1.034.690

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ökológiai gazdálkodás II.

Kertészet/Élelmiszerfeldolgozás, tárolás, minőségbiztosítás/Ökonómia és marketing

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 342 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-942-204-5
Megjegyzés: Színes fotókkal. További szerzők a könyvben.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A szerkesztő szerint sosem késő elkezdeni az ökológiai gazdálkodás elvei szerint élni, dolgozni. Okleveles agrármérnökként végzett 1973-ban, addig csak azt tanulta, minden évben többet kell termelni, több műtrágyával, több növényvédő szerrel. Még az állatok takarmányához is hormonokat, antibiotikumokat, műtrágyát (karbamidot) stb. adagoltak. A termék ára, a technológia környezetre gyakorolt hatása nem számított. Első megdöbbentő élményei '82-ben a giesseni egyetemen végzett kutatásai alatt érték. Ekkor a világ jobbik fele a nulla növekedést, a termékfelesleg csökkentését, a biotóp hálózatok kiépítését tűzte ki célul. Az egyetemi oktatás, az NGO szervezetek kikövetelték a politikától és a vegyi konszernektől a változást. Nálunk a helyzet változatlan. Szerencsére pl. a Biokultúra Egyesület megjelenése erjedést indít. A '90-es évekre már odáig jutunk, hogy a Kertészeti Egyetemen „zöld stratégia" készül. Ennek hatására és annak felismerésével, hogy a hagyományos mezőgazdasági... Tovább

Fülszöveg

A szerkesztő szerint sosem késő elkezdeni az ökológiai gazdálkodás elvei szerint élni, dolgozni. Okleveles agrármérnökként végzett 1973-ban, addig csak azt tanulta, minden évben többet kell termelni, több műtrágyával, több növényvédő szerrel. Még az állatok takarmányához is hormonokat, antibiotikumokat, műtrágyát (karbamidot) stb. adagoltak. A termék ára, a technológia környezetre gyakorolt hatása nem számított. Első megdöbbentő élményei '82-ben a giesseni egyetemen végzett kutatásai alatt érték. Ekkor a világ jobbik fele a nulla növekedést, a termékfelesleg csökkentését, a biotóp hálózatok kiépítését tűzte ki célul. Az egyetemi oktatás, az NGO szervezetek kikövetelték a politikától és a vegyi konszernektől a változást. Nálunk a helyzet változatlan. Szerencsére pl. a Biokultúra Egyesület megjelenése erjedést indít. A '90-es évekre már odáig jutunk, hogy a Kertészeti Egyetemen „zöld stratégia" készül. Ennek hatására és annak felismerésével, hogy a hagyományos mezőgazdasági „termelésnek" nincs jövője, a szerkesztő vándorútra kel a Kertészeti Egyetemre. Itt megindítja az ökológiai gazdálkodás oktatását és megalapítja munkatársaival az ország első Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszékét. Úgy gondolja, a jövőt az ifjúsággal lehet építeni, de mint a példa mutatja, az idősebb generáció sem reménytelen. Vissza

