1.031.416

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A győri Prohászka Ottokár Katolikus Általános Iskola és Gimnázium jubileumi évkönyve

A fennállás 5. éve alkalmából/1993-1998

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Tisztelt Olvasó!
Őszinte szeretettel és nagyrabecsüléssel köszöntök mindenkit, aki azzal a szándékkal veszi kézbe ünnepi évkönyvünket, hogy iskolánk jelenét és múltját megismerje, jövőjén... Tovább

Előszó

Tisztelt Olvasó!
Őszinte szeretettel és nagyrabecsüléssel köszöntök mindenkit, aki azzal a szándékkal veszi kézbe ünnepi évkönyvünket, hogy iskolánk jelenét és múltját megismerje, jövőjén elgondolkozzon. A híres belvárosi orsolyita leányiskoláról van szó a múltban, a Prohászka Ottokár Katolikus Általános Iskola és Gimnázium név pedig a jelent és a jövőt fémjelzi. Amikor a Szent Orsolya Rend 1726-ban megalapította iskolánk elődjét, fényes és eredményes éveket alapoztak meg. Iskolánk sok jelenlegi diákjának szülője, vagy nagyszülője ebbe az épület járt, e falak között nevelődött. Erről a történetről azonban egy másik cikk szól ebben a könyvben. Az üldöztetés és szétszórattatás évei után a Szent Orsolya Rend visszaigényelte az iskolát. Mivel a működtetés személyi és anyagi feltételeivel nem rendelkezett már, a győri püspökség lett az iskola jelenkori fenntartója.
Az 1993-1994-es tanév az új felállással indult. A katolikus egyház 8 évfolyamos általános iskola működtetéséhez fogott hozzá. A katolikus általános iskolai nevelésoktatás iránti igényt jelezte, hogy sok vallásos család íratta ide gyermekét. Kezdetben persze olyan tanulók is voltak, akik nem vallási elkötelezettségből, hanem az adott helyzet elfogadása alapján maradtak az iskolában. Az akkori nagy tanulólétszám (600) emiatt és kedvezőtlen demográfiai folyamatok miatt 1996-ra lecsökkent 500 alá. Ezután azonban stabilizálódott, sőt napjainkban örvendetes növekedésnek vagyunk tanúi. Jelenleg 509 tanuló jár iskolánkba.
A tantestület is újjáalakult. Pályáztatás útján vette fel a Püspök Atya azokat a kollégákat, akik vállalva a bizonytalanságot, katolikus elkötelezettséggel kívánják Istentől kapott talentumaikat áldozatos nevelő és oktató munkával kamatoztatni. Sokunknak mély lelki katarzist jelentett, hogy a katakombás évtizedek után szabadon dolgozhatunk egyházunk és hazánk javára. A tantestületnek jelenleg 43 aktív, 10 gyesen lévő és 5 óraadó tagja van. Későbbi korok kutakodói számára leírom az iskola vezetőinek névsorát az újraalapítás évétől számítva.
Sasvári Gyula igazgató (1993-1995), Takács István igazgató (1996-), Hernádi Lászlóné igazgatóhelyettes (1993-), Török Zsuzsanna igazgatóhelyettes (1995-), Deák Margit igazgatóhelyettes (1993-1994), Kiss Zoltán igazgatóhelyettes (1993- 1994), Vereczkey Tamás atya püspöki biztos (1993-1995), Finta József atya püspöki biztos (1995-1997), Kálmán Imre atya püspöki biztos (1997-), Szabó Péterné gazdasági vezető (1993-).
A következő jelentős lépés az iskola életében az volt, amikor arról döntött a tantestület és a fenntartó, hogy gimnáziumot indítanak. Ezzel a lépéssel teljessé vált a belvárosi katolikus közoktatás. Az első gimnáziumi tanulók 1996 őszén lépték át az iskola küszöbét. Iskolánkban általános gimnáziumi képzés van.
A most folyó tanévben 25 osztály működik a Prohászkában. Tizenegy alsó tagozatos, 10 felső tagozatos és 4 gimnáziumi osztály. Az általános iskolai osztályok átlagos létszáma 19, a gimnáziumi osztályoké pedig 28. Az informatikát és háztartástant, valamint az idegen nyelveket csoportbontásban tanítjuk. Valamennyi osztályunk koedukált osztály. Az iskolában menza és alsós tanulószoba, illetve napközi működik. A hittant a délelőtti órarendbe iktatva tanítják a világi hitoktatók és az iskola lelkésze. Vissza

Tartalom

Takács István: Tisztelt Olvasó! 3
dr. Pápai Lajos: Beköszöntő 5
dr. Pápai Lajos: Prohászka Ottokár 6
Tőke Péter: Iskolánk története 8
Szabó Gézáné: Idejártam 14
Bertalan Dóra: Gyökereink 15
Eva Quittner: Az emlékezés kavicsai 16
Múlt és jelen 17
Csudai Endre: Évnyitó a győri Prohászka Ottokár iskolában 22
Pusztai László: A mi iskolánk (részlet) 24
Hernádi Lászlóné: Fatimában jártunk 26
A Szentatya Győrben 30
Czepek Júlia: Katolikus iskolába járok 33
Pákovics Enikő: Verselemzés 35
Elsőáldozás 42
Módly Zoltán: Vergilius nőalakjai 44
Jakab Gábor: Giesswein Sándor pályakezdése, 50
Engedjétek hozzám 57
Rákász Dániel: Szombati kirándulás a 6. a-ban 58
Tőke Péter: Kettőszázhetven év 61
Prohászka Ottokár: A mélység ereje 71
A Szűzanya győri kegyképe 73
Tanítónk Krisztus 75
Őrfi Mária: Lángolj és világíts 76
Szomor Gábor: Az informatika oktatása iskolánkban 82
Szabó Péterné: Boldog Apor Vilmos 84
Mustármag 88
Norberta nővér: Rendházunk temploma 90
TE DEUM 1997 91
Versenyek 96
Szent Gellért-díjas nevelőink 98
Osztályfényképek 99
Tantestületünk 124
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv