1.035.018

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Borászati kémia

Szerző

Kiadó: Királyi Magyar Természettudományi Társulat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 103 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Második, javított kiadás. Írta Requinyi Géza, okl. vegyészmérnök, ny. m. kir. kísérletügyi főigazgató, a m. kir. felsőbb szőlő- és borgazdasági tanfolyam előadója. Nyomtatta a "Pátria"-nyomda R.-T., Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A bor készítése a régi időkben igen egyszerű volt. A már érettnek látszó szőlőt taposás után egyszerű préseken kocsányostól kisajtolták s a mustot magára hagyták, hogy kierjedjen s a bor magától... Tovább

Előszó

A bor készítése a régi időkben igen egyszerű volt. A már érettnek látszó szőlőt taposás után egyszerű préseken kocsányostól kisajtolták s a mustot magára hagyták, hogy kierjedjen s a bor magától megtisztuljon. nem tudták, hogy mi történt a bogyóban az érés alatt, hogy mi az erjedés, lehet-e azt szabályozni, hogy mikor legjobb fejteni, stb. Ma azonban, amikor a borkereskedő borának alkoholtartalmát 1% pontossággal akarja tudni, amikor a szőlősgazda arra kíváncsi, hogy mustmérője mennyit téved, ha mustja 3-4 fokkal hidegebb vagy melegebb, mint kellene, amikor félig erjedt boráról tudni akarja, hogy hány százalék cukrot tartalmazott eredetileg a must s hány százalékkal alkoholt tartalmazna a bor, ha teljesen kierjedne, akkor nem elégedhetünk meg azzal, hogy a borászatból csak annyit tudjunk, mint régente. Vissza

Tartalom

Bevezetés 5
I. A borászati kémia fontosabb vegyi anyagi 6
Ásványi anyagok 6
A szerves vegyületek osztályozása 8
Egyvegyértékű alkoholok, aldehidek és savak 9
Többvegyértékű alkoholok, aldehidek és savak 10
Szénhidrátok 13
Aromás vegyületek 16
Nitrogéntartalmú szerves vegyületek 17
II. Elméleti kémiai alapfogalmak 18
Titrálható savak 18
A savak és bázisok erőssége 19
A borok savfoka 20
A savak és bázisok egyensúlyi állapota 23
Észterek képződése a borban 23
III. A szőlőfürt és részei 24
A fürt részeinek viszonylagos mennyisége 25
A kocsány összetétele 25
A bogyóhéj összetétele 26
A magvak összetétele 26
IV. A bogyó érése 27
V. A must összetétele 32
Víz 32
Cukor 32
A titrálható sav és a szerves savak 33
Cukormentes vonadékanyag 34
Ásványi anyagok 36
A must részeinek összetétele 36
VI. A must javítása 37
VII. A must erjedése 40
VIII. A bor összetétele 42
Víz 42
Alkohol 42
Glicerin 44
Cukor 46
A titrálható sav és a szerves savak 47
Cukormentes extrakt 51
Illó alkatrészek 54
Ásványi anyagok és a hamu 55
A bor savanyúsága 58
A borban lévő gázalakú anyagok 59
IX. A bor érése és megbetegedése okozta kémiai változások 59
X. A borkezelés kémiája 63
A borok szűrése 63
A borok derítése 63
A borok színtelenítése és ízbeli hibáinak javítása 70
A borok színének javítása 71
A borok denaturálása 71
A borok savtalanítása 71
A must és bor kénezése 73
Pasztőrözés 78
A borok szeszezése 78
XI. Törkölyborok, seprőborok, csemegeborok és fagyasztott borok 79
XII. A must és bor kémiai vizsgálata 83
Mintavétel 83
A must cukortartalmának megállapítása mustmérőkkel 84
A bor alkoholtartalmának meghatározása fajsúlyméréssel 88
A bor alkoholtartalmának meghatározása a forráspont meghatározása által 90
Az ebullioszkop 93
A Dujardin- Salleron-féle ebulliometer 95
Egyéb alkoholmeghatározó módszerek 96
A must és a bor savtartalmának meghatározása 96
A bor egyéb alkatrészeinek meghatározása 99

Requinyi Géza

Requinyi Géza műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Requinyi Géza könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv