1.035.018

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A zöldségtermesztés, -tárolás, -értékesítés szervezése és ökonómiája

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A gyümölcstermesztés, -tárolás, -értékesítés szervezése és ökonómiája után ez a kötet a zöldségfélékkel kapcsolatban tárgyalja a szükséges ismereteket. Ez a mű is a gazdálkodó számára legfontosabb szempont, a gazdaságosság alapján ismerteti a zöldségek termesztését, tárolását, és az értékesítés lehetőségeit. Bemutatja az ültetvények létesítésének költségeit, a támogatások és hitelfelvételek rendszerét. Foglalkozik a fajtaválasztékkal, a technológiai, tárolási, előfeldolgozási, csomagolási folyamatok szervezésével.
A részletesen tárgyalt növények: a szabadföldi paradicsom, a zöldpaprika, az uborka, a gyökérzöldségek, a torma, a vöröshagyma, a fokhagyma, a dinnye, a spárgatök, a káposztafélék, a salátafélék, a zöldborsó, a zöldbab, a spárga, a fűszerpaprika, a csemegekukorica, az újburgonya, a gomba.

Tartalom

Előszó5
Zöldségtermesztésünk helyzete, feltételrendszere6
Erdész Ferencné: A zöldségágazat helye, szerepe6
A világ és Európa zöldségtermesztésének változása7
A zöldségtermelés hazai helyzete11
Juhász Anikó: Kivitelünk a zöldségágazatban17
Zöldségkivitelünk növekedése18
Zöldségkivitelünk szerkezete20
Az exporttámogatások változása21
A változó vámterhek hatása exportunkra22
Kristóf Lászlóné: A zöldségágazat versenyképessége az Európai Unióban24
Versenyképességünk növelésének lehetőségei24
Versenyképességünk növelésének feltételei a kivitelben26
A versenyképesség növelésének feltételei a belső piacon27
A Nemzeti Fejlesztési Terv és szerepe a versenyképesség javításában27
Kristóf Lászlóné: A zöldségtermesztés fejlesztése28
Ledó Ferenc: A zöldséghajtatás jövője29
A fejlesztés kérdései30
Győrfi Júlia: A magyar gombatermesztés31
Zentai Ákos: Az integrált zöldségtermesztés32
Az integrált növényvédelem és technológia33
Zentai Ákos: Az ökológiai zöldségtermesztés mint lehetőség36
Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Program és az ökológiai, illetve integrált zöldségtermesztés39
Mezei Melinda: Az ökológiai zöldségtermesztés ökonómiai összefüggései39
Az ökológiai gazdálkodás támogatási rendszere43
Holló Márta: Vidékfejlesztés és a zöldségtermesztés46
A vidékfejlesztés támogatása47
Z. Kiss László: Beruházások a zöldségtermesztésben49
A beruházások pénzügyi forrásai50
A hitel mint a saját forrás megelőlegezése53
Beruházások és a föld összefüggései55
Juhász Mária: A beruházás gazdaságossága56
Tompos Dániel: A zöldpaprika kőzetgyapotos hajtatási beruházásának vizsgálata59
Farkas Ilona: A zöldségtermesztés munkaerőigénye61
Z. Kiss László: Szakember-ellátottság, szaktanácsadás64
Z. Kiss László: Gépek, épületek, eszközök a zöldségtermesztésben64
A zöldségtermesztés forgóeszköz-szükséglete67
A zöldfélék termesztéstechnológiájának szervezése, ökonómiája68
Z. Kiss László: A zöldségtermesztés jelentőpsége68
Rédai István: Az öntözés szervezése és ökonómiája68
A víz mint biológiai és ökonómiai tényező71
Az öntözéstervezés vállalati összefüggései74
Az öntözés ökonómiai összefüggései75
Az öntözés beruházási és üzemelési költségei76
Az öntözés költségei és hatékonysága77
Horánszky Zsigmond: Csepegtető öntözés a zöldségtermesztésben78
Szabó István: Talajművelés és tápanyagpótlás a zöldségtermesztésben81
A termőhely megválasztása81
Trágyázás82
Talajművelés és terület-előkészítés83
Z. Kiss László: A tápanyagpótlás szabályozása az EU-ban85
Deme Pál: A szabadföldi paradicsomtermesztés ökonómiája86
A termesztés szervezése87
A termesztés ökonómiai értékelése91
Erdész Ferencné: A zöldpaprika-termesztés ökonómiája93
A termesztés szervezése93
A termelés jövedelmezősége96
Füstös Zsuzsanna: Az uborkatermesztés ökonómiája98
A termesztés szervezése100
A termesztés ökonómiai értékelése105
Z. Kiss László: A gyökérzöldség-termesztés ökonómiája107
A termesztés szervezése és ökonómiája110
A termesztés költsége és jövedelme116
A hajtatott sárgarépa és petrezselyem jövedelmezősége116
Rácz Péter: A tormatermesztés ökonómiája117
A termesztés szervezése120
A termesztés költsége és jövedelmezősége122
Füstös Zsuzsanna: A vöröshagyma-termesztés ökonómiája126
A termesztés technológiája és szervezése129
A termesztés ökonómiai értékelése132
Füstös Zsuzsanna: A fokhagymatermesztés ökonómiája134
A termesztés szervezése136
A termesztés ökonómiai értékelése138
Marsalek Sándor - Tégla Zsolt: A dinnyetermesztés ökonómiája140
A termesztés szervezése142
A termesztés költségei és jövedelmezősége146
Z. Kiss László: A spárgatöktermesztés szervezése és ökonómiája148
A termesztés szervezése149
A termesztés költsége és a jövedelmezősége149
Z. Kiss László: A káposztafélék termesztésének ökonómiája150
A termesztés szervezése152
A termesztés kdöltsége és jövedelmezősége154
Michael Krackhardt - Fehér Marianna: A salátafélék termesztésének ökonómiája155
A termesztés szervezése158
A termesztés ökonómiai értékelése161
Deme Pál: A zöldborsótermesztés ökonómiája165
A termesztés szervezése167
A termesztés ökonómiai értékelése171
Deme Pál: A zöldbabtermesztés ökonómiája172
A termesztés szervezése174
A termesztés ökonómiai értékelése175
Fehér Béláné: A spárgatermesztés ökonómiája177
A termesztés szervezése179
A termesztés jövedelmezősége187
Erdész Ferencné: A csemegekukorica-termesztés ökonómiája193
A termesztés szervezése194
A termesztés jövedelmezősége200
Győrfi Júlia: A gombatermeszté-s ökonómiája200
A termesztés szervezése201
A termesztés jövedelmezősége204
Megyeri Sándor: Kisüzemi fátyolfóliás szabadföldi karfioltermesztés207
Dobos Ferenc: A palántanevelés szervezése és ökonómiája210
A beruházás tervezése211
A palántanevelés ökonómiája214
Ledó Ferenc: A hajtatott zöldségtermesztés szervezése és ökonómiája217
A zöldpaprika-hajtatás hozama, költsége és jövedelme 219
A zöldpaprika kőzetgyapotos hajtatásának jövedelmezősége223
A paradicsomhajtatás hozama, költsége és jövedelme225
A kínai kel hajtatásának hozama, költsége és jövedelme226
A zöldséghajtatás és hatékonysága a dél-európai országoskban227
Megyeri Sándor: Paradicsomhajtatás fóliasátorban228
Z. Kiss László: A zöldségtárolás szervezése és ökonómiája232
Z. Kiss László: A zöldségtárolás szervezése232
A tárolás szervezése235
A káposztafélék tárolása240
A tárolás jövedelmezősége241
A gyökérzöldségek tárolása241
A tárolás ökonómiája242
A hagymafélék tárolása245
A tárolás ökonómiája246
A levél- és szárazzöldségek tárolása246
A tárolás ökonómiája247
A spárga tárolása247
A tárolás ökonómiája248
A tökféle zöldségek tárolása248
A tárolás ökonómiája249
A dinnye tárolása250
A tárolás ökonómiája250
A bogyós termésű zöldségfélék tárolása251
A tárolás ökonómiája252
A hüvelyes zöldségek tárolása252
A tárolás ökonómiája253
A burgonyatárolás253
A zöldségértékesítés szervezése és ökonómiája255
Erdész Ferencné: A zöldségértékesítés irányai és szervezése255
A termesztés, értékesítés, feldolgozás koordinációi a zöldség-gyümölcs ágazatban258
A nagybani piacok szerepe262
Értékesítési áruház láncnak263
Termelői értékesítő szervezetek264
Termelői értékesítő szervezetek (TÉSZ-ek) Magyarországon268
Bálint János - Juhász Mária: Versenyképességi elemzés és alkalmazása a zöldségpiacon269
Porter "öt erő" modellje270
Porter gyémántmodellje273
Sikeres versenystratégiák275
A tapasztalati görbe276
A marketing szemléletű SWOT analízis alkalmazása278
Szűk keresztmetszet279
A magyar termékek versenyképessége külföldi szemmel280
Az ösztönzés és a minőség a zöldségtermesztésben281
Z. Kiss László: A bérezés és az ösztönzés a zöldségtermesztésben281
Az ösztönzés és szerepe a mezőgazdasági vállalkozásokban282
Z. Kiss László: A minőségjavítás szerepe és lehetőségei a zöldségértékesítésben 284
Kollár Gábor: Minőségirányítás a zöldségtermesztésben287
Minőségirányítási rendszerek287
A minőségirányítási rendszer létrehozása, elismertetése293
A minőségirányítási rendszerek alkalmazásának előnyei és hátrányai294
A minőségirányítási rendszerek továbbfejlődése295
Irodalom296
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv