1.034.674

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Építész karikatúrák

Szerkesztő
Grafikus

Kiadó: Országos Műemléki Felügyelőség Magyar Építészeti Múzeuma
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 67 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal. Melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szűkebben vett építész szakma jeles képviselőiről készült karikatúrákból legfeljebb a zárt közösségek tagjai számára rendeztek bemutatókat. A főváros új építészeti hivatalai, melyek az... Tovább

Előszó

A szűkebben vett építész szakma jeles képviselőiről készült karikatúrákból legfeljebb a zárt közösségek tagjai számára rendeztek bemutatókat. A főváros új építészeti hivatalai, melyek az 1948-1949-es években alakultak meg, magukhoz vonzották azt az építész gárdát, akik közel 30 évig úgy elméletileg, mint a gyakorlatban meghatározták a magyarországi építészet lehetőségeit a tervezés és a kivitelezés területén.
Hoch István, aki részese volt ennek a küzdelemnek - túl azon, hogy mint tervező is közreműködött a II. világháború utáni újjászervezés feladataiban - különleges rajzi tehetsége révén meglelte azt a rajzos kifejezést, amellyel megörökíthette építész-művész kortársait egy különleges művészeti műfaj, a karikatúra formájában.
Magyarországon ennek a rajzos műfajnak több évtizedes hagyományai vannak - mindenekelőtt a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói által a múlt század végétől szerkesztett "Megfagyott muzsikus" c. élclap alapján.
Hoch István azonban újra kezdte 1948-tól - egy új társadalmi berendezkedés hatására - azt a munkát, mely a kiállítás törzsanyagát képezi.
Kiállításunk anyagaként bemutatott közel 150 karikatúra csupán egy töredéke Hoch István hasonló jellegű rajzi anyagának. Ismert, hogy sok magyar építész, művész és magánszemély birtokában vannak hasonló ábrázolások, de az itt kiállítottakon, kifejezetten az építész szakma olyan képviselői jelennek meg, akik úgy az utókor, mint a rajzokat készítő Hoch István számára is fontos személyiségek voltak. Vissza

Tartalom

I. Előszó: Pusztai László 5
II. A műfaj előzményei, építészeti karikatúrák Magyarországon a 19-20. században (Pusztai László) 6
III. Hoch István az építész és karikaturista rajzoló (Fülöp Csilla) 9
IV. A kiállításon szereplő építészek, művészek és hivatali dolgozók életrajzi adatai 11
V. Képek jegyzéke 40
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv