| Bevezetés | 3 |
| Előszó | 4 |
| A Szovjetunió cukoripara | 5 |
| Nyersanyagok | 9 |
| Cukornád | 9 |
| Felépítés | 9 |
| Termelési feltételek | 10 |
| Összetétel | 10 |
| A nádcukorgyártás üzemi vázlata | 11 |
| Cukornád termelése a Szovjetunióban | 12 |
| Cukorjuhar | 13 |
| Édescirok | 13 |
| Cukorrépa | 14 |
| A cukorrépa származása | 14 |
| A répagyök szerkezete | 16 |
| Gyök és levélzet fejlődése | 17 |
| A szacharóz képződése | 17 |
| A répa külalakja | 21 |
| Répatermesztési övezetek | 21 |
| Fejlődései feltételek | 21 |
| A szükséges trágyázás | 22 |
| Trágyázási módszerek | 22 |
| A füves földművelés és vetésforgó rendszere a répatermő területeken | 23 |
| Talaj megművelése | 26 |
| A vetés ideje | 27 |
| A répaföld gondozása a répa fejlődése időszakában | 27 |
| A cukorrépa érésének ideje | 27 |
| Szedés | 27 |
| A cukorrépa nemesítése és magtermesztése | 28 |
| A répaföldek kártevői | 30 |
| A cukorrépa összetétele | 33 |
| A répasejt | 33 |
| A cukor eloszlása a répában | 35 |
| A cukorrépa összetétele | 37 |
| A rost összetétele | 39 |
| A cellulóz | 39 |
| Hemicellulóz | 39 |
| Pentozánok és hekszozánok | 39 |
| Arabánok | 39 |
| Arabinsav | 40 |
| Metaarabin | 40 |
| Galaktánok | 40 |
| Galaktoarabán | 40 |
| Pektinek | 40 |
| 1-Arabinóz | 42 |
| d-Galaktóz | 43 |
| d-Galakturónsav | 43 |
| Lignin | 43 |
| Koniferin | 43 |
| Ásványi anyagok | 43 |
| A répalé összetétele | 43 |
| Szénhidrátok | 43 |
| Szacharóz | 43 |
| Szacharóz erjedése | 45 |
| A szacharóz bomlása melegítés közben | 46 |
| A magas hőmérsékletek hatása az oldatban lévő cukorra | 47 |
| A cukor inverziója | 47 |
| A szacharóz vegyületei | 50 |
| Alkáli földfémszacharátok | 50 |
| Kálciumszacharát | 50 |
| A szacharóz színreakciói | 52 |
| Raffinóz | 52 |
| Invertcukor | 53 |
| d-glükóz | 53 |
| d-fruktóz | 53 |
| Szerves savak | 54 |
| Zsírok | 55 |
| Színes anyagok | 55 |
| A cukorrépalé nitrogéntartalmú anyagai | 55 |
| Fehérje bomlástermékek | 56 |
| Leucin, izoleucin, tirozin, aszparaginsav | 57 |
| Aszparagin | 58 |
| Glutaminsav | 58 |
| Növényi bázisok | 58 |
| Enzimek és fermentumok | 59 |
| Szervetlen nemcukor | 60 |
| A cukorrépa értékelése | 60 |
| Egy cukorgyár típusgyártási menete | 61 |
| A répa tárolása | 69 |
| A cukorrépa tartós tárolásának problémái | 69 |
| A cukorrépa tárolása alatt lejátszódó folyamatok | 69 |
| A cukorrépa megbetegedése a tárolás folyamán és harc ezekkel szemben | 73 |
| Cukorveszteségek a prizmálásnál | 77 |
| A cukorrépa átvétele | 78 |
| Prizmázó sztahanovisták tapasztalatai a cukorrépa tárolásnál | 83 |
| A cukorrépa prizmálása mezőkön és kolhozokban | 85 |
| A répa tárolása fagyasztott állapotban | 85 |
| A cukorrépa tárolása prizmákban és pincékben | 88 |
| A rakodómunkák gépesítése | 89 |
| A cukorrépa mosása, aprítása és a lényerés | 92 |
| Az úsztatók | 92 |
| Gazfogók | 93 |
| Gereblyék | 94 |
| Gépesített gazfogó | 94 |
| Alablyev-féle gazfogó | 94 |
| Baranov-féle közfogó | 96 |
| Raude-féle kőfogó | 96 |
| A csiga | 97 |
| A répaemelő kerék | 97 |
| Mammutszivattyú | 98 |
| Mosógépek | 99 |
| Dobrovolszkij-rendszerű mosó | 100 |
| Pusztinszkij-féle mosógép | 101 |
| Lemoine-féle mosógép | 102 |
| Farokfogók | 104 |
| Répafelvonó | 104 |
| Önműködő mérlegek | 104 |
| Répavágógépek | 105 |
| Késtartó keretek | 109 |
| A kések | 109 |
| A szelet minősége | 111 |
| Transzportőr | 112 |
| Diffúziós-telep | 113 |
| A diffúzőr | 114 |
| Kalorizátorok | 117 |
| A diffúziós telep | 118 |
| A diffúziós telep üzembehelyezése | 119 |
| A diffúziós telep rendes üzemmenete | 121 |
| A lé lehúzása | 122 |
| Törmelékfogók | 123 |
| A Szokolov-féle törmelékfogó | 124 |
| Mérőedény | 126 |
| Nyerslé mérlegek | 126 |
| A diffúzióstelep munkájának automatizálása | 126 |
| Gázok a diffúziós telepen | 127 |
| Diffúziós veszteségek | 128 |
| Sztahanovista munkamódszer | 129 |
| Gyáron kívül elhelyezett diffúzióstelepek | 130 |
| Folyamatos diffúziós berendezések | 130 |
| Guzenko-féle forgó diffúzió | 133 |
| A diffúzió elmélete | 134 |
| Fick-törvény | 135 |
| A diffúziós egyenletek stacioner munkafeltételek esetére | 137 |
| Gyakorlati következtetések a diffúziós egyenletből | 139 |
| A tisztítási hatásfok a diffúzión | 143 |
| A diffúziós lé jellemző tulajdonságai | 147 |
| A kilúgozott szelet és a diffúziós víz eltávolítása | 148 |
| A lé tisztítása és bepárlása | 151 |
| A nyerslé tisztításának szükségessége | 151 |
| Derítés és szaturálás | 152 |
| A derítés | 152 |
| A mész hatása a nyerslé egyes alkotórészeire | 153 |
| Kolloidok kisózása | 157 |
| Előderítés | 160 |
| Fokozatos előderítés | 161 |
| A lé előmelegítése | 165 |
| Az előmelegítők tisztítása szaturációs lével | 166 |
| Főderítés | 167 |
| Szaturáció | 167 |
| CO2 hatása a derített lére | 168 |
| A szaturáció gyakorlati megvalósítása | 172 |
| Gázelosztónélküli szaturáló edény | 174 |
| Nogacsevszkij-féle szaturáló fazék | 174 |
| Gyors derítés és szaturálás | 176 |
| Munkaviszonyok az I. szaturációnál | 176 |
| Második szaturáció gyakorlati kivitele | 181 |
| A szaturációs levek lúgossága | 182 |
| Természetes és optimális lúgosság | 183 |
| A lé lúgosságának meghatározása pH-értékben | 183 |
| A cukor bomlása a derítésnél és szaturálásnál | 185 |
| A lé melegítése | 185 |
| Száraz derítés | 186 |
| Sztahanovista munkamódszerek | 186 |
| Ioncserélők | 187 |
| Kénezés | 189 |
| A kénezés vegyi folyamatai | 190 |
| Kénezés alkalmazása | 191 |
| Kénkemencék | 191 |
| Folyékony kéndioxid alkalmazása | 193 |
| A kéndioxid elnyelésének sebessége | 194 |
| Mész és szénsav | 194 |
| Mészkő értékének megállapítása | 194 |
| A CaCO3 disszociációja | 195 |
| Mészkemencék | 196 |
| Generátorkemence | 196 |
| Trubosztroj-féle mészkemence | 198 |
| Isserlis-rendszerű kemence | 198 |
| Mészkemence Lojko-rendszerű központos ürítéssel | 200 |
| Mészkemence aláfúvással | 200 |
| Mészkemence üzembehelyezése és működése | 201 |
| Rendellenességek a mészkemence működésében és ezeknek kiküszöbölése | 203 |
| Sztahanovista munkamódszerek | 204 |
| Felvonó | 204 |
| A mészkemence gázának hűtése és tisztítása | 205 |
| Szélkazán | 206 |
| A mésztej előállítása | 206 |
| Az apró mészkő kihasználása | 207 |
| Szénsavszivattyú | 208 |
| Szűrés | 208 |
| Általános fejtegetések | 208 |
| Szűrőberendezések | 210 |
| Rámás szűrősajtók | 210 |
| Ábrahám-rendszerű szűrősajtó | 211 |
| Sztahanovista munkamódszerek a szűrősajtókon | 213 |
| Lemezes szűrők | 216 |
| Kelly-Szveetland rendszerű szűrők | 216 |
| Folytonos szűrők | 217 |
| A vákuumdobszűrő | 217 |
| Bolsevik gyártmányú vákuumszűrő | 218 |
| Ülepítők | 220 |
| A szűrőkendők mosása | 221 |
| Proks rendszerű zsákszűrő | 222 |
| Spektor-féle zsákszűrő | 224 |
| A mésziszap összetétele | 225 |
| A lé nehéz szűrhetőségének okai | 225 |
| Bepárlás | 226 |
| Bepárlókészülékek | 228 |
| Álló készülékek | 230 |
| Gyorsáramú hosszúcsöves készülékek | 232 |
| Különálló sütőkamrás készülék | 233 |
| Fekvő készülékek | 235 |
| Hidraulikus kondenzvízelvezetés | 236 |
| Úszós kondenzedény | 237 |
| Kolomic-féle önműködő berendezés | 237 |
| Gázelvezetés. Bepárlóállomás | 238 |
| Cukorgyárakban alkalmazott bepárlómódszerek | 239 |
| Bepárlóállomás kezelése | 241 |
| A bepárlóállomás ellenőrzése | 242 |
| A bepárlás kémiája | 244 |
| A kalitás változása | 244 |
| Inkrusztáció (lerakódás) keletkezése | 245 |
| A bepárlóállomás tisztítása | 246 |
| A bepárlóállomás kifőzése menet közben | 247 |
| Bepárlás tervezése | 248 |
| Az egyes testek fűtőfelületeinek meghatározása | 249 |
| Fűtőfelület számítása ötfokozatú 0-test nélküli bepárlóállomásnál (példa) | 251 |
| Egyes testek légsűrűsége | 253 |
| Párák áramlása | 255 |
| Aktív szén | 258 |
| A cukoriparban alkalmazott aktív szenek | 260 |
| Norit | 260 |
| Az aktív szén adagolása | 261 |
| A norit regenerálása | 264 |
| Főzés, kristályosítás és röppentyűzés | 266 |
| A kristályosítás elmélete | 266 |
| A felületek párhuzamos eltolódási törvénye és az átfedések elve | 266 |
| A kristályok keletkezése | 267 |
| Kristályok növekedése | 269 |
| L-törvény | 271 |
| A kristályok mérete | 272 |
| A kristályosítás kivitele | 273 |
| Kristályszem képzésének módszere | 273 |
| Túltelítettség | 273 |
| A főzet elkészítése | 274 |
| Az I. termék főzése és feldolgozása | 275 |
| Sztahanovista módszer | 275 |
| Kristálygombócok előzetes képzése Sumilov professzor módszere szerint | 277 |
| Nehézfőzés | 278 |
| A töltőanyag összetétele | 279 |
| Főzőkészülékek | 280 |
| Röppentyűzés és fehérítés | 285 |
| Nagysebességű röppentyűk | 289 |
| A röppentyűzés feltételei | 289 |
| A lefolyók elválasztása | 289 |
| Röppentyűzés sztahanovista módszere | 291 |
| A cukor szárítása, tárolása | 291 |
| Martinov-Szeregin készüléke | 293 |
| Elektromágneses elválasztó | 294 |
| Homokkristály tulajdonságai | 295 |
| Raktár | 296 |
| Ömlesztett cukortárolás | 296 |
| A tartályok méretei | 296 |
| A II. termék feldolgozása | 297 |
| A II. termék főzése Jarov sztahanovista eljárása szerint | 301 |
| II. termék kristályosítása | 303 |
| Szakaszos működésű kavarók | 304 |
| Folytonos működéseű kristályosítók | 305 |
| Zsvirblyanszkij-rendszerű hűtőkavaró | 306 |
| Korongos hűtőfelületű kristályosító | 307 |
| II. termék keverése | 308 |
| II. termék röppentyűzése | 309 |
| Nyerscukor feldolgozása | 310 |
| Fehér lefolyók feldolgozása | 311 |
| Háromtermékes munka | 311 |
| Cukorkristályosítás nomogrammja | 313 |
| A feldolgozás folyamán keletkezett cukorveszteség | 316 |
| Cukorgyári termékek habzása | 318 |
| A főzés ellenőrzése | 320 |
| Elektromos műszer | 321 |
| Malikov-féle vagométer | 322 |
| Túltelítettségmérő berendezés | 322 |
| Melaszképződés | 325 |
| Melléktermék feldolgozása | 328 |
| Szelet | 328 |
| A diffúzió melléktermékei | 328 |
| A szelet tárolása | 328 |
| Préselés | 328 |
| Szárítás | 329 |
| Dobszárító | 329 |
| Tornyos kemencék | 330 |
| Szárított szelet | 331 |
| Melaszos szelet | 331 |
| Pektinanyagok kinyerése a szeletből | 332 |
| A savanyúvizek hasznosítása | 333 |
| Diffúziós víz | 333 |
| Mésziszap hasznosítása | 333 |
| A mésziszap mészregenárálása | 334 |
| Melasz | 334 |
| Melasz összetétele | 334 |
| Melasz hasznosítása | 336 |
| Ozmózis | 337 |
| Csapadékos eljárás | 338 |
| Báriumos eljárás | 338 |
| Stronciumos eljárás | 340 |
| Meszes eljárás | 341 |
| Ecetsavas eljárás | 345 |
| Erjesztés | 346 |
| Glicerin előállítása melaszból erjesztéssel | 347 |
| A melasz nem cukorainak kinyerése | 348 |
| A cukorrépafeldolgozási idény meghosszabbításának kérdése | 349 |
| A nyersanyag előzetes feldolgozása Fremel mérnök szerint | 349 |
| A répa előfeldolgozásának technológiai menete | 349 |
| A levek konzerválása | 351 |
| A répa szárítása | 351 |
| CINSZ-2 szárító | 352 |
| A szárított szelet brikettezése | 353 |
| Száraz szelet tárolás | 354 |
| Szárított édesszelet feldolgozásának menete | 354 |
| A cukorrépa nap- és légszárítása | 356 |
| Cukorrépa szárítása fogyasztással | 357 |
| Vízgazdálkodás | 358 |
| A kondenzátor | 358 |
| Légszivattyú | 360 |
| A cukorgyár vízszükséglete | 360 |
| A vizek felosztása és felhasználása | 362 |
| Szennyvizek tisztítása | 363 |
| A cukorgyárak hőszükséglete | 367 |
| A cukorgyár energiaszükséglete | 372 |
| Hozamszámítás | 375 |
| Hozamszámításhoz szükséges adatok | 375 |
| Mellékletek. Táblázatok | 403 |
| Irodalom | 421 |