A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Hrabal-emlékkönyv

Szerző
Fordító
Róla szól
Grafikus

Kiadó: Eri Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 112 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-8090-18-9
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szerző és műve
Dobossy László előszava
Szerencsés találkozás terméke e könyv: a tudós szerző és az ihletett íróművész ugyanazt a - túlzás nélkül mondhatón - sajátos cseh szellemi magatartást... Tovább

Előszó

A szerző és műve
Dobossy László előszava
Szerencsés találkozás terméke e könyv: a tudós szerző és az ihletett íróművész ugyanazt a - túlzás nélkül mondhatón - sajátos cseh szellemi magatartást képviselik, mindketten a maguk módján.
Az immár hetvenedik életévében derűsen lépdelő Radko Pytlík a cseh irodalomtudomány egyik legtermékenyebb és legötletesebb művelője. Bár hajdani professzorának - Jan Mukarovskynak - gazdag hagyatékához híven számos figyelemkeltő tanulmányt, könyvet, folyóiratcikket szentelt összehasonlító irodalomesztétikai tárgyköröknek is, eddigi életműve java termésében mégis inkább olyan jelenségek elemzését vállalta, amelyek jobbára kívül esnek a hagyományos beállítottságú irodalomtörténészek szemléletén, minthogy át- meg áthatja őket a mindennapi élet poézise s az ebből fakadó vagy ezzel rokonítható mély értelmű népi humor. így aztán Pytlík kutatásainak középpontjába szinte természetszerűleg sokáig leginkább Jaroslav Hasek élettörténetének és fölöttébb problematikus életművének a vizsgálata került. A szerteágazó Hasek-jelenségről írt könyvei, résztanulmányai és bibliográfiai összeállításai méltán biztosítottak szerzőnknek széles körű nemzetközi elismerést; az e témáról írt első, kimerítően összefoglaló könyve, A csavargó liba (Toulavé house: Zpráva o Jarüslavu Haskovi, 1971) nem véletlenül jelent meg magyarul, oroszul és lengyelül is (nyelvünkön Sziklay László érzékletes fordításában).
Szerzőnk e fontos tárgykör feldolgozásának sokrétű tapasztalatait hasznosítva és kitágítva állította össze A cseh humor kisenciklopédiája (Malá enc yklopedie ceského humoru) című példamutató művét (1982). A cseh nemzeti szellem egészségének szemléltetésére és gondozására készült enciklopédia azért is szerfölött tanulságos, mert pontosan szemlélteti Pytlík munkamódszerét: fogalomtisztázó meghatározások, már-már kisebb tudományos értekezések után, mintegy bizonyítékul, meggyőző szövegeket közöl kiemelkedő szerzőktől éppúgy, mint utcai énekesektől, kabarédalnokoktól, szatirikus élclapok sikeres közleményeiből, sőt rendőrségi hírekből is, persze nem mellőzve a hozzájuk társuló s gyakran / velük azonos értékű rajzokat és metszeteket sem. így e kis enciklopédia valósággal kézikönyve a másik cseh szellem történetének. S ebben jelen van - miként is ne lenne jelen - a nagy kortárs, Bohumil Hrabal is.
Vissza

Tartalom

A szerző és műve (Dobossy László előszava) 7
A városka, ahol megállt az idő 11
Zöld barettek 18
A villámsújtotta fiatalember 22
Mesterséges sors 25
A durva valóság dagálya 31
A hétköznapok csodája 37
Bambini di Praga 39
Jarmilka, alias „a kohók tulajdonosnője" 43
Az ámítók 48
A Leláncolt pacsirtától a Gyöngyszem a mélyben című kötetig 54
A prágai irónia 59
A kétfonatú elbeszélés 64
Az összefüggések tudatában 71
Valósággá vált a hihetetlen 79
Második jelenünk - az emlékezés 84
A gyöngéd barbár 91
Az emberi lét semmissége 93
Agyunkban bogarak nélkül nem lehet élni 97
Hrabal a halál tornácán (Véletlen vagy öngyilkosság ?) 103
Bohumil Hrabal magyar nyelven megjelent kötetei 111

Radko Pytlík

Radko Pytlík műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Radko Pytlík könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv