1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlő és bor

Szerző

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 322 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: 162 ábrával illusztrálva. Kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó a hatodik kiadáshoz5
Szőlő
A szőlőtermesztés jelentősége hazánkban9
Szőlőtermesztésünk helyzete9
A termés felhasználása10
Szőlőtermesztésünk fejlesztése11
A szőlő részeinek és életműködésének ismertetése13
A szőlőtőke gyökérzete13
A szőlőtőke fás részei14
A szőlőtőke zöld részei17
A szőlőtőke életműködése21
Ismertebb szőlőfajtáink23
Euráziai (európai, hazai) szőlőfajták23
Fehérborszőlő-fajták25
Vörösborszőlő-fajták31
Csemegeszőlő-fajták32
Direkttermő szőlőfajták36
Alanyfajták37
A szőlő szaporítása40
Szaporítóanyag-termesztés40
Sima vesszők szedése40
Fás oltványok készítése43
Gyökeres vessző előállítása iskolázással47
Rügydugványok készítése53
Gyökeres vessző előállítása bújtatással54
Sima és gyökeres vesszők, illetve oltványok vermelése57
Tőkehiány pótlására és a tőke átoltására használatos szaporítási módszerek60
Tőkepótló bujtás60
Döntés62
Zöldoltás64
Idősebb tőkék oltása67
Fiatal tőkék oltása69
A szőlő telepítése71
A terület kiválasztása71
A szőlő éghajlat- (klíma-) igénye72
A szőlő talajigénye72
Laboratóriumi talajvizsgálat75
A telepítés megtervezése75
Érdemes-e gyalogszőlőt telepíteni?76
Ültethetünk-e gyümölcsfát a szőlő közé?76
A szőlőfajta kiválasztása77
A terület és a talaj előkészítése telepítésre78
Területrendezés78
Talajelőkészítés80
A terület beosztása82
A szaporítóanyag előkészítése telepítésre84
Milyen szaporítóanyag való homokra és kötött talajra?84
Az előkészítés általános szempontjai85
Gyökeres vessző és oltvány előkészítése85
Sima vessző előkészítése85
Sima vessző előgyökereztetése87
A telepítés végrehajtása88
Az új telepítésű homoki szőlők szélkár elleni védelme92
A szőlő támasztéka93
Karós támasz94
Huzalos támasz95
A fiatal szőlő ápolása98
A termő szőlő kezelése99
Nyitás99
Metszés100
A fiatal tőke alakító metszése101
A termő szőlő metszése110
Metszés utáni munkák124
Harmatgyökerezés, nyakhajtások eltávolítása126
Tőkehiányok pótlása127
A pótlások ápolása128
Kapálások129
A szőlő hajtásainak kezelése, ápolása132
A hajtások válogatása132
Kötözés133
A termőhajtások bekurtítása134
Hónaljazás134
Csonkázás (tetejezés)134
A szőlő növényvédelme135
Gombás betegségek135
A szőlő rovarkártevői145
Időjárás okozta károk153
Élettani betegségek155
A védekezőszerek ismertetése156
A szőlő fedése (betakarása)161
Trágyázás163
A trágyázás jelentősége163
Szerves trágyák164
Műtrágyák167
A trágyázás szempontjai168
A trágyázás technikája171
Az alanyvesszőtermesztés munkái174
A szőlőművelés gépei177
A szőlők rendbehozásának módszerei187
A tőkék felerősítése trágyázással188
A tőkefej rendbehozása189
A harmatgyökerek és a nyakhajtások eltávolítása192
Új tőkefej nevelése nyakhajtásokból193
A földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése194
Házikerti lugasművelés196
A lugas telepítése198
A lugas helyének kijelölése198
Fajtakiválasztás199
Ültetés201
A lugas támaszberendezése202
A lugasalak kinevelése203
Függélyes törzsű, álló (füzér) lugas206
Többkarú álló vagy szabálytalan alakú lugas208
Tetőszerű építményre vagy boltozatra nevelt lugas209
Egy- vagy többkarú emeletes (redély, szárnyas) lugas209
Magas kordon215
A lugas kezelése és ápolása216
Bor
A bor tárolására használt helyiségek és hordók225
Pince225
Boroshordók225
Üres hordók gondozása227
Ecetes és dohos hordók rendbehozása228
A szüret, és a szőlő feldolgozása230
A szőlő érése és a szüret ideje230
A szőlőfürt részei231
Előkészülés a feldolgozásra232
A szőlő zúzása és sajtolása233
Fehérborkészítés234
Vörös- és sillerborkészítés236
A must cukortartalmának megmérése (fokolása)238
Újborok édességének megtartása239
A szőlőtörköly felhasználása239
A bor kezelése241
A borok életkor, szín és minőség szerinti elnevezése241
A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük242
Az alkoholtartalom meghatározása243
Egyszerű borkezelési eljárások245
Töltögetés246
Fejtés247
Kénezés250
A borok házasítása252
Savcsökkentés (savtompítás)252
A bor íz-, illet- és színhibáinak javítása254
Derítés255
Szűrés257
Borbetegségek és borhibák258
Borbetegségek258
Borhibák261
Hasznos tudnivalók
A szőlő termékeinek felhasználása a háztartásban265
Szőlőeltartás264
Szőlőíz készítés268
A must tartósítása268
Töményített (sűrített) must készítése269
Csemegeborok és ürmösborok házi készítése269
Borecetkészítés270
A szőlőtermő munkanaptára271
Borvidékek, bortermőhelyek276
75 szőlőfajta jellemző tulajdonságai288
Hasznos tudnivalók táblázatokban298
Továbbképzésre ajánlható irodalom313
Tárgymutató314

Prohászka Ferenc

Prohászka Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Prohászka Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv