1.034.221

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Fődi István titokzatos halála

Tetemrehívás Pusztamérgesen/Posztobányi László riportja, tények, kételyek, dokumentumok

Szerző
Szerkesztő
Fotózta

Kiadó: Délmagyarország Könyv- és Lapkiadó Kft.
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 88 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 12 cm
ISBN: 963-7258-09-5
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A gyilkosok köztünk vannak?
1971. november elsején Fődi István zsanai lakos életének huszonegyedik évében öngyilkosságot követett el. Motorjával hazafelé tartott, amikor a jármű kereke lecsúszott... Tovább

Előszó

A gyilkosok köztünk vannak?
1971. november elsején Fődi István zsanai lakos életének huszonegyedik évében öngyilkosságot követett el. Motorjával hazafelé tartott, amikor a jármű kereke lecsúszott az útpatkáról és felborult. A fiatalember látszólag zúzódásokkal megúszta, de az apai szigortól való félelmében az út menti gyümölcsöst körülvevő betonkerítés drótjára felakasztotta magát. Így találtak rá hajnalban, hogy nyaksálán lógott, térdelő helyzetben...
A halál okaként fulladást állapítottak meg.
Így szól a korabeli krónika Fődi István haláláról. De vajon mi az igazság? Hosszan tartó nyomozás eredményeként különös dolgok kerültek napvilágra. Egyre jobban erősödött bennem a gyanú, hogy a szerencsétlenül járt fiatalembert bosszúból tették el láb alól. Akik pedig részt vettek be borzalmas cselekedetben, itt élnek közöttünk...
1971. október 30-án, vasárnap táncmulatságot rendeztek a pusztamérgesi kocsmában. A helybéli, a zsanai és a ruzsai legények ilyenkor gyakran táncoltatták a mérgesi lányokat. Fődi István akkoriban J. Icának csapta a szelet, és úgy látszott, érzelmei a lánynál viszonzásra találtak. Olyannyira, hogy J.-né büszkén dicsekedett a faluban: kislányát mostanában a Fődi gyerek táncoltatja.
Ica csinos lány volt, és a Fődi gyereket gyakran félreállították tánc közben a már bortól kapatos fiatalok. István is ivott, de nem volt iszákos, és megbecsülték munkahelyén.
Ezen az estén a fiatalok megtréfálták egymást. Egy vízzel teli poharat kötöttek fel az ajtó fölé úgy, ha azt valaki kinyitja, a fejére borul a pohár tartalma. De már előtte is nehezteltek rá a csinos fehérnép miatt. Szerették volna a fiút jobb belátásra bírni, hogy keressen magának más lányt vagy más vadászterületet. Ezen az estén ki is szólították a kocsmából, de ő visszaüzent, hogy senkivel nincs semmi baja.
- Majd jössz te még hazafelé - volt a válasz, és ezzel be is fejeződött a konfliktus.
A Fődi fiú tizenegy óra körül távozott a kocsmából és motorjával hazafelé tartott. 0 óra 45 perckor egyik rokona találta meg. Észrevette, hogy István motorkerékpárja az út mentén sztenderre van állítva. A motor nem járt, de a világítás be volt kapcsolva.
A motortól tizenhat méterrel odébb megpillantotta a fiatalembert, aki a gyümölcsös drótkerítésén, térdelő helyzetben függött nyaksálára felakasztva. Mivel látta, hogy a fiú nem mozdul, értesítette a helyi körzeti megbízottat... Vissza

Fülszöveg

Posztobányi Lászlóról néhány héttel ezelőtt csak annyit tudtam, hogy létezik. Minden szakmának van egy katasztere, sőt minden szakmabelinek is. Én ezzel úgy voltam, hogy "a Posztobányi egy kemény, harcos srác". Amolyan tövises ördögszekér, aki végiggördül az alföldi homokon.
Ezen a képen egy másik Posztobányi látható. A szerző, aki nyomozó riporter igazságkereső és holt fáradt moralista lett. Tudom, mert elárulta, hogy itt már azt gondolta: talán nincs is néki jogosítványa arra, hogy egy elévült bűncselekmény fölgöngyölítésével ártatlanok, a fiúk és unokák nevére döntsön súlyos árnyékot.
Újságírói gond ez. Szerencsére akkor jön elő, amikor a mű már elkészült. Hogy is mondja a klasszikus? A mű elkészült, az alkotó..., no nem, egy Posztobányi nem pihen.

Dlusztus Imre

Posztobányi László

Posztobányi László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Posztobányi László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv