A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Konyhatechnikai eljárások

Ételszármazástan és anyagkiszabás

Szerző

Kiadó: Szerzői magánkiadás
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 236 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatta az "Élet" Irod. és Nyomda Rt., Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Korunk főzéstanítása nem elégedhetik meg az elmult idők összegyüjtött receptjeinek ismertetésével és azok közül pár étel elkészítésének megtanításával, hanem alkalmazkodnia kell a tanítás irányának... Tovább

Előszó

Korunk főzéstanítása nem elégedhetik meg az elmult idők összegyüjtött receptjeinek ismertetésével és azok közül pár étel elkészítésének megtanításával, hanem alkalmazkodnia kell a tanítás irányának a változott időkhöz úgy gazdaság, mint egyéniesítési szempontból. Előbbre kell vinnünk a főzés tanítását. Necsak a régi, híres háziasszonyok és nagy szakácsok receptjeit tanítsuk, de új ételek összeállításának tudományát és az élelmezési gazdálkodás újkori vonalvezetését vigyük bele a köztudatba.
Ha figyelemmel kísérjük a világtörténelmet, minden korban megtaláljuk az étkezés és élelmezés divatját is. a mi korunk élelmezési divatja a tömeg- és diaetás-élelmezés. Az előbbit a nők világháború alatti nagyszámú munkavállalása hozta létre, mert munkavállalásuk elvonta őket a házi tűzhelytől. Hozzátartozóikkal együtt kénytelenek voltak ellátókból ellátottakká válni, háztartásukat mások háztartásához kötni. Igy alakult ki a tömegélelmezés.
A diaetás élelmezés egy része ugyancsak a világháborúra vezethet vissza. A rendszertelen és hiányos élelmezés és a szokatlan élelem sok diaetás-élelmezésre szorulót szerzett, különösen a hadifoglyok között. Vissza

Tartalom

Általános felosztás5
Előkészítés5
Húsok kiválasztása6
Főzelékek kiválasztása11
Tisztítás13
Aprítás18
Elkészítés20
Anyagkészítés25
Lazítás27
Ízesítés31
Ízesítő anyagok40
Alapízek40
Összeválogatás43
Formálás45
Darabkészítés46
Formakészítés47
Hőbehatás49
Vízbeni hőbehatás49
Zsírbani hőbehatás51
Hőbehatás levegőben54
Zárt levegőbeni hőbehatás57
Fogáskészítés58
Értékesítés60
Készentartás61
Adagolás, tálalás62
Felszolgálás64
Maradék értékesítés65
Az ételek családfája67
Levesek69
Levesek családfája72
Főzelékek82
Főzelékek családfája86
Köretek 88
Köretek családfája88
Segédanyagok92
Segédanyagok családfája94
Mártások97
Mártások családfája99
Saláták107
Saláták családfája109
Előételek112
Előételek családfája114
Vágómarhák húsából készült ételek127
Vágómarhák húsából készült ételek családfája129
Borjúhúsból készült ételek132
Borjúhúsból készült ételek családfája134
Sertéshúsból készült ételek138
Sertéshúsból készült ételek családfája140
Ürü- és bárányhúsból készült ételek148
Ürü- és bárányhúsból készült ételek családfája148
Vadhúsból készült ételek149
Vadhúsból készült ételek családfája151
Háziszárnyasokból készült ételek152
Háziszárnyasokból készült ételek családfája153
Vadszárnyasokból készült ételek157
Vadszárnyasokból készült ételek családfája158
Tészták160
Tészták családfája166
Sajtok184
Sajtok családfája185
Gyümölcsök185
Gyümölcsök családfája187
Kávé189
Kávé családfája190
Tea190
Italok191
Italok családfája192
A tej195
A tej családfája196
Anyagkiszabás201
Nyersanyagok dagadása215

Reigl László

Reigl László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Reigl László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv