1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Protokoll az üzleti életben

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Marketing Tanszék
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 249 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A társadalom napjainkban fokozott érzékenységet mutat az illem, etikett, protokoll és viselkedéskultúra iránt. Erősödik az igény a modern üzleti életbeli protokoll, a rendezvényszervezésben... Tovább

Előszó

A társadalom napjainkban fokozott érzékenységet mutat az illem, etikett, protokoll és viselkedéskultúra iránt. Erősödik az igény a modern üzleti életbeli protokoll, a rendezvényszervezésben otthonosan mozgó képzett szakemberek alkalmazására. Akik az üzleti kapcsolatok építésében felkészültségükkel jól érvényesítik céljaikat, tisztában vannak az alapvető hagyományokkal, de ismerik az új technikákat, eszközöket is. A protokoll nemcsak a diplomácia és a közintézmények számára igényelt és elvárt követelmény, hanem az üzleti életben is egyre inkább a siker záloga.
A tantárgy oktatásával nyitunk lehetőséget az üzleti szféra leendő szakembereinek, hogy az üzleti élet sikeres képzett szervezőivé váljanak. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ 3
I. FEJEZET: ALAPFOGALMAK 4
1. Társadalmi kapcsolatok
1.1. Az illem
1.2. Az etikett
1.3. A protokoll
2. Társadalmi érintkezés
3. A viselkedéskultúra történetéből
II. FEJEZET: A VISELKEDÉS ALAPJAI 9
1. Viselkedéskultúra, kultúrált viselkedés
1.1. A viselkedéskultúra
1.2. A kultúrált viselkedés
2. A társadalmi változások hatásai a viselkedéskultúrára
3. Viselkedést befolyásoló tényezők, szokások
4. A viselkedés, formai és tartalmi követelményei
4.1. A kultúrált megjelenés és fellépés alapkövetelményei
4.2. Az első benyomás jelentősége
4.3. Benyomáskeltési stratégiák kialakítása
4.4. Értékelési hibák és következményeik
4.5. Az öltözködés viselkedés-szabályozó szerepe
4.6. Dress code
4.7. Ápoltság, higiénia
5. Viselkedés és személyiség
5.1. Szerep- és helyzetfüggő viselkedés
5.2. Nemekre jellemző viselkedésformák
5.3. A beállítódás és a viselkedés kapcsolata
5.4. Az önismeret és az emberismeret hatása a viselkedésre
6. A személyiség
6.1. A személyiség fejlődése
6.2. Az önismeret fejlesztése
6.3. Nyitottság és rugalmasság
7. Személyiség és érvényesülés
7.1. A tekintély megszerzésének fontossága az üzleti életben
7.2. A meggyőzés eszközei
7.2.1. Magabiztosság
7.2.2. Ruházat és külső megjelenés
7.2.3. Fizikai állapot
7.2.4. Fellépés
8. Általános viselkedési szabályok
8.1. Köszönési formák
8.2. Megszólítás, magázás, tegezés
8.3. Bemutatkozás
8.4. Bemutatás
8.5. Pontosság
8.6. Dohányzás
III. FEJEZET: KAPCSOLATTEREMTÉS-KAPCSOLATTARTÁS 50
1. A kommunikáció
1.1. Verbális kommunikáció
1.1.1. A beszéd és viselkedés összefüggése
1.1.2. Beszédstílusok
1.1.3. Kerülendő és ajánlott beszédtémák
1.1.4. Beszélgetést zavaró tényezők
1.1.5. Kommunikáció személyesen és telefonon
1.1.6. Kommunikáció vezetékes és mobil telefonon
1.2. Non-verbális kommunikáció
1.2.1. A non-verbális kommunikáció funkciói
1.2.2. Non-verbális üzenetek értelmezése
1.2.3. A verbális és non-verbális kommunikáció sajátosságai a különböző országokban
1.3. írásos kommunikáció
1.3.1. A magánlevél
1.3.2. A hivatalos levél
1.3.3. Az üzleti levelezés
1.3.4. Az Internet
1.3.5. E-mail
1.3.6. Telefax
1.3.7. SMS
1.3.8. MMS
2. Az üzleti tárgyalás
2.1. Tárgyalási helyzet
2.2. Konfliktusok
2.3. Az érdekek
2.4. Tárgyalási fázisok
2.5. A hatalom szerepe
2.6. A sikeres tárgyalás alapjai
3. Horizontális és vertikális kapcsolatok
3.1. Az üzleti arculat kialakításának fontossága
3.1.1. Az üzleti és személyes arculat összehangolása
3.1.2. Az arculatépítés eszközei
3.1.3. Az arculatépítésért felelős csoport tevékenysége, feladatai
3.1.4. A kialakított arculat megőrzése, folyamatos fejlesztése
IV. FEJEZET: A PROTOKOLL ESEMÉNYEK SZINTJEI 89
1. A protokoll jelentősége
2. Protokoll a külügyminisztériumban
3. Az állami és önkormányzatok protokoll eseményei
3.1. Nemzeti ünnepek
3.2. Katonai díszszemle
3.3. Emlékmű-, szoboravatás
3 4, Koronázási ünnepség
3.5. Díszünnepség - díszelőadás
3.6. Akadémiai ülések, ünnepségek
3.7. Kiállítás megnyitása
V. FEJEZET: DIPLOMÁCIAI PROTOKOLL 94
1.1. A diplomáciai képviselők és képviseletek
1.1.1. A diplomáciai képviselők megbízatása
1.1.2. A képviseletvezető
1.1.3. Az agrément
1.1.4. A megbízólevél
1.1.5. Az ideiglenes ügyvivők
1.1.6. A Diplomáciai Testület
1.1.7. A Diplomáciai Testület névsora
1.1.8. A doyen
1.1.9. A diplomáciai képviselet személyzete
1.1.10. Kapcsolatok a fogadó állam külügyminisztériumával
1.1.11. Különleges megbízatások, küldetések
1.2. A rangsorolás
1.2.1. A rangsorolásról általában
1.2.2. A Diplomáciai Testület rangsorolása
1.2.3. Rangsorolás a külképviseleten belül
1.2.4. Különleges megbízatású képviselők rangsorolása
1.2.5. Magas szintű küldöttségek rangsorolása
1.3. Szertartásrendek
1.3.1. A nagykövet megbízólevelének átadása
1.3.2. Nemzetközi szerződések, közös nyilatkozatok aláírása
1.3.3. A nemzetközi szerződést megerősítő (ratifikációs) okmányok kicserélése
1.3.4. Újév a diplomáciai életben
1.3.5. A "Cerele"
1.3.6. Kitüntetések
1.3.6.1. A kitüntetésekről általában
1.3.6.2. A kitüntetések viselési rendje
1.3.6.3. Kitüntetések kölcsönös adományozása államközi viszonylatban
1.3.6.4. Magyar állampolgárok külföldi kitüntetése, külföldi állampolgárok magyar kitüntetése
1.3.6.5. Kitüntetés ünnepélyes átadásának szertartása
1.4. Idegen államok "Hadsereg Napi" rendezvényei
1.5. A diplomáciai öltözködés szabályai
1.6. Női protokoll
1.6.1. Női protokoll a Diplomáciai Testület körében
1.7. Személyes érintkezés
1.7.1. A látogatás
1.7.2. A névjegyhasználat
1.8. Filmbemutató idegen képviselet rendezésében
1.9. Hangverseny diplomáciai képviselet rendezésében
1.10. Egyéb gyakorlati protokolláris kérdések
1.10.1. Lobogózás, zászlóhasználat, állami címer használata
1.10.1.1. A gépkocsi-zászló használata
1.10.1.2. Zászlózás szabályai nemzetközi ünnepségek, kongresszusok és konferenciák alkalmával
1.10.2. Hivatalos gyász
1.10.3. A részvét látogatásról általában
1.11. Különleges ültetési rendek
VI. FEJEZET: AZ ÁLLAMI-ÜZLETI PROTOKOLL ESEMÉNYEK ESZKÖZTÁRA,
HASZNÁLATUK 117
1. Protokoll lista
2. Protokoll archívum
3. Országtábla, zászló
3.1. Országtábla
3.2. Zászló
3.3. Névtábla
4. Meghívó
5. Névjegy
6. Kitűző
7. Ültetési eszközök
7.1. Ültetési tabló-térkép
7.2. Az ültető kártya
7.3. Asztali névtábla
8. Menükártya
9. Pohárköszöntő írásban
10. Étkezési kupon
11. Eligazító tábla
12. Parkolójegy
13. A térkép
14. Belépőjegy
15. Virág
15.1. Virágajándék
15.2. Asztali virágdísz
15.3. Teremdíszítés Virággal
16. Programfüzet
17. Forgatókönyv
18. Az ajándék
18.1. Az állami ajándék
18.2. Személyi ajándék
VII. FEJEZET: A PROTOKOLL ÉS ÜZLETI RENDEZVÉNYEK 133
1. Rendezvények meghatározása, célja, szervezése, jellemzői
2. Nemzetközi megarendezvények
2.1. Világkiállítások
2.2. Karneválok, fesztiválok
2.3. Sport, óriás rendezvények
2.3.1. Olimpiai játékok
2.3.2. Futball világbajnokságok (Mundiál)
2.3.3. A világ nagy autóversenyei
2.3.4. Nemzetközi teniszversenyek
2.3.5. Körversenyek kerékpárral
2.4. Kulturális nagyrendezvények
2.5. Történelmi mérföldkövek
2.6. Klasszikus mezőgazdasági és kereskedelmi vásárok
2.7. Jelentős politikai események
2.7.1. A Pápa utazásai
2.7.2. Királyok, államfők és kormányfők utazásai
2.8. Nemzetközi megarendezvények
3. Rendezvények csoportosítása
4. Előadás
3.6. Fórum
3.7. Kiállítás
3.8. Bemutató
4. Üzleti rendezvények
4.1. Ankét
4.2. Bál
4.3. Bankett
4.4. Bemutató
4.5. Börze
4.6. Estély
4.7 Fesztivál
4.8. Gála
4.9. Parádé
4.10. Show
4.11. Party
4.12. Találkozó
4.13. Tutoriále
4.14. Ünnepség
4.15. Vándorgyűlés
4.16. Vigalom
5. Üzleti rendezvények feltételei
5.1. Helyszín kiválasztása
5.2. Személyi háttér
5.3.1. Szervezeti egységek stábok rendszere
5.3.2. Külső szolgáltatók
5.3.3. A rendezvényhez szükséges eszközök
5.3.4. Rendezvények és média
5.3.5. Sajtóterv
6. A rendezvényszervezés folyamata és lebonyolítása
6.1. Programok
6.1.1. Szakmai
6.1.2. Társadalmi
6.1.3. Turisztikai
6.2. Forgatókönyvek
6.2.1. Főforgatókönyv
6.2.2. Részforgatókönyvek / stábok/
6.2.3. Helyszín szerinti forgatókönyvek
7. A rendezvények biztonsága
7.1. Helyszín biztonsága
7.2. Vagyonbiztonsága
7.3. Személyi biztonság
8. A rendezvények zárása, értékelése, teendők a rendezvény után
8.1. Értékelés összegzése
8.2. Zárójelentések
8.3. Pénzügyi elszámolás
8.4. Követő levelek-dokumentumok
8.5. Archívum-dosszié
9. Rendezvények és médiák
9.1.1. Sajtóterv
9.1.2. Kommüniké
9.1.3. Sajtókonferencia
9.1.4. Sajtóreggeli
9.1.5. Szükségletterv
VIII. FEJEZET: GASZTRONÓMIA 165
1. Gasztronómiai ismeretek
1.1. Gasztronómia kialakulása, fogalomrendszere
1.2. A modern gasztronómia
2. A magyar konyha
2.1. A magyar konyha ételei csoportonként
2.1.1. Előételek
2.1.2. Levesek
2.1.3. Húsételek
2.1.4. Halételek
2.1.5. Köretek
2.1.6. Saláták
2.1.7. Tészták és egyéb édességek
2.1.8. Sajtok
3. Ételeink tálalása, felszolgálása
3.1. Svájci felszolgálási mód
3.2. Francia felszolgálási mód
3.3. Orosz felszolgálási mód
3.4. Angol felszolgálási mód
4. Italok fajtái
4.1. Alkoholtartalmú italok
4.1.1. Borok
4.1.2. Magyarország borvidékei
4.1.3. Borok fő típusai
4.2.1. Sörök
4.2.2. Sörök típusai
4.3. Rövid italok, párlatok, likőrök
4.3.1. Párlatok
4.3.2. Likőrök
4.3.3. Egyéb készítmények
4.4. Báritalok
4.4.1. Koktélok
4.4.2. Szíverősítő italok
4.4.3. Koblerek
4.4.4. Fizzék
4.4.5. Flippek
4.5. Alkoholmentes italok
4.5.1. Gyümölcs, zöldség levek
4.5.2. Szörpök
4.53. Szénsavas üdítőitalok
4.5.4. Ásványvizek
5 Nemzetek konyhája és étkezési szokásai
51 A francia konyha
5.2. A német konyha
5.3. Az angol konyha
5.4. Az olasz konyha
5.5. Az osztrák konyha
5.6. A svájci konyha
5.7. A Benelux államok konyhája
5.8. A skandináv népek konyhája
5.9. Spanyol és portugál konyha
5.10. Orosz konyha
5.11. Lengyel konyha
5.12. Bulgár- görög konyha
5.13. Török- Román konyha
5.14. Távol-keleti konyhák
5.14.1. Kínai konyha
5.14.2. Japán konyha
5.14.3. Indiai konyha
6. Speciális étkezési igények
6.1. Vegetarianizmus
6.2. Vallások és étkezés
6.2.1. A zsidó vallás és ünnepei
6.2.2. Katolikus vallás és ünnepei
6.2.3. Iszlám vallás és ünnepei
7. Rendezvényekhez kapcsolódó vendéglátási formák
7.1. Álló alkalmak
7.1.1. Fogadás
7.1.2. Koktél parti
7.1.3. Kerti parti
7.1.4. Grill parti
7.2. Ültetett alkalmak
7.2.1. Villásreggeli
7.2.2. Brunch
7.2.3. Üzleti munkaebéd vacsora
7.2.4. Ötórai tea
7.2.5. Dísz jellegű ültetett formák
7.3. Vegyes alkalmak
7.4.1. Új formák alkalmazása
7.4.2. Ünnepi alkalmak
7.4. Ültetési rend, asztalformák
7.5. Menüsor összeállításának szempontjai
IX. FEJEZET: KÜLFÖLDI DELEGÁCIÓ /VENDÉG/ ÉRKEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS
FELADATOK 236
1. Látogatás szükségessége, létrejöttének folyamata
2. A látogatás célja, egyeztetés, döntés, előkészítés
X. FEJEZET: MAGYAR DELEGÁCIÓ KÜLFÖLDI ÚTJÁVAL KAPCSOLATOS
TEENDŐK 240
1. Az előző fejezettől eltérő teendők
2. A személyek kiválasztása, felkészítés, szükségletek
FELHASZNÁLT IRODALOM 241

Molnár György

Molnár György műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Molnár György könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv