1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Üzemi szőlőfeldolgozás II.

Vörösborkészítés

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 264 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kihajtható mellékletekkel. Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó3
A vörös bor múltjáról5
A vörös bor általános jellemzése10
A szőlőfürt11
A kocsány13
A szőlőbogyó13
A bogyóhéj13
A bogyóhús14
A magvak15
A vörös bor színanyaga16
A színanyag keletkezése és elhelyezkedése a sejtekben16
A színérték meghatározása22
Mesterséges és idegen festőanyagok27
Idegen festőanyagok kimutatása a vörös borban30
Vörösbor-készítési eljárások39
Nyílt erjesztés40
Zárt erjesztés41
Hagyományos magyar vörösbor-készítési eljárások43
Eger44
Sopron46
Szekszárd47
Villány49
Alföld51
Különböző vörösbor-készítési eljárások53
Automata törkölykalap öntözés53
Automata lúgozó eljárás54
Kettős törkölyön végzett erjesztés55
Melegítéses vörösbor-készítési eljárások55
Vörös bor erjesztése fémtankokban55
Folyamatos vörösbor-erjesztés56
Enzimkezeléses vörös bor-erjesztés57
"Fermentation superquarte" (erjesztés 4 alkoholfok fölött)57
A vörös bor-készítés technológiája59
A szőlő szállítási és lerakása (átvétele) a feldolgozó üzemben61
Szállítás a feldolgozó gépekbe63
Szállítás a szőlőgyűjtő ciszternába65
Szőlőgyűjtő ciszternák70
Anyagmozgatás az üzemen belül72
A törkölyös must szállítása a zúzó-bogyózó gépből az erjesztőtartályokba72
A kocsányok szállítása a sajtókba81
A törkölykalap öntözése (elárasztása) erjedés közben82
A kierjedt must (újbor) elfejtése83
A kierjedt törköly kitermelése és szállítása a sajtókba84
A bor elfejtése89
A kisajtolt törköly elszállítása90
Anyagmozgatási egyenleg90
A szőlő zúzása és bogyózása91
A zúzók92
A bogyózók93
A vörös törkölyös must kénezése103
A kénezés mértéke106
A kénezés végrehajtása108
A törkölyös must erjesztése111
Az erjedés112
Az erjsztés hőmérséklete113
Az erjedés időtartama119
Az erjesztés levezetése120
Erjesztőberendezések124
Fakádak125
Sajtolás160
Az utóerjedés levezete182
Függelék
Kísérletek a vörös bor minőségének fokozására187
Magyarország189
Ausztria200
Bulgária204
Franciaország208
Olaszország210
A kísérletek eredményei hazai viszonyainkra vonatkoztatva211
Néhány vörösbor-készítő nagyüzem és eljárás ismétlése213
Magyarország214
Bulgária220
Franciaország224
Észak-Afrika232
Németország240
Olaszország243
USA (Kalifornia)250
Forrásmunkák jegyzéke257

Prehoda József

Prehoda József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Prehoda József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv