821.384

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

Szőlőművelés és borgazdaság

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 383 oldal
Sorozatcím: Mezőgazdasági szakkönyvtár
Kötetszám: 10
Nyelv: Magyar 
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 1000 példányban, 146 fekete-fehér ábrával illusztrálva.

Tartalom

I. rész. Szőlőművelés
ELSŐ FEJEZET
A szőlőművelés népgazdasági jelentősége 3
MÁSODIK FEJEZET
A szőlő környezetének tényezői
Éghajlati tényezők 5
Talajtényezők 9
Üzemi tényezők szerepe 13
HARMADIK FEJEZET
A szőlőnövény részei és életműködése
A szőlőnövény részei 16
A gyökérzet 17
A tőke részei 19
A vessző 20
A rügy 21
A hajtás és levél 22
A szőlő virága és termése 26
A szőlő életműködése 29
Táplálkozás és tápanyagszállítás 29
A szőlő szakaszos életműködése 30
NEGYEDIK FEJEZET
Fajtaismeret
1. Hazai (európai) fajták 34
a) Fehérborfajták 37
Olasz rizling 37
Ezerjó 38
Furmint 38
Hárslevelű 39
Kövidinka 39
Kecskemét virága. 40
Szlankamenka fehér 41
Szlankamenka piros 41
Mézesfehér 41
Pozsonyi fehér 42
Izsáki sárfehér 42
Bánáti rizling 43
Erdei 43
Ottonel muskotály 43
b) Vörösbor fajták 44
Kadarka 44
Oportó 45
Kékfrankos 45
Nagyburgundi 45
c) Csemegeszőlőfajták 46
Saszla (Chasselas)-félék 46
Csabagyöngye 47
Szőlőskertek királynője 47
Glória 47
Erzsébet szőlő 48
2. Direkttermő szőlőfajták 48
Othelló 48
Noah 49
Delaware piros 49
Izabella 49
3. Álanyfajták 50
Ripária portalis 50
Berlandierix Riparia 51
Berlandieri x Riparia T-Koober 51
Berlandierix Riparia T 5 A 52
Berlandierix Riparia T 5 C 52
Rupestris du Lot (Monticola) 52
Chasselas x Berlandieri 41 B 52
Táblázat 51 borszőlőfajta jellemző tulajdonságairól
A Táblázat 24 csemegeszőlőfajta jellemző tulajdonságairól
ÖTÖDIK FEJEZET
A szőlő szaporítása
Ivaros szaporítás 53
Ivartalan szaporítás 53
Szaporítási eljárások 54
U Szaporítóanyag termelés 55
Hazai vesszőtermelés 55
Alanyvessző termelés 60
Gyökeres hazai- és alany vessző előállítása 62
Fásoltványok készítése 67
Porbujtás 76
2. Szaporítási módszerek 77
Bujtás 77
Döntés 79
Zöldoltás 81
Oltás tőgyökérbe 84
Oltás gyökérnyakba 86
HATODIK FEJEZET
1. A telepítés előkészítése 88
Területkiválasztás 89
Termelési cél kitűzése 92
Fajtakiválasztás 93
Nagyüzemek fajtaösszeállítása 94
Művelési és ültetési mód meghatározása 96
Szaporítóanyag-szükséglet kiszámítása 97
Szaporítóanyag biztosítása 98
Telepítési tervkészítés 99
2. A terület előkészítése telepítésre 100
Területrendezés 100
Táblák, utak kijelölése 102
Partfalak, vízlevezetők, kutak stb. építése 103
Szélfogó erdősávok létesítése a szőlőkben 106
Trágyázás, talajszerkezet helyreállítása 107
Tőkehelyek kijelölése 111
3. A telepítés végrehajtása 113
A szaporítóanyag előkészítése ültetésre. 113
Telepítés homokon 116
Telepítés kötött talajon 120
a) Oltványszőlő telepítése 120
b) Szénkénegezéssel fenntartott szőlő telepítése 123
c) Anyatelep telepítése 124
4. Fiatal ültetvények kezelése 124
5. Gyümölcsfa és egyéb köztes termelése a szőlőben 127
HETEDIK FEJEZET
A szőlő támaszberendezése
A termőszőlő támaszberendezése 129
a) Karó 130
b) Huzalos támaszberendezés 133
Anyatelep támaszberendezése 136
NYOLCADIK FEJEZET
A tőke kialakítása és művelésmódjai
A művelési módok kialakulása 140
A tőke kialakítása művelési módok szerint 142
Kopasz fejművelés 142
Csapos fejművelés 143
Bakművelés 145
Guyot-művelés 147
Alacsony kordonművelés 148
Combművelés 151
Lugasművelés 153
Termőszőlők átállítása más művelési módra 155
Szovjet módszer a szőlő gyorsított termőre fordítására 157
Szovjet szőlőművelési irányzatok 157
Új telepítések gyorstermőre fordítása 159
KILENCEDIK FEJEZET
A szőlő metszése és metszésmódjai
A metszés általános szempontjai 163
A metszés gyakorlatig végrehajtása 166
Metszési módok 168
Kopaszmetszés 169
Rövidcsapos metszés 170
Hosszúcsapos metszés 171
Szálvesszös metszés 172
Guyot-művelésü tőke metszése 174
Alacsony kordon metszése 175
Lugastőkék metszése 177
TIZEDIK FEJEZET
Trágyázás
A trágyázás alapelvei 178
Szerves trágyák 180
Istállótrágya 180
Tőzegfekáltrágya 185
Erjesztett szalmatrágya 186
Nyers szalma trágyázás 186
Keveréktrágya vagy komposzt 187
Zöldtrágya . 188
A szervestrágyázás technikája 189
Műtrágyák 190
Nitrogénműtrágyák 190
Foszfortartalmú műtrágyák 192
Káliumtartalmú műtrágyák 193
Meszezés 193
A műtrágyák érvényesülése 194
A műtrágyázás ideje és technikája 195
A trágyázás tervezése - trágyázási kísérletek 196
A szőlő szakaszos trágyázása a Szovjetunióban 199
TIZENEGYEDIK FEJEZET
A szőlő évi munkái
Fedés 200
Hadai- és alanyvessző megszedése szaporításra 203
Tőkehiányok pótlása 204
Trágyázás 207
Telkesítések rendbehozása 207
Téli munkák a szőlőgazdaságban 208
Nyitás 209
Harmatgyökerezés 210
Metszés 211
Venyigekihordás 212
Támaszberendezés pótlása, igazítása 212
Szálvesszők kikötése, porbujtások lehúzása 213
Nyári talajmunkák 214
A szőlő zöldmunkái 218
Védekezési munkák 223
Anyatelepek állandó munkái 223
TIZENKETTEDIK FEJEZET
Különleges szőlőművelési eljárások
Elhanyagolt szőlők rendbehozása 224
A szőlő ifjítása 233
A szőlő átrendezése gépi művelésre 235
A szőlők letermelése kivágás előtt 236
TIZENHARMADIK FEJEZET
A szőlő növényvédelme
A növényvédelem jelentősége és feladatai 239
A használatos védekezőszerek és elkészítési módjuk 246
a) Gombaölőszerek 246
Réztartalmú szerek 246
Bordóilé 247
Rézmészpor 249
Rézkénpor 249
Kéntartalmú szerek 249
Kénpor 249
Rézkénpor 249
Sulfarol 250
b) Rovarölő szerek 250
Nikotin 250
Paration 251
Arzéntartalmú szerek 251
Idegmérgek 252
Sárga méreg 253
Szénkéneg 253
A védekezőszerek kezelése és tárolása 253
A permetezés és porozás technikája 254
TIZENNEGYEDIK FEJEZET
A szőlő betegségei és kártevői
Kórokozók 256
Peronoszpóra 256
Lisztharmat 263
Szőlőorbánc 266
Szürkerothadás 266
Fakó rothadás 268
Pelyhes gyökérpenész 269
Szürképenész 270
Egyéb betegségek 270
Kártevők 271
Szőlőgyökértetű (Filoxéra) .271
Szőlőmoly 273
Szőlőilonca 275
Cserebogárfélék (pajorok)276
Kendermagbogár 277
Egyéb kártevők 278
Élettani betegségek 280
Sárgaság (Klorózis) 280
Elrúgás 281
A szőlő időjárásokozta károsodásai 281
Fagykárok 281
Kipállás 283
Jégverés 283
Napperzselés 283
Szélkárok 284
Talajvíz 285
Talajlehordás (erózió) 285
TIZENÖTÖDIK FEJEZET
A csemegeszőlő szüretelése, csomagolása és eltartása
Csemegeszőlő és étkezésre alkalmas borszőlő 286
Szedési ideje 286
A szedés módja 287
A szőlő osztályozása és csomagolása 287
A csemegeszőlő eltartása 288
TIZENHATODIK FEJEZET
A szüret
A szőlő érése 290
Az érést zavaró folyamatok 291
A szőlőfürt és részei 292
A szüret végrehajtása 294
Szüreti terv 294
Előkészületek a szüretre 294
A szüret ideje 295
A szőlő szedése 296
A szőlő feldolgozása 297
A feldolgozás szempontjai 297
A szőlő zúzása 298
A sajtolás 299
Fehérborok készítése 303
Vörösborok készítése 303
Sillerborok készítése 305
A must alkotórészei 305
A must fokolása 306
Táblázat a látszólagos .mustfok átszámításához; valódi mustfokra 307
Táblázat a mustfok átszámításához alkoholtartalomra 308
II. rész
Borgazdaság
TIZENHETEDIK FEJEZET
Borgazdasági üzemek berendezése és felszerelése
Borgazdasági épületek 311
Sajtóház 311
Pince 313
^Boroshordók 316
a) Fahordók 316
A fahordók anyaga és részei316
A hordó űrtartalmának kiszámítása 317
tJj hordók előkészítése 318
Az üres hordók, gondozása 319
Hibás vagy beteg hordók kezelése 320
b) Cementhórdók 321
Borgazdasági gépek és tartozékaik 322
Dugattyús szivattyúk 322
Körforgó- vagy centrifugái-szivattyúk 325
Fejtőtömlők 326
Állandó csővezetékek 327
Különféle kisebb felszerelési tárgyak 327
Fejtőedények 327
A fejtés eszközei 327
Töltögető edények 329
Különféle kisebb eszközök 330
TIZENNYOLCADIK FEJEZET
A must kezelése és erjesztése
A must kezelése erjesztés előtt 332
Erjesztéshez használt edények, felszerelések 333
A must természetes erjedése 334
Az erjedést akadályozó tényezők és az erjedésszabályozása 335
A fajélesztős erjesztés 336
A megállott erjedés újra megindítása 338
Erjedés utáni teendők 338
TIZENKILENCEDIK FEJEZET
Borkezelés
A bor fejlődése 339
Borkezelési eljárások 340
A bor egyszerű kezelése 340
a) Töltögetés 340
b) Fejtés 343
c) Kénezés 346
Iskolázó pinceműveletek 349
a) Derítés 349
b) Szűrés 353
c) Egyéb iskolázó pinceműveletek 354
Különleges borkezelési eljárások 355
Savtompítás (savcsökkentés) 355
Színtelenítés! és szagtalanítás 356
Egyéb borkezelési eljárások 356
A bor értékelése 357
A bor alkoholtartalmának meghatározása 357
A bor alkotórészei 359
A borok osztályozása és -elbírálása 359
HUSZADIK FEJEZET
Borbetegségek és borhibák 361
A bor rendellenes elváltozásai 362
Borbetegségek 362
A bor virágosodása 363
A bor ecetessége 364
Tejsavas erjedés 365
Barnatörés 365
Egériz 366
A bor megfordulása, keseredés és nyúlósodás 366
Borhibák 366
Penészíz és dohosság 366
Seprőiz 367
Feketetörés és fehértörés 367
Ritkábban előforduló borhibák 368
HUSZONEGYEDIK FEJEZET
Melléktermékek
Szőlőtörköly 369
A törköly felhasználásának módjai 369
A törköly eltevése pálinkafőzésre 370
Borseprő 371
A seprő sajtolása 371
A seprőtészta eltartása 372
A seprő kifőzése pálinkának 372
Hordóborkő 373

Prohászka Ferenc

Prohászka Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Prohászka Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Szőlőművelés és borgazdaság Szőlőművelés és borgazdaság Szőlőművelés és borgazdaság

A gerinc vászonnal pótolt, a lapélek kissé foltosak. A címlapon tulajdonosi bejegyzés látható.

Állapot:
9.800 ,-Ft
49 pont kapható
Kosárba