A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Elemi geometriai példatár

Kézirat/Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar

Szerző

Kiadó: Tankönyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 312 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. 3. változatlan utánnyomás. Megjelent 305 példányban. 510 fekete-fehér ábrával. Tankönyvi szám: J3-316.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Feladatgyűjteményünk következő része az "elemi geometria néhány fejezetéből közöl feladatokat. A feladatok cím alá sorolására a geometriában nem lehet minden szempontból kifogástalan szabályt... Tovább

Előszó

Feladatgyűjteményünk következő része az "elemi geometria néhány fejezetéből közöl feladatokat. A feladatok cím alá sorolására a geometriában nem lehet minden szempontból kifogástalan szabályt megadni, ezért sok feladatunk több címszó alá is beillenék.
A feladatok túlnyomó többségének megoldásához útmutatást csatoltunk. Hangsúlyozzuk azonban, hogy ezek az útmutatások csak a legritkább esetben számíthatlak a feladatok megoldásának. Céljuk inkább gondolatébresztés, feladatmegoldási módszerek ismertetése, és nem pótolhatják az önálló megoldások készítésével járó készségfejlesztő munkát. Az útmutatások nem tartalmazzák a feladatok elemzését, a szerkesztések bizonyítását, speciális helyzetek, esetek vizsgálatát, vagy pl. a mértani helyek felkutatásánál általában csak azt mutatják meg, hogy egy bizonyos halmaz minden pontja rendelkezik egy adott tulajdonsággal, de nem vizsgálják, hogy ez kimeríti-e az adott tulajdonsága pontok összességét, a teljes megoldáshoz azonban ezek kidolgozása is szükségéé. A feladatok egy része egymáshoz kapcsolódó sorozatból áll. Ezért megoldásuknál gyakran célszerű az előzőknek az áttekintése is. Az ábrák leírását általában mellőztük és az ábrákról leolvasható jelöléseket sem magyarázzuk meg. Az egyes fejezetek előtt - ahol ez szükségesnek mutatkozik - összefoglaljuk a fejezetben szereplő fogalmakra vonatkozó legfontosabb tudnivalókat. Az egymáshoz kapcsolódó fejezeteknél /pl. az egybevágóság! transzformációknál/ ezt is csak egy helyen tesszük meg.
Egybevágósági transzformációk
Röviden összefoglaljuk az e tárgykörbe tartozó alapvető tudnivalókat. A sík egybevágósági transzformációin /leképzésein/ azokat a transzformációkat értjük, amelyek minden szakaszaink vele egyenlő szakaszt feleltetnek meg. Az egybevágósági leképezések minden alakzatot vele egybevágó alakzatba visznek át. Mozgás az egybevágóság, ha a sokszögeket /zárt görbéket/ vele megegyező körüljárású sokszögekbe /zárt görbékbe/ viszi.
Egy pontot, a transzformáció fix pontjának nevezünk, ha képe /transzformáltja/ önmaga. Az a leképezés, amelynél minden pont fix, az azonosság.
Az egybevágósági leképezések csoportét alkotnak, a mozgások csoportja ennek részcsoportja. Az eltolások csoportja a mozgáscsoport kommutatív részcsoportja.
a/ Az eltolásnak nincs fix pontja, kivéve az azonosságot. /Minden pontja fix./ Vissza

Tartalom

Bevezetés 3
I. Eltolás 7
II. Tengelyes tükrözés 19
III. Középpontos tükrözés 35
IV. Forgatás 48
V. Egyenlőtlenségek, szélsőérték-meghatározás 64
VI. Középpontos hasonlóság 81
VII. Egyéb hasonlósági transzformációk, alkalmazások 107
VIII. Feladatok a kör geometriájából 128
IX. Területátalakítás, területszámítás, alkalmazások 155
X. Vegyes síkgeometriai feladatok 187
XI. Méretes feladatok 226
XII. Geometriai egyenlőtlenség, szélsőérték-meghatározás 237
XIII. Feladatok a szerkesztéselmélet speciális fejezeteiből 248
XIV. Néhány feladatkör a síkgeometria újabb fejezeteiből 263
XV. Térgeometriai feladatok 291

Reiman István

Reiman István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Reiman István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv