A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

A hajdúk a magyar történelemben II.

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Hajdú-Bihar megyei Múzeumok Igazgatósága
Kiadás helye: Debrecen
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 84 oldal
Sorozatcím: Hajdú-Bihar megyei Múzeumok közleményei
Kötetszám: 19
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva, egy kihajtható melléklettel. Német és francia nyelvű összefoglalókkal, illetve az első cikk latin nyelvű is.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Studia ad historiam haidonum

A fenti címet kellene adni ennek a hajdúk életével foglalkozó kötetnek, mert a hajdúkra, a Hajdúságra vonatkozó kutatások időnkénti eredményeit adja közre. Azonban A... Tovább

Előszó

Studia ad historiam haidonum

A fenti címet kellene adni ennek a hajdúk életével foglalkozó kötetnek, mert a hajdúkra, a Hajdúságra vonatkozó kutatások időnkénti eredményeit adja közre. Azonban A hajdúk a magyar történelemben II. címet kapta kiadványunk, egyrészt jelezve, hogy folytatása kíván lenni a Déri Múzeum által 1966-ban kiadott füzetnek, másrészt hangsúlyozva, hogy a jövőben folytatása várható. Bár ez a cím nem szerencsés, hiszen csak a magyar történelem keretein belül kíván foglalkozni a hajdúk kérdéseivel, holott éppen a modern kutatások tárták és tárják fel a magyar hajdúság előzményeit, nemzetközi kapcsolatait és ami ugyancsak lényeges mozzanat: nemcsak történeti vonatkozásban, hanem néprajzilag, statisztikailag, demográfiailag, szociológiailag stb. is.
A kiadványcímben való bizonytalanság azonban nem lehet akadály a kutatási eredmények közreadása előtt és éppen ezért hisszük, hogy nem is esik majd különösebb kifogás alá. A jelen kiadványban közreadott adatközlések, tanulmányok eredetileg a Déri Múzeum 1969-70. évkönyvében jelentek meg. Múzeumunk kevés példányszámban megjelenő, eléggé drága, főleg hazai és külföldi cserekapcsolatok kielégítésére szolgáló évkönyv kötetei azonban nem jutnak el a nagyközönséghez. Az említett okokon kívül még azért sem, mert évkönyveink vaskos kötetei a múzeumban művelt minden tudományágból közölnek írásokat, kutatási eredményeket, amelyek nagy része érdektelen a hajdúsággal foglalkozók - a helytörténet iránt érdeklődők - számára. Nap mint nap érezzük az egyre növekvő és egyben mélyülő, szakmailag mind igényesebbé váló érdeklődést a komplex értelmezésű helytörténet iránt. Ezért határoztuk azt, hogy évkönyveinknek a legújabb hajdúkutatással foglalkozó közleményeit, amelyek azok eredményeivel foglalkoznak, külön is kiadjuk, mint ahogy az ebben az esetben is történt.

Dankó Imre Vissza

Tartalom

Előszó
Benda Kálmán - Kenéz Győző: Barbino generális jelentése a Bocskai-szabadságharcról5
Rácz István: A Hajdúkerület 1790. évi követi utasítása31
Varga Antal: Csuka Sámuel, a "néplázasztó"45
Masits László: Kismarja XVII. századi ezüst pecsétnyomója55
É. Kiss Sándor: A hajdúhadházi "Ócska" templom73
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv