1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyógyító füvek, fák

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Mentor Kiadó
Kiadás helye: Marosvásárhely
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 238 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN: 973-8002-27-3
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Most már, az ezredforduló küszöbén, bizonyíthatóan új virágkorát éli a naturista gyógyászat világszerte, de különösképpen az iparilag fejlett országokban.
A természetes gyógymódot választók népes... Tovább

Előszó

Most már, az ezredforduló küszöbén, bizonyíthatóan új virágkorát éli a naturista gyógyászat világszerte, de különösképpen az iparilag fejlett országokban.
A természetes gyógymódot választók népes és egyre gyarapodó tábora - talán nem véletlen - éppen abban a világban él zömmel, amely a technikai „csúcsokat" hozza, az általunk, Közép-Kelet-Európában élők által olyannyira irigyelt és óhajtott nyugati világban, és amelynek „civilizációs" árnyoldalait is ők maguk ismerik igazából.
Nos, badarság volna kicsinyíteni a modern technika és ipar hasznos oldalait, a vegyi úton előállított termékek fontosságát; nem, erről szó sincs. így a gyógyászat sem képzelhető el a megtervezett, rendkívül hatásos ipari eredetű anyagok nélkül. Viszont figyelmen kívül helyezni az élő szervezetre és a környezetre gyakorolt káros hozadékait, melléktermékeit, igencsak nagy hiba volna.
Ha összehasonlítunk például egy német gyógyszerkönyvet a hazaival, szembetűnő és szerintem, sajnálatos különbséget tapasztalunk, hiszen dacára a tájainkon igen dúsan termő gyógynövény flórának, valamint gazdag népgyógyászati tapasztalatainknak, felhasználtságuk ipari gyógyszerkészítmények formájában igen csekély!
Követve nagy erdélyi gyógynövénykutatóink szemléletét és felfogását - hadd említsem meg itt századunkból Páter Béla (1860-1938) kolozsvári professzor, Kopp Elemér (1890-1964) és Rácz Gábor (1928-) marosvásárhelyi professzorok nevét - akik elévülhetetlen érdemeket szereztek a modern hazai farmakognóziai iskola megteremtésében, e munkával igyekszem egy évtizedes űrt áthidalni, hiszen az utóbbi jó néhány esztendőben, Romániában nem látott napvilágot magyar nyelvű, átfogó gyógynövénykönyv.
E könyvet ajánlom mindazoknak, akik a növények csodálatos gyógyhatásait szeretnék hasznosítani és a gyűjtés örömét megismerni.
Köszönöm Isten segítségét, családom és barátaim megértő türelmét. Vissza

Tartalom

Elöljáró gondolatok 7
Bevezetés 9
A gyógynövényismeret rövid története 11
A gyógynövényekről 14
Leíró rész 25
Idegenföldi gyógyító füvek, fák 149
Gyógyteák 167
A fűszerekről 216
Gyűjtési naptár 226
Gyógyteakeverékek jegyzéke (K. M.) 230
Magyar nevek szerinti névmutató (K. M.) 231

Pokorny László

Pokorny László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Pokorny László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv