | 355 |
| Az áruforgalom gazdaságossága | 358 |
| Termelői értékesítés és nagykereskedelmi közvetítés | 360 |
| A magykereskedelem feladatai és szükségessége | 360 |
| A nagykereskedelmi forgalom megoldásmódja és problémái külföldön és hazánkban | 363 |
| Értékesítés a termelői nagypiacokon | 365 |
| Árverések és más árképző értékesítésmódok | 368 |
| Integrált termelői értékesítés | 372 |
| A fogyasztói beszerzés és a kiskereskedelmi árusítás | 377 |
| A kiskereskedelmi funkció | 378 |
| A kispiactól a szupermarketing | 382 |
| Értékesítési specialitás -- A Garden Center | 385 |
| Az értékesítés jogi, áruforgalmi és pénzügyi elemei | 386 |
| Az áruforgalom jogi alapjai | 386 |
| Az áruforgalmi ügylet | 389 |
| Az üzleti tisztesség és az iparjogvédelem árüértékesítési intézményei | 391 |
| Kereskedelmi vonatkozások a termelőüzemben | 391 |
| Kereskedelmi kapcsolatok, vállalkozások és kockázat | 393 |
| Átadás-átvétel és fuvarparitás | 397 |
| Az üzleti munkarend és a kereskedelmi nyilántartások | 399 |
| A külforgalmi technika elemei | 399 |
| A külkereskedelmi ügylet | 403 |
| Nemzetközi fizetési módok | 404 |
| Az export gazdaságossága és szervezési megoldása | 411 |
| A marketingszervezés elmélete és módszerei | 413 |
| A marketingkoncepció és megvalósulása | 413 |
| A marketingmagatartás és -szemlélet időszerűsége | 414 |
| Marketingkoncepció és gazdasági tervezés | 415 |
| A piaci stratégia és taktika | 418 |
| A marketing eszközei | 419 |
| A marketingtevékenység rendszere | 421 |
| A marketing-mix | 421 |
| Az általános marketing feladatköre | 424 |
| A marketingfeladatok kialakulása | 424 |
| A külkereskedelmi tevékenység és a marketing | 426 |
| Az eladás fejlesztése | 426 |
| A marketingmunkakör ellátása | 427 |
| A marketing szervezeti megoldása | 429 |
| A marketingmunka megszervezése | 431 |
| Marketingszolgálatások | 435 |
| Marketingszakképzés | 436 |
| Értékesítésszervezés a kertészeti marketingben | 436 |
| Ágazati marketing - az értékesítés- és a termelésszevezés elválása | 438 |
| A nagyságrendi, időbeli, területi tényezők differenciáló hatása | 441 |
| Az értékesítés- és a termelésszervezés elválása | 443 |
| Az agrár- (kertészeti) marketing értékesítési szervezetei | 445 |
| A marketingfunkciók központi ellátása | 446 |
| Marketingtársaság: érdekképviselet és intézet | 448 |
| A fő feladat: a propaganda | 449 |
| A piaci tájékozódás | 453 |
| Esettanulmányok és döntéselőkészítés | 454 |
| Általános esettanulmány és elemzés | 459 |
| Ágazati tanulmány | 459 |
| A kiskereskedelmi forgalom elemzése | 460 |
| A döntések megalapozása a marketingben | 460 |
| Kertészeti marketing-értékesítészszervezés | 461 |
| A marketing termelési és értékesítési struktúrái | 461 |
| A marketing-értékesítésszervezés fő feladatai | 462 |
| A piacra orientált kertészeti termelés | 465 |
| A piachoz igazodás lehetősége | 467 |
| A szükséglet és a termelés diszharmóniája | 468 |
| Tervszerűség és a piachoz igazodás üteme | 467 |
| A kereslet és a kínálat bizonytalansága | 471 |
| A piachoz igazodás formái | 474 |
| A termelés középtávú előrejelzés és tervezése | 477 |
| A prognózis és a tervezés szükségessége | 477 |
| Országos ágazati tervezés | 478 |
| A regionális termelés és a lokális igények | 481 |
| Az üzemi tervezés és a tervfelépítés | 484 |
| A rövid távú kínálat-előrejelzés (termelésbecslés) módszerei | 485 |
| A termésbecslés mint a marketing eszköze | 485 |
| A termésbecslés hazai rendszere, különös tekintettel a zöldségfélék termésbecslésére | 488 |
| Új eljárások a szőlő és a gyümölcs termésbecslésére | 492 |
| A termésbecslés és a minőség-előrejelzés továbbfejlesztése | 498 |
| A piachoz igazodás műszaki eszközei | 501 |
| A biológiai árukezelés és a szüret | 505 |
| Biológiai árukezelés és termésszabályozás | 505 |
| A szüreti (betakarítási) időpont szabályozása | 507 |
| Szüret és betakarítás | 509 |
| Technikai árukezelés és csomagolás | 512 |
| A technikai árukezelés és az árutételek kiakakulása | 512 |
| Csomagolástechnika és termékfejlesztés | 514 |
| A termék szállítása | 519 |
| A szállítás mint marketingfeladat | 521 |
| A szállítás eszközei és feltételei | 523 |
| A szállítás és anyagmozgatás technológiája | 527 |
| Tárolás és raktározás | 531 |
| A tárolásszervezés és gazdaságossága marketingprobléma | 532 |
| A tároló- és manipulálóberendezések méretezése | 537 |
| A termék tárolási igénye | 543 |
| Tárolási technológiák | 544 |
| Ipari feldolgozás | 545 |
| A termékfeldolgozás és a tartósítóipari kapcsolatok | 547 |
| Az elsődleges feldolgozás problémái | 548 |
| Piaci és termelési integráció | 548 |
| Gazdasági integráció a kertészeti marketingben | 550 |
| A koncentráció és a munkamegosztás hatásai | 553 |
| Az érdekeltség és az integrátor | 556 |
| Az együttműködés formái és az integráció irányai | 558 |
| Az integráicó céljával és irányával kapcsolatos fogalmak | 558 |
| Horizontális termelői szervezetek | 561 |
| A marketingintegráicók kialakulása az USA-ban | 563 |
| Termelői értékesítő szervezetek az USA-ban | 566 |
| Francia és holland törekvések a termelés és a marketing szervezésében | 566 |
| Vertiklális koordináció és integráció | 568 |
| Szerződéses termelési kapcsolatok | 571 |
| A vertikális integráció és a kombinátok | 571 |
| Kétirányú komplex integráció | 571 |
| Területi-ágazati kooperáció | 576 |
| A kertészeti marketingintegráció | 577 |
| Termelésszervezés a kertészeti marketingben | 577 |
| A marketing-termelésirányítás | 578 |
| A termelésszervezés feladata és lehetőségei | 581 |
| Fajtaigazgatás és termékpolitika | 583 |
| A termesztés és a termés szabályozása | 586 |
| Tanácsadás: a termelő befolyásolása | 586 |
| A piacos kertészet megvalósulása | 589 |
| A marketing-termelésszevezésre való áttérés | 593 |
| Feladatok és szervezési formák | 593 |
| Irodalom | 594 |
| Magyarázatos tárgymutató | 607 |