Tartalom

Előszó 325
4. Ökológiai gazdálkodás a kertészeti termelésben 327
4.1. Ökológiai gyümölcstermesztés (Timon Béla) 329
4.1.1. Az ökológiai gyümölcstermesztés helye és jelentősége 329
4.1.2. Művelési rendszerek az ökológiai gyümölcstermesztésben 341
4.1.3. Termőültetvények ápolási munkái 346
4.1.4. Az almatermesztés technológiájának alapvető műveletei 360
4.1.5. A csonthéjas termésűek termesztéstechnológiai műveletei 361
4.1.6. Bogyósgyümölcsűek ökológiai termesztése 363
4.1.7. A hagyományos technológiával kezelt ültetvény átállítása 367
4.1.8. Bioházikert 369
4.1.9. Szórványgyümölcsösök 370
4.1.10. Betakarítás, értékesítés, tárolás 371
4.1.11. Gyümölcsfeldolgozás 373
4.1.12. Fajtahasználat az ökológiai gyümölcstermesztésben
(G. Tóth Magdolna) 375
4.2. Agroforestry rendszerek 395
4.2.1. Az agroforestry jellemzői 396
4.2.2. Az agroforestry rendszerek osztályozása 396
4.2.3. A fák potenciális szerepe 397
4.24. Az agroforestry rendszerek előnyei 399
4.2.5. Az agroforestry rendszerek néhány korlátozó tényezője 400
4.2.6. Agroforestry rendszerek tervezése 401
4.2.7. Az agroforestry kezelési változatai 402
4.2.8. Sövények, élő kerítések 403
4.3. A szőlő ökológiai termesztése 410
4.3.1. Bevezetés 410
4.3.2. A terület kiválasztása 411
4.3.3. Fajtahasználat 411
4.3.4. Művelési mód 413
4.3.5. Tápanyagellátás 413
4.3.6. Vízellátás 417
4.3.7. Talajművelés 418
4.3.8. Takarónövényes művelés 419
4.3.9. Fitotechnikai műveletek 424
4.3.10. Növényvédelem 425
4.4. Ökológiai zöldségtermesztés 432
4.4.1. Bevezetés 432
4.4.2. A zöldségtermesztés általános jellemzése 432
4.4.3. A zöldségfajok ökológiai termesztése 446
4.4.4. Ökológiai termesztés a zöldséghaj tatásban 473
4.5. Ökológiai gombatermesztés 482
4.5.1. Bevezetés 482
4.5.2. Termesztett csiperkegomba 482
4.5.3. Laskagombák 485
4.5.4. Shii take 486
4.6. Ökológiai gazdálkodás a gyógynövénytermesztésben 486
4.6.1. Az ökológiai gazdálkodás jelentősége a gyógynövény ágazatban 486
4.6.2. Az ökológiai drogelőállítás helyzete Európában és hazánkban 487
4.6.3. Az ökológiai drogelőállítás általános kérdései 489
4.6.4. A termesztés legfontosabb lépései 490
4.6.5. Betakarítás utáni műveletek 496
5. Ökonyersanyagok és feldolgozott élelmiszerek minősége, minősítése 499
5.1. Minőségbiztosítási rendszerek 501
5.1.1. Az ISO 9000 szabványok, a minőségbiztosítási rendszerek 501
5.1.2. A minőségbiztosítási rendszer kiépítése 505
5.1.3. A minőségbiztosítási rendszerek alkalmazásának
előnyei és hátrányai 506
5.1.4. Minőségbiztosítási rendszerek továbbfejlődése 506
5.1.5. A HACCP élelmiszerbiztonsági rendszer 507
5.2. Az ökogazdálkodás hatása az élelmiszerminőségre és -biztonságra 507
5.2.1. Élelmiszerminőség és biztonság áttekintése és szabályozása 507
5.2.2. Az öko-élelmiszerekre vonatkozó specifikus
élelmiszer-minőségi és -biztonsági szempontok 509
5.3. Bioélelmiszerek előállítása 517
5.3.1. Tartósítás 517
5.3.2. Aszalás, szárítás 519
5.3.3. Tejsavas erjesztés 522
5.3.4. Hőkezeléses tartósítás 524
5.4. Bébiételek 526
5.4.1. A termőhelyek kiválasztása 526
5.4.2. A fajta kiválasztása 527
5.4.3. Szerződéses termeltetés 528
5.4.4. A termelők ellenőrzésének rendszere 528
5.4.5. ISO 9000 minőségbiztosítási rendszer alkalmazása 529
5.4.6. A termelés minőségbiztosítási rendszere 529
5.4.7. HACCP rendszer 531
5.5. Bioborkészítés 532
5.5.1. Mi a biobor? 532
5.5.2. Általános előírások a bioborok készítéséhez 533
5.5.3. A biobor készítés főbb szempontjai 533
5.5.4. A biobor készítésnél alkalmazható eljárások
és anyagok összefoglalása 533
5.5.5. A bioborok ellenőrzése és minősítése 534
5.5.6. A bioborok piaca 535
5.5.7. A szőlőfeldolgozás 536
5.5.8. Borkészítés 539
6. Ökonómiai és marketingkérdések az ökológiai gazdálkodásban 543
6.1. Az ökológiai gazdálkodás és az externális hatások összefüggései 545
6.1.1. Az externális hatások fogalma, értelmezése 545
6.1.2. Az externális hatások közgazdasági jelentősége 548
6.1.3. Az externális hatások típusai 551
6.1.4. Az externális hatások gazdasági kezelése, internalizálása 555
6.1.5. A mezőgazdaság és a környezet kapcsolatai,
negatív és pozitív externális hatások a mezőgazdaságban 562
6.2. Az ökológiai gazdálkodás közgazdasági elemzése 566
6.2.1. A területegységre jutó hozamok 566
6.2.2. A termékek ára 569
6.2.3. A termelési költségek 570
6.2.4. A jövedelmezőség 575
6.3. Az ökológiai gazdálkodás marketingkérdései 581
6.3.2. Marketingstratégia. Hogyan segít a marketing? 582
6.3.3. A kiskereskedelem stratégiai alapelvei 584
6.3.4. A polcrendezés alapelvei 587
6.3.5. Közvetlen értékesítés 588
6.3.6. A beszállítói programok 593
6.4. Az ökológiai birtoktervezés alapjai 594
6.4.1. Az ökológiai birtoktervezés szempontjai 594
6.4.2. Az ökológiai birtoktervezés folyamata 596
6.4.3. Ökológiai birtoktervezés a „BIOPLAN" modellel 597
Függelék 619
2/2000. (i. 18.) Fvm-köm együttes rendelet 619
a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek ökológiai követelmények
szerinti előállításának, forgalmazásának és jelölésének részletes szabályairól
Fogalommeghatározások 619
Az ökológiai termelés és feldolgozás feltételei 619
Az ökológiai termelésből származó termékek jelölésének részletes feltételei 620
Az ökológiai termelés tanúsításának módja 621
A hatósági eljárásban fizetendő igazgatási szolgáltatási díjak 622
Átmeneti és záró rendelkezések 622
1. számú melléklet a 2/2000. (I. 18.) FVM-KöM együttes rendelethez 623
2. számú melléklet a 2/2000. (I. 18.) FVM-KöM együttes rendelethez 625
3. számú melléklet a 2/2000. (I. 18.) FVM-KöM együttes rendelethez 627
4. számú melléklet a 2/2000. (I. 18.) FVM-KöM együttes rendelethez 632
5. számú melléklet a 2/2000. (I. 18.) FVM-KöM együttes rendelethez 637
Irodalom 639
Tárgymutató 651
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv