Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!
A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Prae 2002/1-2.

Irodalmi folyóirat - IV. évfolyam 1-2. szám/Média

Előszó

Kedves...!

Azért fontos ez, mert ebben van a pénz, ezt nézik, hallgatják, néha vagy néha elég nagy mennyiségben olvassák is (az emberek); mindannyiunk tanítómestere: innen szerezzük történelmi,... Tovább

Előszó

Kedves...!

Azért fontos ez, mert ebben van a pénz, ezt nézik, hallgatják, néha vagy néha elég nagy mennyiségben olvassák is (az emberek); mindannyiunk tanítómestere: innen szerezzük történelmi, szexuális, gasztronómiai műveltségünket meg a praktikákat; belőle kapjuk információinkat, melyek a gondolkodásunkhoz elengedhetetlenül szükségesek; ebből ókumuláljuk ki, hogy mit vegyünk fel (le), mit hallgassunk meg, kinek mondjuk: „kurva anyád", / kinek pedig: „szeretlek". // Stb.
A gyerekeket nem az iskola vagy nem a szülők nevelik, hanem hogy nézik vagy/és hallgatják. Nem az élet van az iskoláért, hanem ők vannak érte. Egy felmérés kimutatta, hogy közel ötven százalékban hat rájuk. Őbenne (őkbennük) nemcsak találkozik, hanem (egyben) meg is szűnik tér, idő, szellemiség (műalkotás): szülőhazánk, e lángostul ölelt kis ország, hangra fingó ebbarátok világa. Tárkép e táj, melyet éjcs bóna márta // mutat - a frontokon pálcikája. Őrangyala fogyókúráztatja / Zsávolya Zoltánt. De ezt még átírjuk. Most új bekezdés új emberei növöldöznek ki.
(Mert:) Ami egykor volt, ma már nincsen. Történeti-poétikai megközelítésben az ember halott, s ő él. Ne a múltról beszéljünk, hanem arról, hogy miben különbözik a jelen tőle. (Rút, sybarita váz.) (S egyébként éljen a jövőorientált beszédmód!) Benne látjuk az elválását a hagyománynak a változtatástól. Az utolsó szó jogán a németben a (-) készülék semlegesnemű. A másik, a hálózat nem az utolsó szó jogán semlegesnemű. Más jogok új ura ő. Mindezt a legmélyebb romantikus indíttatásból mondjuk! (jótanács:) Vagy mégis inkább: mondjuk abból is!
Azt szeretnénk, ha olyan műveket írnának/-tok, -tek, -tök, melyek megannyi kistükrei a médiának/-koknak/-umoknak, árnyalt leszopódásai apró kis/nagy diszkurzív tereknek, időknek, halaknak, vadaknak s jó falatnak. (Mert hát:) Médiát látunk csak, mégis megkérdezzük: / Van-e élet a közegi mögött? / (Vagy csak rút sybarita váz?) / Vagy után? Vagy? (Van.)
Kétféle műveket szeretünk: vicceset vagy izgalmasakat. Személyesen azonban én, Barta Bandika beszélőkéje kifejezem azt a hangsúlyos kívánságomat, hogy jó lenne, ha szülessen(ek) írás (ok) arról a ma már eltemetett, mert elfölöslegesedett kérdésről, mely őneki (őknekik) az elnevezését illeti. Annak idején Torgyán József hírestől Grétsy László médiai nyelvészig többen tették le szavazatukat a médium-médiumok-média-médiák kérdésben. Hátha mindez újban - persze szigorúan csak a romantikus indíttatásból - visszafelé is kihat. (És akkor levethetjük rút, sybarita vázunkat, vagy legalább vendéghajjal álcázhatjuk stb.)
(Például:) Ön hogyan borotválkozik? Géppel vagy fölébe száll? - Nem, én kézi erővel szoktam. - S milyen habot használ? - ... - És aztán áfter sév? - Most őszinte hangulatban vagyok, ilyen fehér doboz vagy üvegben van, melyet balzsamosra Bosznia papja főz. Váncza sütőporral. - És már erre rá se hederítek. - Át lett többször csinálva, / mégis elég hiába. - Ne írjanak/-tok olyan sok tágat - inkább szűkítsenek. Vissza

Tartalom

A PRAE irodalmi folyóirat felkérése a következő tekintetben 5
Zsávolya Zoltán: Áthozat a Kis Piszkosba 7
Váradi Péter: Személyes megjegyzések
egy háborúhoz 13
Balogh Endre: Az aranyborjúról is 15
Jorgosz Baia: Evilági napló 18
Kiss Ottó: Kibújik a technikai
civilizáció csapdájából 24
Nagy Gabi: A pasim labdája 27
M. József Karcsa: Versek 29
Barta Bandika: Dr. Kovács István médiai
bemenetele 30
Tandori Dezső: „De hát én magam még régebb
vagyok én magam!" 43
Bednanics Gábor - Bengi László: In rebus mediorum 50
Permutáció
Géczi János: Haikuk 65
Halmai Tamás: Koanok 66
Cserna-Szabó András: I. M. P. S. 75
Szűts Zoltán: A passadenai út 80
Havasi Attila: Versek 86
Czapáry Veronika: Sivatag 88
Keresztesi József: Versek 89
Képes Gábor: Autodafé 90
Verrasztó Tibor: Versek 91
Máté Adél: Versek 92
Szálinger Balázs - Térey János: A zalai menekült 93
Mócsai Gergely: Versek 98
L. Simon László: Versek 98
Sánta Szilárd: Alíz szerint a világ 106
Győréi Zsolt - Schlachtovszky Csaba: A passzív apaszív 107
Középkor - reneszánsz - kora újkor A keresztfa álma 159
Moduláció
Palkó Gábor: Ősi dalok visszhangja 165
H. Nagy Péter: Ady-palimpszesztek 192
Halmai Tamás: Vakfoltok a horizonton 202
Mészáros Márton: Nem is vagy igazi amerikai! 206
Boda Gergely: Talán 216
Coda
Neil Gaiman: Baglyoknak jánya 221
A PRAE irodalmi folyóirat eddig megjelent számai 223
A Palimpszeszt Kulturális Alapítvány 2001-2002. évi, V. műfordítóversenyének díjazottai 224
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem