1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Középkori freskók Gömörben

Szerző
Szerkesztő
Fordító

Kiadó: Méry Ratio Kiadó
Kiadás helye: Pozsony
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 94 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 30 cm x 22 cm
ISBN: 80-88837-39-1
Megjegyzés: Színes fotókkal, reprodukciókkal illusztrálva. Angol és szlovák nyelvű ajánlással, képaláírással és összefoglalóval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Örömmel ajánlom az olvasónak Dr. Prokopp Mária „Középkori freskók Gömörben" című könyvét. Teszem ezt annál inkább, mivel a könyv létrejöttében nagy szerepe volt az Európa Tanács 2000. évi... Tovább

Előszó

Örömmel ajánlom az olvasónak Dr. Prokopp Mária „Középkori freskók Gömörben" című könyvét. Teszem ezt annál inkább, mivel a könyv létrejöttében nagy szerepe volt az Európa Tanács 2000. évi strasbourgi „Közös kincseink" című kiállításának.
A kiállításnak kettős üzenete volt. Az Európa Tanács egyik alapdokumentuma az 1954-ben Párizsban aláírt Európai Kulturális Egyezmény. Az egyezmény egyik vezérgondolata a tagállamok egymás kultúrájának és történelmének jobb megismerése a kulturális együttműködés segítségével. Európa szerencsésebb felében nagyon keveset tudnak Közép-Európa gazdag kultúrájáról. A kiállítás a reveláció erejével hatott azokra, akik azt Strasbourgban megtekintették.
Az Európa Tanács az „Európa - közös örökségünk" jegyében mutatta be azt, ami szerves része a magyar kulturális örökségnek, egyszersmind a szlovák és az egyetemes örökségnek is: a műemlékekben páratlanul gazdag Gömör vidékét.
Az együttműködés, egymás megismerése vezet el a megértéshez, a békességhez. Ezt a dimenziót jelzi, hogy mind a magyar, mind a szlovák külügyminiszter üzenetet küldött Strasbourgba a kiállítás megnyitójára.
Walter Schwimmer, az Európa Tanács főtitkára mondta a kiállítás megnyitóján:
„Igazán örömteli ez az esemény. Nem csak azért, mert együtt lehetünk ezen a csodálatos kiállításon, de azért is, mert tapasztalhatjuk az olyan együttműködés eredményét, amelyről nap, mint nap beszélünk és teszünk is érte, ám amelynek a gyümölcsét nincs mindig alkalmunk személyesen látni.
Hála két tagállamunk szoros együttműködésének, elragadó látványban lehet részünk. A kiállítás különleges freskók megismerésére hív minket, amelyek - legalábbis előttünk - sokáig rejtve voltak Európa szívének gótikus templomaiban. Bár ma két külön országban találhatók, a freskók azt a kulturális kölcsönhatást és fejlődést mutatják be, amely egy régió sajátja volt. így pontosan az Európa Tanács kampányának egyik fő gondolatát hangsúlyozzák: „Európa - közös örökségünk." Az egész vállalkozás sok tekintetben példamutató, elsősorban a közös hagyatékkal foglalkozó, határokon átnyúló kezdeményezések számára. A kiállítás tehát mind politikai, mind művészeti szempontból jelentős."
Remélem, sokan elolvassák a könyvet, és felkerekednek, hogy felkeressék a lapjain bemutatott európai jelentőségű falképeket. Vissza

Prokopp Mária

Prokopp Mária műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Prokopp Mária könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv