1.035.018

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Erdélyi Pszichológiai Szemle 2000/1.

I. évfolyam 1. szám

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Íme, az erdélyi magyar közösségnek egy új tudományos lapja van, az Erdélyi Pszichológiai Szemle. Felsőfokú oktatás, kutatás, közlés - együtt járnak, összetartoznak. Akár természet-, akár... Tovább

Előszó

Íme, az erdélyi magyar közösségnek egy új tudományos lapja van, az Erdélyi Pszichológiai Szemle. Felsőfokú oktatás, kutatás, közlés - együtt járnak, összetartoznak. Akár természet-, akár társadalomtudományról legyen szó, egyetemi szintű oktatás nem tartható fenn rendszeres és eredményes kutatási tevékenység nélkül, ez utóbbi pedig - megfelelő közlési lehetőség hiányában - nem kapcsolódhat be a tudományos élet vérkeringésébe, nem bizonyíthatja érettségét, kompetenciáját.
A lélektan felsőfokú oktatásának és a lélektani kutatásnak, a magyar tudományosságon belül szép hagyományai, jeles eredményei vannak Erdélyben általában, Kolozsváron különösen. Az évtizedekig sorvadásra ítélt magyar pszichológiai oktatás és kutatás az utóbbi években a Babes-Bolyai Tudományegyetem berkeiben viszonylag önálló intézményes kerethez jutott, olyanhoz, amely az eredményes tevékenység lehetőségét, valamint az egyetemen belül, de messze azon kívül is a fiatal, de kompetenciáját már bizonyított munkatársi közösség szakmai elismertségét biztosította. Az oktatás és kutatás intézményi feltételei közül eddig hiányzott a saját folyóirat, ilyennel a mai napig a pszichológia terén az erdélyi magyar tudományosság sohasem rendelkezett. így tehát nóvum az, amit most útjára bocsátunk és az olvasó, az oktatók és kutatók, a középiskolai tanárok, a gyakorló pszichológusok, pedagógusok, gyógypedagógusok valamint a határtudományok szakemberei (szociológusok, filozófusok, történészek, orvosok, biológusok) és - nem utolsó sorban - az egyetemi hallgatók figyelmébe ajánlunk.
Az új Erdélyi Pszichológiai Szemle minden bizonnyal valamennyiük munkáját támogatni fogja. És - természetesen - valamennyiük támogatására igényt tart, valamennyiük közös, tudományos fórumává kíván válni, szakmai haladásukat, rátermettségük bizonyítási lehetőségét kívánja szolgálni. És még egyet: a kitekintést, a szélesebb körű kapcsolatokat. Ez első számban már jeles magyarországi szerzők is jelentkeznek; jogosan remélhetjük a munkatársak körének további kiszélesedését, a kolozsvári magyar pszichológiai iskola határokon túli elismerését. Vissza

Tartalom

Szilágyi Pál: Köszöntő 3
Szamosközi István: Új lehetőség, új felelősség 5
Farkas Cs.: Magda Kísérleti lélektani műhely Kolozsváron 7
Pléh Csaba: Hogyan vegyük komolyan az idegtudományt a pszicholingvisztikában? 19
Szabó Pál: A sírás biológiai és pszichológiai vonatkozásai49
Koltai Dénes: Az andragógia funkcióváltása 57
Bodó László : „...s már csak az Van, ami nincs" 69
Vízi Ildikó - Crisan Erika: A hallássérültek magyar nyelvű oktatása Erdélyben 85
Tudósítások: Nyári Iskola Oltszemen 99
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv