Antikvarium.hu
Antikvarium.hu

8 000 forint értéket elérő megrendelés esetén a könyveket belföldön postaköltség nélkül szállítjuk.

A csomagolás minden esetben ingyenes.

Főoldal
BÁRMILYEN INFORMÁCIÓT tud a könyvről, a pontos szót ide írva megtalálhatja!
Súgó

Prohászka Ferenc: Szőlő és bor

A könyv adatai

(1 fotó)
20 cm x 15 cm

A könyv címe:

Szőlő és bor

A könyvhöz kapcsolódó név/nevek:

Prohászka Ferenc  (Szerző)

Bíró Károly  (Lektor)

Kaplonyi Károly  (Szerkesztő)

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
A kiadás helye: Budapest
A kiadás éve: 1958
Sorozatcím: Kincses Könyvek
Kötéstípus: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 257
Nyelv: Magyar
Megjegyzés: A könyv fekete-fehér és színes ábrákat tartalmaz. Kihajtható melléklettel.
Tartalom: Olvasható

Tartalom

A szőlőtermesztés jelentősége hazánkban

3

A szőlő részeinek és életműködésének ismertetése

7

A szőlőtőke gyökérzete

7

A szőlőtőke fás részei

8

A szőlőtőke zöld részei

10

A szőlőtőke életműködése

15

Ismertebb sőlőfajtáink

16

Euráziai (európai, hazai) szőlőfajták

16

Fehérborszőlő-fajták

19

Vörösborszőlő-fajták

25

Csemegeszőlő-fajták

27

Direkttermő szőlőfajták

32

Alanyfajták

33

A szőlő szaporítása

36

Szaporítóanyag-termelés

36

A síma vesszők szedése

36

Fás oltványok készítése

39

Gyökeres vessző előállítása iskolázással

42

Rügydugványok készítése

48

Gyökeres vessző előállítása bujtással

49

Síma és gyökeres vesszők vermelése

52

Tőkehiány pótlására és a tőke átoltására használatos szaporítási módszerek

56

Tőkepótló bújtás

56

Döntés

58

Zöldoltás

59

Idősebb tőkék oltása tőgyökérben

63

Fiatal tőkék oltása gyökérnyakban

64

A szőlő telepítése

66

A terület kiválasztása

66

A szőlő éghajlat (klíma) igénye

66

A szőlő talajigénye

67

Laboratóriumi talajvizsgálat

70

A telepítés megtervezése

70

Érdemes-e gyalogszőlőt telepíteni?

71

Ültethetünk-e gyümölcsfát a szőlő közé?

71

A szőlőfajta kiválasztása

72

A terület és a talaj előkészítése telepítésre

73

Területrendezés

73

Talajelőkészítés

75

A terület beosztása

77

A szaporítóanyag előkészítése telepítésre

78

Milyen szaporítóanyag való homokra és kötött talajra?

78

Az előkészítés általános szempontjai

79

Gyökeres vessző és oltvány előkészítése

79

Síma vessző előkészítése

80

Síma vessző előgyökereztetése

80

A telepítés elvégzése

82

Az új telepítésű homoki szőlők szélkár elleni védelme

86

A szőlő támasztéka

87

Karós támasz

88

Huzalos támasz

88

Fiatal szőlő ápolása

90

A termő szőlő kezelése

91

A nyitás

91

A szőlő metszése

92

A fiatal tőke alakító metszése

93

A termő szőlő metszése

101

Metszés utáni munkák

113

Harmatgyökerezés, nyakhajtások eltávolítása

115

Tőkehiányok pótlása

116

A pótlások ápolása

117

A kapálások

118

A szőlő hajtásainak kezelése - ápolása

122

A hajtások válogatása

122

Kötözés

123

A termőhajtások bekurtítása

124

Hónaljazás

124

Csonkázás (tetejezés)

125

A szőlő növényvédelme

125

Gombás betegségek

125

A szőlő rovarkártevői

136

Időjárás okozta károk

143

Élettani betegségek

145

A szőlő növényvédelmében használatos védekezőszerek

145

A szőlő fedése (betakarása)

150

Trágyázás

152

A trágyázás jelentősége

152

Szerves trágyák

153

Műtrágyák

156

A trágyázás szempontjai

157

A trágyázás technikája

160

Az alanyvesszőtermesztés munkái

163

A szőlők rendbehozásának módszerei

166

Elhanyagolt szőlők rendbehozása

166

A tőkék felerősítése trágyázással

167

A tőkefej rendbehozása

168

A harmatgyökerek és a nyakhajtások eltávolítása

171

Új tőkefej nevelése szakhajtásokból

173

A földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése

174

Házikerti lugasművelés

176

A lugas telepítése

176

A lugas helyének kijelölése

176

Fajtakiválasztás

179

Ültetés

180

A lugas támaszberendezése

181

A lugasalak kinevelése

183

Függélyes törzsű, álló (füzér) lugas

185

Többkarú álló vagy szabálytalan alakú lugas

186

A lugas kezelése és ápolása

193

A szüret

200

A szőlő érése és a szüret ideje

200

A termés leszüretelése

201

A bor tárolására használt helyiségek és hordók

201

Pince

201

Boroshordók

202

Üres hordók gondozása

203

Ecetes és dohos hordók rendbehozása

204

A szőlő feldolgozása és a must erjesztése

205

A szőlőfürt és részei

205

Előkészülés a feldolgozásra

205

A szőlő zúzása és sajtolása

206

A must erjesztése

206

Vörös- és sillerbor készítés

208

A szőlőtörköly felhasználása

209

A törköly felhasználása pálinkafőzésre

209

Törkölybor (csiger, lőre) készítése

210

A must cukortartalmának megmérése (fokolása)

210

A bor kezelése

212

A borok életkor, szín és minőség szerinti elnevezése

212

A bor alkoholtartalmának meghatározása

213

Egyszerű borkezelési eljárások

214

Töltögetés

215

Fejtés

215

A seprő felhasználása

218

Kénezés

218

Savcsökkentés (savtompítás)

220

A bor ízének, színének javítása

221

Derítés

222

Szűrés

223

Borbetegségek és borhibák

224

Borbetegségek

224

Borhibák

226

A szőlő termékeinek felhasználása a háztartásban

228

Szőlőfeltartás

228

Szőlőíz készítés

231

A must tartósítása

231

Töményített (sűrített) must készítése

232

Borecetkészítés

232

A szőlőtermelő munkanaptára

234

Hasznos tudnivalók táblázatokban

239

Továbbképzésre ajánlható irodalom

254

Nincs megvásárolható példány

A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott.
Ha kívánja, ide kattintva előjegyeztetheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Ajánlja ezt a könyvet ismerőseinek a Facebook-on.

2009.03.16. után regisztráltaknál az azonosító az e-mail cím, korábban regisztrált ügyfeleinknél egy legalább 4 karakterből álló, ékezetes betűket nem tartalmazó kód. Ha elfelejtette azonosítóját, kérjük keresse az Ügyfélszolgálatot: Tel.: 62/452-833, e-mail: info@antikvarium.hu

?
English Akadalymentes