1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Indonézia művészete

Art of Indonesia - Soelaeman Pringgodigdo gyűjteménye/The Collection of Soelaeman Pringgodigdo/Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum, Budapest, 1993. június 4. - december 5./An Exhibition at the Ferenc Hopp Museum of Eastern Asiatic Arts, Budapest, 4 June - 5 December 1993/Kiállítási katalógus

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Fotózta

Kiadó: Iparművészeti Múzeum
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 72 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Angol  
Méret: 26 cm x 21 cm
ISBN: 963-7098-39-9
Megjegyzés: Kiállítási katalógus. Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

tárgyakat gyűjteni mindig is egyetemes jelenség volt. Hét éves koromtól kezdtem bélyeget gyűjteni, apám hatására, aki maga is bélyeggyűjtő volt. Tizennyolc éves diákként fordultam először a... Tovább

Előszó

tárgyakat gyűjteni mindig is egyetemes jelenség volt. Hét éves koromtól kezdtem bélyeget gyűjteni, apám hatására, aki maga is bélyeggyűjtő volt. Tizennyolc éves diákként fordultam először a régiségek és a néprajzi tárgyak felé, melyek abban az időben - az 1950-es éveket írtuk - még bőségben voltak Indonéziában. Így lettem műgyűjtővé.
Indonézia műkincsek és néprajzi tárgyak gazdag lelőhelye, gondoljunk csak a szigetek nagy történelmi királyságaira s több száz etnikumára. E változatosságra utal az ország jelmondata is: bhinneka tunggal ika - sokféleségben az egység. Az ország területén egymás mellett békésen megférő vallások további színezetet adnak a kézműiparnak és a népművészetnek.
Jáva művészetében a régi polinéz hagyomány, valamint a hindu és a muszlim vallás hatása tükröződik. Balin mind a polinéz tradíció, mind a hindu vallás befolyása szintúgy nyomon követhető. A Kis-Szunda-szigetek ikatolt textíliáinak régi polinéz hagyományokon nyugvó motívumkincsét a már említett hindu, muszlim hatásokon kívül keresztény elemek is átszőtték.
Egy gyűjtő számára minden egyes megszerzett tárgy örömforrás. Valaki azt mondhatná, egyfajta "betegség" ez - "felesleges" tárgyakat gyűjteni, amikor annyi minden hiányzik napi "szükségleteinkből" is. De nem csak kenyérrel él az ember. Minden egyes régi tárgyban múltjának sajátos atmoszférája érződik.
A Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumban, Budapesten megrendezésre kerülő kiállítás kísérletet tesz Indonézia kulturális gazdagságának felvillantására, ha csak a saját gyűjteményem adta szerény keretek között is. Ha többet nem is, de legalább bepillantást enged egy olyan országba, amely még csak kevéssé ismert Magyarország lakói számára. Reméljük, hogy ez a kiállítás is hozzájárulhat Indonézia jobb megismeréséhez és megértéséhez. Vissza

Tartalom

Előszó5
Bevezetés7
Bronzok a jávai hindu-buddhista művészetben11
A Madzsapahit-birodalom terrakottaművészete13
Árnyjáték (vajang kulit)15
Vajang klitik18
Jávai bábjáték (vajang golek)18
Vajang beber20
Vajang topeng21
Barong tánc22
Hagyományos balinéz textilfestmények23
A krisz24
Hagyományos indonéz textíliák27
Hampatong31
Tárgylista33
Glosszárium71
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv