1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A must erjedése és a bor bakteriológiája

Szerző

Kiadó: Pátria Irodalmi Vállalat és Nyomdai Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 88 oldal
Sorozatcím: Borászati Lapok kiadványa
Kötetszám: 15
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 16 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A must erjedése és a bor bakteriológiája alatt értjük azoknak a befolyásoknak az ismertetését, amelyeket a különféle mikroszkópikus kicsinységű s a növényvilágba tartozó szerkezetek a szőlőbogyóra,... Tovább

Előszó

A must erjedése és a bor bakteriológiája alatt értjük azoknak a befolyásoknak az ismertetését, amelyeket a különféle mikroszkópikus kicsinységű s a növényvilágba tartozó szerkezetek a szőlőbogyóra, a mustra és a borra gyakorolnak. E kicsiny szervezeteket mikroorganizmusoknak, röviden mikrobáknak nevezzük. A mikrobák több csoportra oszlanak, azonban a borászatban csak az élesztőfélékkel, penészgombákkal és baktériumokkal van dolgunk.
Az élesztők egysejtű s többnyire sarjadzással szaporodó mikrobák, amelyek az alkoholos erjedés okozói. A penészgombák már magasabbrendű mikrobák, amelyek össze-vissza kuszált és elágazó fonalakból álló miceliummal bírnak. A penészek termése a spórák, illetőleg a konidiumok vagy a fonalakról, vagy pedig külön termőszálakról fűződnek le. A baktériumok a legalacsonyabbrendű mikrobák, egysejtűek, igen kicsinyek, hasadással szaporodnak s bizonyos fajtáik a borok megbetegedését idézhetik elő. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
A szőlőbogyó mikrobiológiája
A szőlőbogyón lévő mikrobák 4
Hogyan jutnak a mikrobák a bogyóra4
A bogyón lévő mikrobák mennyisége5
A bogyórothadás hatása a termés mennyiségére és minősépgére
Közönséges vagy szürke rothadás7
Zöld rothadás8
Nemes rothadás9
Ecetes rothadás10
Az élesztők
Az élesztősejtek alakja, nagysága és sejttartalom10
Az élesztősejtek szaporodása, spóra- és hártyaképzés11
Az élesztősejtek táplálkozása, összetétele és életképessége13
Az alkoholos erjedés
Az erjedésről általában14
Erjeszthető cukrok15
Az élesztő enzimjei15
Az erjedés termékei17
Az erjedés okozta másodlagos átalakulások19
az erjedés időszakai19
Az élesztők szaporodását és az erjedést befolyásoló tényezők
A hőmérséklet20
A tápanyagok minősége és mennyisége23
A cukor minősége és mennyisége23
Anyagcsere- és erjedési termékek24
Savak és egyéb anyagok26
A levegő oxigénje27
Az élesztő fajtája, élettani állapota és mennyisége28
A szőlőbogyó és a must egyéb mikrobái
Az élesztőhöz hasonló gombák29
Penészgombák30
Baktériumok31
A must természetes erjedése
Küzdelem a must mikrobái közt32
A káros mikrobák hatása és távoltartásuk33
Az erjedés ellenőrzése34
Természetes és fajélesztős erjedés34
A borélesztők fajtái
A borélesztők különválasztása35
A borélesztők eltérése más élesztőktől36
A borélesztők fajtái36
A fajélesztők használata a must erjesztésére
A fajélesztő használatának elterjedése39
A helyesen megválasztott fajélesztő41
Az élesztőtenyészetek postai szállítása41
A fajélesztő használata42
A folytonos erjesztés módszere47
Természetes anyaélesztő48
Erjesztés, élesztőkeverékkel48
A must sterilizálása49
A fajélesztő használatának előnyei50
Különleges összetételű mustok erjedése
A rothadt szőlőből nyert must erjedése51
A kénezett must erjedése52
A sok cukrot tartalmazó mustok erjedése53
A törkölyön való erjesztés53
Tökéletlen erjedésű borok továbbfejlesztése54
A borok újraerjesztése56
A borkezelés bakteriológiája
A seprő56
Az első fejtés57
A bor érése58
A bor kezelése59
A borbetegségekről általában
Levegőt kívánő s hártyát fejlesztő mikrobák okozta borbetegségek
A bor virágosodása63
Az ecetesedés65
Tejsavképződéssel kapcsolatos borbetegségek
Almasavbomlásból eredő savcsökkenés68
Tejsavas-mannitos erjedés72
Tejsavas erjedés az alkoholos erjedés után74
A borok megfordulása (borkősav és glicerinbomlás)74
A borok megkeseredése és a glicerinbomlás76
Egyéb borbetegségek
Nyúlósodás77
Egéríz78
Mikrobák közvetett hatásából származó borhibák
Sprőíz78
Penészíz és dohosság79
Kénhidrogén vagy záptojásszag80
Barnatörés81
Chemiai borhibák
Feketetörés82
Fehértörés84
Egyéb borhibák85

Requinyi Géza

Requinyi Géza műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Requinyi Géza könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv