| Előszó | 5 |
| A szőlőtőke részei | 9 |
| A gyökérzet | 9 |
| Felépítése, működése és fejlődése | 10 |
| A törzs és a hajtásrendszer | 10 |
| Fás részek | 10 |
| Hajtás és oldalszervei | 13 |
| A szőlőtermesztés környezeti feltételei | 19 |
| A hőmérsékleti viszonyok | 19 |
| A domborzat és a terület fekvése | 20 |
| A talaj | 20 |
| A termőréteg vastagsága | 20 |
| Termékenysége | 21 |
| Vízellátottsága | 21 |
| Fizikai szerkezete | 21 |
| A szőlő szaporításának módjai | 23 |
| A szaporítóanyag előállítása | 23 |
| Európai (hazai) vessző | 24 |
| Alanyvessző | 26 |
| Gyökeres európai és alanyvessző előállítása iskolázással | 26 |
| Fás oltványok készítése és gyökereztetése | 31 |
| A szaporítóanyag vermelése felhasználásig | 36 |
| Vermelés szabadban | 37 |
| Vermelés fedett helyen | 37 |
| A szőlő telepítése | 39 |
| A telepítés előkészítése | 39 |
| Területkiválasztás | 40 |
| Művelési és ültetési formák meghatározása | 42 |
| Szőlőfajta kiválasztása | 44 |
| Szaporítóanyag megválasztása | 46 |
| A talaj előkészítése telepítésre | 46 |
| Talaj gyomtalanítása | 48 |
| Talajfáradtság megszüntetése | 48 |
| Talaj alap- vagy indítótrágyázása | 48 |
| Talaj mélyforgatása | 49 |
| A telepítés végrehajtása | 50 |
| Ültetés mélysége | 51 |
| Sorok és tőkehelyek kijelölése | 51 |
| Szaporítóanyag előkészítése telepítésre | 51 |
| Ültetés módjai | 53 |
| A szőlő támberendezése | 56 |
| Karótámasz | 57 |
| Huzalos támasz | 57 |
| Új telepítésű szőlők gondozása | 59 |
| Első év munkái | 59 |
| Második év munkái | 61 |
| A termő szőlő munkái | 62 |
| A metszés | 62 |
| Rügyek, csapok elnevezése és szerepe | 63 |
| Rügyek termékenysége | 66 |
| Fiatal tőke alakító metszése | 67 |
| Alacsony művelés | 68 |
| Középmagas szintű művelés | 73 |
| Magas művelés | 78 |
| Termő szőlő metszésmódjai és metszése | 81 |
| Metszésmód megválasztásának irányelvei | 88 |
| Metszés ideje | 89 |
| A termés megtervezése metszéskor | 90 |
| A metszés gyakorlati munkája | 90 |
| Téli fagy- és pállási kárt szenvedett szőlők metszése | 93 |
| Metszés járulékos munkái | 94 |
| Az elpusztult tőkék pótlása | 97 |
| Tőkepótló bujtás | 98 |
| Döntés | 100 |
| Zöldoltás | 102 |
| A talajmunkák | 107 |
| Szőlőfedés (takarás) | 107 |
| Nyitás | 108 |
| Kapálás | 109 |
| Vegyszeres gyomirtás | 110 |
| A hajtásválogatás | 111 |
| A kötözés | 111 |
| A hónaljazás | 113 |
| A csonkázás (tetejezés) | 113 |
| A trágyázás és tápanyagvisszapótlás | 115 |
| Trágyázás célja és jelentősége | 115 |
| A tápanyagok szerepe és hatása | 115 |
| Szerves trágyák | 117 |
| Műtrágyák | 120 |
| A trágyázás alapelvei | 120 |
| A hagyományos trágyázás irányelvei | 128 |
| A trágyázás módja és ideje | 129 |
| Levéltrágyázás | 131 |
| A szőlő növényvédelme | 133 |
| Gombás betegségek | 133 |
| Peronoszpóra | 133 |
| Lisztharmat | 140 |
| Szőlőorbánc | 141 |
| Fakórothadás | 141 |
| Szürkerothadás | 142 |
| Ritkábban előforduló gombás, vírusos és baktériumos betegségek | 143 |
| Rovarkártevők | 144 |
| Szőlőgyökértetű (filoxéra) | 144 |
| Szőlőmoly | 144 |
| Szőlőilonca | 145 |
| Kendermagbogár | 146 |
| Cserebogárpajor | 146 |
| Darazsak | 147 |
| Ritkábban károsító rovarok | 148 |
| Élettani elváltozások | 149 |
| Sárgaság (vashiány vagy mészklorózis) | 149 |
| A szőlőfürt kocsánybénulása | 150 |
| Időjárás okozta elváltozások | 150 |
| Tavaszi fagykár | 150 |
| Napperzselés | 152 |
| Jégverés | 152 |
| Kipállás | 152 |
| Permetezési menetrend | 152 |
| A védekezőszerek ismertetése | 154 |
| Gombaölő szerek | 156 |
| Gombaölő porozószerek | 156 |
| Rovarölő szerek | 157 |
| A permetezőszerek keverhetősége | 158 |
| Permetező- és porozógépek | 158 |
| Termő szőlők átállítása korszerű művelési formákra | 160 |
| Az átállítás indokai és előnyei | 160 |
| A szőlősorok szélesítése | 161 |
| Átállítás korszerűbb művelésmódokra | 161 |
| A tőkeátoltás módszerei | 163 |
| Zöldre fásoltás | 163 |
| Oltás gyökérnyakba | 165 |
| Oltás gyökértörzsbe | 167 |
| Elhanyagolt szőlők rendbehozásának módszerei | 169 |
| Leromlás okának kivizsgálása | 169 |
| Tőkék felerősítése trágyázással | 170 |
| Tőkefej rendbehozása | 171 |
| Harmatgyökerek és nyakvesszők eltávolítása | 173 |
| Új tőkefej nevelése nyakvesszőkből | 175 |
| Földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése | 176 |
| A szőlőművelő kézi szerszámok és kisgépek | 176 |
| Házikerti lugasművelés | 182 |
| A lugas helyének kijelölése | 183 |
| A fajta kiválasztása | 185 |
| Az ültetés | 188 |
| A lugas támaszberendezései | 190 |
| Alkalmazkodó formák | 190 |
| Díszítő formák | 193 |
| Házikerti formák | 193 |
| A támaszberendezések anyaga | 197 |
| Lugasformák és alakító metszésük | 198 |
| Füzérlugasok | 199 |
| Kordonlugasok | 200 |
| Szárnyas lugasok | 204 |
| Kombinációs tetőlugasok | 206 |
| A lugasformák kinevelésének általános szabályai | 209 |
| A termőlugas metszése | 211 |
| A lugas hajtásainak kezelése | 213 |
| Hajtásválogatás | 213 |
| Kötözés | 215 |
| Hónaljazás | 216 |
| Hajtások visszavágása (csonkázás, tetejezés) | 217 |
| A lugas növényvédelme | 217 |
| A termést szabályozó eljárások | 218 |
| Termőhajtások csúcsának lecsípése | 218 |
| Mesterséges pótbeporzás | 218 |
| Fürt- és bogyóritkítás | 219 |
| Gyűrűzés | 220 |
| Levelek ritkítása | 220 |
| Vegyszeres kezelés | 221 |
| A trágyázás és az öntözés | 221 |
| A lugastőkék téli fagyvédelme | 223 |
| A szüreti idő meghosszabbítása | 224 |
| A szőlő téli eltartása | 225 |
| A szőlőfajták ismertetése | 229 |
| Minőségi fehérborszőlő-fajták | 232 |
| Bouvier | 232 |
| Ottonel muskotály (Muscat ottonel) | 232 |
| Rizlingszilváni | 233 |
| Leányka | 233 |
| Piros tramini | 233 |
| Zöld veltelini | 233 |
| Olasz rizling | 234 |
| Furmint | 234 |
| Hárslevelű | 235 |
| Fehér tömegborszőlő-fajták | 235 |
| Ezerjó | 235 |
| Piros szlankamenka | 236 |
| Pozsonyi fehér | 236 |
| Fehér izsáki (Izsáki sárfehér) | 236 |
| Kövidinka | 237 |
| Vörösborszőlő-fajták | 237 |
| Oportó | 237 |
| Kékfrankos | 238 |
| Kadarka | 238 |
| Csemegeszőlő-fajták | 238 |
| Csabagyöngye | 239 |
| Favorit | 239 |
| Irsai Olivér | 239 |
| Szőlőskertek királynője muskotály | 240 |
| Pannónia kincse | 241 |
| Gloria Hungariae | 241 |
| Saszla-félék | 241 |
| Attila | 242 |
| Afuz Ali | 243 |
| Labruska ízű direkttermő- (ellenálló) fajták | 243 |
| Piros delaware | 244 |
| Fehér delaware | 244 |
| Noah | 244 |
| Izabella | 244 |
| Othello | 244 |
| Mellékízmentes ellenálló fajták | 245 |
| Seibel 5279 (Feri szőlő), Seibel 5409 (Iber francia) | 245 |
| Hazai nemesítésű újabb szőlőfajták | 245 |
| Fehérborszőlő-fajták | 245 |
| Ezerfürtű | 245 |
| Jubileum 75 | 246 |
| Zenit | 246 |
| Vörösborszőlő-fajta | 246 |
| Magyar frankos | 246 |
| Festőborszőlő-fajták | 246 |
| Bíborkadarka | 246 |
| Kurucvér | 247 |
| Kármin | 247 |
| Peronoszpórával szemben részben ellenálló fajták | 247 |
| Zalagyöngye | 247 |
| Kunbarát | 248 |
| Kunleány | 248 |
| Alanyfajták | 248 |
| Kevésbé elterjedt szőlőfajták ismertetése | 249 |
| A BOR | |
| A bor tárolására alkalmas helyiségek és hordók | 263 |
| A pince | 263 |
| Borkezelési eszközök | 263 |
| A boroshordók | 264 |
| Üres hordók gondozása | 265 |
| Új hordó előkészítése | 266 |
| Vörösboros hordók színtelenítése | 267 |
| Ecetes és penészes (dohos) hordók rendbehozatala | 267 |
| Az üvegballonok | 268 |
| A műanyagedények | 268 |
| A szüret és a szőlő feldolgozása | 270 |
| A szőlő érése és a szüret ideje | 270 |
| A szőlőfürt és részei | 271 |
| A feldolgozás előkészületei | 272 |
| A szőlő zúzása és sajtolása | 272 |
| A fehér bor készítése | 272 |
| Must ülepítése (nyálkázása) erjesztés előtt | 272 |
| Must erjesztése | 274 |
| A vörös és a sillerbor készítése | 277 |
| A must cukortartalmának mérése (fokolása) | 279 |
| Az új borok édességének megtartása | 280 |
| A must tartósítása | 280 |
| A töményített (sűrített) must készítése | 281 |
| A must javítása | 281 |
| A csemegeborok, az ürmös borok és habzóborok házi készítése | 281 |
| Borecet készítése | 284 |
| A szőlőtörköly felhasználása | 284 |
| A bor kezelése | 286 |
| A borok kor, szín és minőség szerinti elnevezése | 286 |
| A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük | 287 |
| Az alkoholtartalom meghatározása | 288 |
| Az egyszerű borkezelés műveletei | 290 |
| Töltögetés | 291 |
| Fejtés | 292 |
| Kénezés | 295 |
| A borok házasítása | 297 |
| A bor íz-, illat- és színhibáinak javítása | 298 |
| Savcsökkentés (savtompítás) | 298 |
| Savpótlás | 299 |
| Újraerjesztés | 299 |
| Íz- és illathibák javítása aktív szénnel | 300 |
| Színtelenítés | 300 |
| Színjavítás | 300 |
| A derítés | 301 |
| Zselatin-csersav derítés | 301 |
| A szűrés | 303 |
| Borbetegségek | 305 |
| Virágosodás | 305 |
| Ecetesedés | 305 |
| Tejsavas (mannitos) erjedés | 306 |
| Barnatörés | 306 |
| Nyúlósodás | 307 |
| Záptojásszag | 308 |
| Borhibák | 308 |
| Penészíz és dohosság | 308 |
| Feketetörés | 308 |
| Egyéb borhibák | 308 |
| Hasznos tudnivalók | |
| A bor az ember életében | 313 |
| Hogyan tálaljuk a bort? | 314 |
| Magyarország szőlőterülete és - termése 1975-ben | 315 |
| Területszámítás | 316 |
| Szaporítóanyag- és karószükséglet 1 kh-ra | 317 |
| 100 négyszögölenként (360 m2) iskolázható szőlővessző mennyisége | 317 |
| A munkateljesítmény irányszámai a termő szőlőben | 318 |
| Borszőlőfajták érési ideje | 319 |
| Csemegeszőlő fajták érési ideje | 321 |
| Borospince levegőjének páratartalma | 322 |
| A huzal hossza és súlya | 322 |
| Különböző minőségű rönkök súlya | 322 |
| Adatok hasított karó készítéséhez | 323 |
| A tápanyagfelvétel alakulása a szőlő különböző részeiben | 323 |
| Jó, ha tudjuk még a következőket a szőlőtermesztéshez | 324 |
| Permetlészükséglet hektáronként | 324 |
| 100 kg szőlőből nyerhető must és törköly mennyisége | 325 |
| A must alkotórészei | 325 |
| A must fajsúlya és az erjedési vesztesége | 326 |
| A bor alkotórészei | 326 |
| A mustfok átszámítása szeszfokra és a szeszfok visszaszámítása mustfokra | 326 |
| Egyéb adatok még a borról | 327 |
| Borseprő-seprőnyeredék | 327 |
| A seprőből lepárolható pálinka mennyisége | 328 |
| Szőlőtörköly alkotórészeinek aránya | 328 |
| A törkölyből lepárolható pálinka mennyisége | 328 |
| Hengerszűrők teljesítménye és azbesztszükséglete | 329 |
| Kénezés | 329 |
| Üres hordók kénezése | 329 |
| Boroshordók fontosabb adatai | 330 |
| A hordók űrtartalmának kiszámítása képlettel | 331 |
| A kádak űrtartalmának kiszámítása képlettel | 331 |
| Gyors hordómérő táblázat | 332 |
| A szőlőtermesztők munkanaptára | 333 |
| Január-február | 333 |
| Március | 334 |
| Április | 334 |
| Május | 335 |
| Június | 336 |
| Július | 337 |
| Augusztus | 337 |
| Szeptember | 338 |
| Október | 339 |
| November | 339 |
| December | 340 |
| Szőlőtermesztési és borászati intézmények és vállalatok | 341 |
| Továbbképzéshez ajánlott irodalom | 343 |
| Szőlő | 343 |
| Bor | 343 |